Frankie pisze:Skończyłem kierunek Filologia Polska na studiach stacjonarnych. Jako, że teraz ofert pracy dla nauczycieli jest jak na lekarstwo, a w szczególności dla polonistów, postanowiłem poszerzyć swoje kwalifikacje. Wiele osób doradzało mi historię, ale najwięcej ofert pracy w mojej okolicy jest dla nauczycieli nauczania początkowego, przedszkolanek, animatorów, opiekunów świetlicy oraz nauczycieli w klasach specjalnych. Czytałem, że w przypadku opiekunów świetlic (szkolnych lub domów kultury) oraz animatorów wymaga się pedagogiki ogólnej lub specjalnej. Czy to prawda?
Poszerzenie swoich kwalifikacji, jeśli masz na uwadze pracę w szkole, na pewno będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem.

Odnośnie do historii, której studiowanie doradzało Ci wiele osób, myślę, że jest to dobre rozwiązanie (w szczególności, gdy MEN ma w planach rozszerzenie nauczania historii w szkołach (oczywiście, na razie nie wiadomo jeszcze, jak to wszystko będzie wyglądało w praktyce). Co do edukacji wczesnoszkolnej i wychowania przedszkolnego, przyznam szczerze, że ostatnio osób kończących te kierunku jest sporo, a ofert pracy na dłuższy czas raczej nie ma (tym bardziej, że, w związku z ostatnimi zmianami i powrotem obowiązku szkolnego siedmiolatków, wolnych etatów w edukacji wczesnoszkolnej jak na lekarstwo).
Frankie pisze:Czy jeśli skończyłbym studia podyplomowe z pedagogiki ogólnej to z obecnym wykształceniem mógłbym uczyć w klasach 1-3 szkoły podstawowej lub pracować jako opiekun świetlicy? Wydaje mi się, że dyrektorzy bardziej oczekują ludzi po studiach dziennych, niż podyplomowych. Czy po pedagogice specjalnej ma się uprawnienia do pracy w szkołach masowych czy tylko specjalnych?
Pracę na stanowisku nauczyciela-wychowawcy świetlicy możesz rozpocząć, mając uprawnienia pedagogiczne, zgodnie z rozporządzeniem MEN. Natomiast, czasem w szkołach z oddziałami integracyjnymi do pracy na ww. stanowisko dyrektorzy szukają osób, które mają również ukończoną oligofrenopedagogikę. Aczkolwiek prawdą jest, że w świetlicy szkolnej możesz pracować po każdym kierunku studiów, mając przygotowanie pedagogiczne. Etat nauczyciela-wychowawcy świetlicy to 26h zegarowych.
Frankie pisze:Zastanawiam się jaki kierunek wybrać? Poszukiwani są również nauczyciele wspomagający po oligofrenopedagogice. Jaki kierunek jest najbardziej przyszłościowy przy moim wykształceniu?
Tak, jak napisałam wyżej. Pomyślałabym o historii lub jakimś przedmiocie powiązanym z Twoim wykształceniem (może bibliotekoznawstwo?). Choć z drugiej strony, ja sama po skończeniu filologii polskiej, ukończyłam jeszcze dwie podyplomówki i jeden kurs kwalifikacyjny.
Życzę powodzenia i w razie jakichkolwiek pytań, zapraszam do rozmowy w wiadomościach prywatnych.