program autorski- o co chodzi???-prośba o radę

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Monika Kawka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

program autorski- o co chodzi???-prośba o radę

Postautor: Monika Kawka » 2014-12-08, 08:17

witam,
Jestem w trakcie stażu na n-la dyplomowanego. Chciałabym napisać program dla ucznia z uposledzeniem w stopniu lekkim. Uczeń ten uczęszcza do normalnej szkoły podstawowej, ma ze mną zajęcia z j.ang 3x w tyg. Pracuję na gotowym programie z Macmillana, oczywiście dostosowuję wymagania do poziomu tego konkretnego ucznia. Czy mogę napisac program autorski na lekcje z j.ang dla tego ucznia? ( czy ktoś wtedy powinien go zatwierdzić?). Czy też lepiej napisac program na zajęcia wyrównawcze z uczniem upośledzonym? Proszę o radę.

Awatar użytkownika
linczerka

Re: program autorski- o co chodzi???-prośba o radę

Postautor: linczerka » 2014-12-08, 18:14

marra pisze:Chciałabym napisać program dla ucznia z uposledzeniem w stopniu lekkim.

Hmmm... uczeń realizuje tę samą podstawę programową, co reszta klasy. Opracowujesz jedynie dostosowania. To nie wiem, o jakim programie piszesz.
marra pisze:program na zajęcia wyrównawcze z uczniem upośledzonym?

Jasne, że możesz, ale program taki zawiera cele, metody, procedury osiągnięcia celów, ewaluację itd.
Zajęcia wyrównawcze masz tylko z tym jednym uczniem???
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Monika Kawka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Monika Kawka » 2014-12-11, 07:23

witam,
Ostatecznie postanowiłam napisać 2 programy autorskie zawierające: cele, metody, itd. Jeden na zajęcia wyrównawcze z j.ang które prowadzę z kilkoma uczniami posiadającymi opinie PP, a drugi na zajęcia dodatkowe z uczniem zdolnym. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Czy dyrekcja powinna je zatwierdzić?

dugidugi
Przedmiot: Inne

Postautor: dugidugi » 2015-04-10, 00:14

Podobno powinna ale nie jestem pewien. Mnie dyrektor nie zatwierdzał, może przejdzie bez tego :)

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”