Jestem n-lem kontraktowym. Od nowego roku szkolnego uczę innego przedmiotu niż dotychczas (w którym mam kontraktowego). Czy ucząc teraz innego przedmiotu niż tego w którym uzyskałem kontraktowego muszę zaczynać staż? Czy też mam szansę na uzyskanie mianowanego ucząc obecnego przedmiotu?
Jesteś już nauczycielem kontraktowym - nie musisz niczego powtarzać Awans możesz robić z każdego przedmiotu (a nawet kilku jednocześnie), jeżeli tylo masz do nauczania tego przedmioptu kwalifikacje.
kwalifikacje. W związku z tym mam pytanie: czy ucząc obecnie języka obcego (uczyłem dotąd innego przedmiotu w którym mam pełne kwalifikacje i kontraktowego) i studiując obecnie zaocznie filologię obcą (nie mam na razie żadnego certyfikatu językowego) mogę myśleć o mianowanym (czy też muszę czekać aby mieć ten drugi dyplom) ?
Rozporządzenie dotyczące awansu zawodowego mówi, że aby rozpocząć i kontunuowac staż należyt mieć przynajmniej pół etatu zgodnie z kwalifikacjami. Dopóki nie będziesz miał tych uprawnień, nie możesz robić kolejnego stażu.