awans na dyplomowanego

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

woma78
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Re: awans na dyplomowanego

Postautor: woma78 » 2015-07-31, 21:12

To koleżanka miała nawet fajne pytania.

W sumie to wszystko zależy odpytań, niektóre są banalne, a niektóre kłopotliwe :oops:

kala
Przedmiot: Inne

Postautor: kala » 2015-07-31, 22:04

Też tak myślę :D

Yeda77
Przedmiot: Chemia, Przysposobienie obronne

Postautor: Yeda77 » 2015-08-01, 09:50

Witam wszystkich :)

Rozmowę mam 14 sierpnia w radomskim kuratorium.Fajnie że takie forum istnieje, bo wspiera na duchu przed tym sądnym dniem.Jak większość bardzo się stresuję bo nie wiem czy moja teczka przypadnie do gustu Szanownej Komisji i czy pytania mnie nie zaskoczą,ale tak jak piszecie,robimy to wiele lat,naprawdę lubimy to robić więc umiemy też o tym mówić.Proszę o jakiekolwiek pytania, jak już będziecie po rozmowie :)

Yeda77

Postautor: Yeda77 » 2015-08-01, 11:58

Z mojej szkoły jest na trzy na dyplomowanego i każda ma rozmowę w sierpniu,ja mam jako druga.Jak będę wiedziała jakie pytania od razu napisze i podzielę się swoimi spostrzeżeniami.Jak patrzę na innych forach to każdy pisze o efektach,własnych programach,szkolenia i kursy i co wniosły w warsztat pracy,sukcesy i współpraca z nauczycielami i rodzicami:)

kasiula1980

Postautor: kasiula1980 » 2015-08-01, 16:03

Ja też mam w radomskim kuratorium, ale z mojej szkoły jestem w tym roku niestety sama...

Yeda77

Postautor: Yeda77 » 2015-08-01, 16:22

Kasiula1980 ,a którego masz rozmowę? I jak samopoczucie przed ? :)

Yeda77

Postautor: Yeda77 » 2015-08-01, 16:28

Ciekawe też jak w radomskim kuratorium z tą rozmową czy wszyscy przechodzą i jak tam eksperci czy życzliwi bo w sumie sami też kiedyś to przechodzili.

kasiula1980

Postautor: kasiula1980 » 2015-08-02, 09:52

Ja mam rozmowę 20 sierpnia, czytam teczkę, próbuje odpowiadać sobie na pytania, te które są najczęściej podawane( najbardziej popularne). Jeszcze mam dostarczyć program własny bo nie miałam i kazali mi dopisać. Jestem pedagogiem szkolnym i chce się zorientować na tym forum jakie pytania zadają z naszej dziedziny. Moi koledzy i koleżanki w ubiegłych latach zdawali, ale moja koleżanka 2 lata temu nie zdala. miala slabą teczkę i nie obronila sie pytaniami. zdala dopiero w tamtym roku, miala dodatkowe 9 miesiecy stazu.ja jestem juz zmeczona tym czekaniem i mysleniem o tej rozmowie. moja kolezanka z innej szkoly ma 6 sierpnia w Radomiu to napisze co i jak.

Yeda77

Postautor: Yeda77 » 2015-08-02, 10:30

Kasiula1980 powiem Ci że ja też się denerwuje i myślę o tej rozmowie,czy teczka jest ok,bo każda komisja to inne oczekiwania.Ja mam trzy programy ale bardzo krótko opisane:działanie,efekty dla uczniów i szkoły ( program z edukacji medycznej,program zajęć z chemii dla maturzystów i uczniów zdolnych przygotowujący do matury i konkursów i program zajęć wyrównawczych dla uczniów z problemami z chemii),nie napisałam o ewaluacji ale jak zapytają to opowiem w jaki sposób to robię.W punkcie dotyczącym współpracy z nauczycielami napisałam ogólnie o pracy w zespole przedmiotowym,o zajęciach otwartych,o szkoleniach w ramach WDN itp. a na koniec efekty,dlatego tu mogą mnie pytać osobnych efektów do każdego.Ciężko stwierdzić co dla nich jest ok a co nie,do każdej teczki podchodzą indywidualnie,też czytam zawartość teczki i odpowiadam jakie efekty wyciągnęłam z każdego działania.Niby człowiek uczy już kilka ładnych lat ,ale strach jest bo jednak nie wszyscy przechodzą rozmowę i odpowiadając na pytanie wydaje nam się że o to chodzi a realia są inne.Pozdrawiam i jak będę coś wiedziała to od razu napisze.

abela

Postautor: abela » 2015-08-02, 23:43

To widzę, że jest nas wielu- czytamy, spędzamy na tym mnóstwo czasu, a do końca nie wiemy, czy choćby teczka będzie dobra. Ponoć co komisja, to inne spojrzenie. Takiego stresu już naprawdę dawno nie miałam i z jednej strony cieszę się, że w środę to się skończy. Nie wiem z jakim efektem, ale skończy. Bardzo chciałabym, by się udało, bo najbardziej nie zniosłabym satysfakcji niektórych z grona:(Smutne, ale prawdziwe.

Yeda77

Postautor: Yeda77 » 2015-08-03, 09:35

Abela jak będziesz po rozmowie podziel się swoimi odczuciami i pytaniami.Będę trzymała kciuki,jak wszyscy na forum i chyba problem z gronem jest wszędzie im mniej godzin i klas,to gorsze relacje a powinno być inaczej,bardziej powinniśmy się wspierać a nie rywalizować.Brakuje tych czasów gdzie było dużo godzin,fajne relacje i naprawdę miła atmosfera.Trzeba robić swoje i wytrzymać jakoś do rozmowy.Życzę wszystkim,aby rozmowa przebiegła pomyślnie i każdy otrzymał ten upragniony awans :)

ewejul
Przedmiot: Język polski

Postautor: ewejul » 2015-08-03, 10:20

Ja mam już dość czytania swojego sprawozdania :/. Mam wrażenie, że nic nie pamiętam i wszystko mieszam...Jeszcze 2 dni i po wszystkim. Liczę, że pytania mnie nie rozłożą. Aha, napiszcie, czy dokonuję autoprezentacji, jak na mianowaniu, czy ten element jest pominięty?

Yeda77

Postautor: Yeda77 » 2015-08-03, 15:35

Podobno autoprezentacji nie,koleżanka miała rozmowę w grudniu i tylko weszła z dyrektorem przedstawiła się i poproszono ją aby wyszła z sali na 30 min,zapoznano się z jej teczką i zaproszono na rozmowę.Teczkę miała słabą,bardzo mało efektów i komisja zadawała jej bardzo dużo pytań,obroniła się i otrzymała awans,ale stwierdziła że nie było łatwo.Podobno najczęściej pytają z efektów tzn.tam gdzie ich brakuje,właśnie koleżance brakowało lub miała po jednym i cały czas pytali o nie.Ciężko stwierdzić co im się spodoba a czego będzie za mało.

woma78
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: woma78 » 2015-08-03, 16:40

nie ma autoprezentacji, tylko konkretne pytania.

Ja myślę, że mam dużo efektów wypisanych w teczce, więc ciekawe czego mogą mnie zapytać. Efekty mam wypisane nie za pomocą myślników, tylko całymi zdaniami.

Jestem ciekawe czy jak oni się już zapoznają z teczką i wezwą do siebie czy oni coś komentują czy im się teczka podoba czy jest coś słabo napisane, czy od razu przechodzą do pytań.

Dziewczyny ja mam jutro na 13:30, proszę za mnie trzymać kciuki. jak wrócę napiszę jak było.
Powiem szczerze, że dopiero teraz jak wróciłam z zakupów i weszłam na forum zaczęłam się stresować.
pozdrawiam

ewejul
Przedmiot: Język polski

Postautor: ewejul » 2015-08-03, 16:56

Woma78, kciuki trzymać będę i liczę na to samo dzień później :). A z tymi efektami to różnie u mnie...

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”