Co z dorobkiem z poprzedniego miejsca pracy?

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

tara
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Co z dorobkiem z poprzedniego miejsca pracy?

Postautor: tara » 2009-08-12, 09:31

W tym roku upływa termin składania przezemnie teczki na dyplomowanego. Sprawozdanie złożyłam do dyrektora ale niestety będę musiała zmienić miejsce pracy. Jeżeli podejmę staż w innej szkole po raz drugi to c o z moim dorobkiem podczas stażu i po stażu w tej szkole gdzie pracowałam ponieważ mam duże osiągnięcia. Czy będę mogła to uwzględnić i jak udokumentować poprzedni okres pracy?

Jolka

krg54
Przedmiot: Przyroda

Re: Co z dorobkiem z poprzedniego miejsca pracy?

Postautor: krg54 » 2009-08-12, 12:01

Czegoś tu nie rozumiem! Piszesz, że złożyłaś sprawozdanie. Czy to znaczy, że w poprzedniej szkole odbyłaś cały staż na dyplomowanego? No, bo jeśli tak, to przecież powinnaś mieć też ocenę dorobku zawodowego za okres stażu dokonaną przez poprzedniego dyrektora. Po co więc miałabyś rozpoczynać staż na nowo? W nowej szkole przedstawisz wszystkie potrzebne dokumenty i złożysz teczkę.

krg54

Postautor: krg54 » 2009-08-12, 14:10

Dyrektor szkoły, w której odbywałaś staż na nauczyciela dyplomowanego powinien Ci wystawić odpowiednie zaświadczenie zgodnie z wymogami zawartymi w Rozporządzeniu MEN z dnia 14 listopada 2007 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli / z dnia 1grudnia 2004 r. / - §9 ust.1 pkt 2 zawierające informacje o:
a) wymiarze zatrudnienia nauczyciela oraz nauczanym przez niego przedmiocie lub rodzaju prowadzonych zajęć w dniu wydania zaświadczenia oraz w okresie odbywania stażu,
b) dacie zatwierdzenia planu rozwoju zawodowego nauczyciela,
c) dacie złożenia przez nauczyciela sprawozdania z realizacji planu rozwoju zawodowego,
d) uzyskanej przez nauczyciela ocenie dorobku zawodowego za okres stażu
oraz dacie jej dokonania oraz otrzymania przez nauczyciela.
(Data otrzymania oceny przez nauczyciela warunkuje termin złożenia wniosku o podjecie postępowania kwalifikacyjnego. Zgodnie z art. 9d ust. 7 Karty Nauczyciela, nauczyciel mianowany może złożyć ten wniosek w okresie 3 lat od dnia otrzymania pozytywnej oceny dorobku zawodowego za okres stażu.)

To zaświadczenie będzie podstawą nowego zaświadczenia, które sporządzi dyrektor nowej szkoły przed złożeniem przez Ciebie teczki w Kuratorium. Musi ono być sporządzone z datą najwyżej kilka dni wcześniejszą.

W teczce dokonujesz opisów i analiz realizacji wymagań umożliwiających uzyskanie awansu na stopień nauczyciela dyplomowanego wg Rozporządzenia MEN z dnia 14 listopada 2007 r. :
1. Opis i analiza realizacji wymagań, o których mowa w § 8 ust. 2 pkt 1 Rozporządzenia:
Uzyskanie pozytywnych efektów w pracy dydaktycznej, wychowawczej lub opiekuńczej na skutek wdrożenia działań mających na celu doskonalenie pracy własnej i podniesienie jakości pracy szkoły
2. Opis i analiza realizacji wymagań, o których mowa w § 8 ust. 2 pkt 2 Rozporządzenia:
Wykorzystywanie w pracy technologii informacyjnej i komunikacyjnej
3. Opis i analiza realizacji wymagań, o których mowa w § 8 ust. 2 pkt 3 Rozporządzenia:
Umiejętność dzielenia się wiedzą i doświadczeniem z innymi nauczycielami, w tym przez prowadzenie otwartych zajęć w szczególności dla nauczycieli stażystów i nauczycieli kontraktowych, prowadzenie zajęć w ramach wewnątrz szkolnego doskonalenia zawodowego lub innych zajęć
4. Opis i analiza realizacji wymagań, o których mowa w § 8 ust. 2 pkt 4 a - f Rozporządzenia :
/ należy wybrać co najmniej trzy zadania /
5. Opis i analiza realizacji wymagań, o których mowa w § 8 ust. 2 pkt 5 Rozporządzenia:
Umiejętność rozpoznawania i rozwiązywania problemów edukacyjnych, wychowawczych lub innych, z uwzględnieniem specyfiki i rodzaju szkoły, w której nauczyciel jest zatrudniony

Te opisy dotyczyć mogą nie tylko działań z okresu stażu, ale także całego Twojego dorobku od momentu uzyskania stopnia nauczyciela mianowanego.

tara

Postautor: tara » 2009-08-12, 20:38

Chodzi mi o to czy po przekroczeniu terminu 3 lat od skonczenia stażu mogę kiedyś później złożyć teczkę i opisać te osiagnięcia,które już mam. Oraz ewentualnie uwzględnić nowe z nowego miejsca pracy czy może muszę podejmować staż na nowo.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-08-12, 21:05

Jeżeli w ciągu trzech lat od momentu uzyskania oceny dorobku zawodowego za okres stażu nie złożysz teczki, staż musisz rozpocząć od nowa. Dopiero po zakończaniu tego n owego stażu będziesz mogła złożyć teczkę. Wtedy opisujesz również swoje działania przedstażowe od momentu uzyskania stopnia nauczyciela mianowanego.
Ale czemu masz powtarzać staż, skoro go zakończyłaś? Czy 3 lata już mija i nie masz gotowej teczki?

koma

Postautor: koma » 2009-08-13, 11:27

tara pisze:W tym roku upływa termin składania przezemnie teczki na dyplomowanego. Sprawozdanie złożyłam do dyrektora ale niestety będę musiała zmienić miejsce pracy. J

Ja też nie rozumiem tej sytuacji...

W tym roku mijają 3 lata od zakończenia stazu...Złożyłas sprawozdanie - ale kiedy? Chyba 3 lata temu, a nie teraz? Skoro masz znaczny dorobek, dlaczego chcesz powtarzać staz? Nie lepiej było zrobić teczkę??

Jeżeli jednak decydujesz się na jeszcze jeden staż (co uważam za jakąś paranoję), to oczywiście, jak pisze malgala, możesz dokonania z poprzedniego stazu opisać. Chyba że przepisy sie zmienią lub co...

tara

Postautor: tara » 2009-08-15, 09:32

Dlatego pytam o te procedury, ponieważ jestem zmuszona zmienieć miejsce pracy w tym roku i w obecnej szkole nie mam szans na awans. Więc będę zmuszona awansować w innej.

krg54

Postautor: krg54 » 2009-08-15, 14:06

taro! Może napisałabyś konkretnie, co i jak - kiedy miałaś staż, kiedy go zakończyłaś, kiedy dałaś sprawozdanie, jaką otrzymałaś ocenę dorobku od dyrektora - bo naprawdę mam wrażenie, że nas po prostu nie rozumiesz, choć i ja, i malgala, i koma piszemy Ci nadzwyczaj "oczywiste oczywistości". Czemu w obecnej szkole nie miałaś szans na awans?

tara

Postautor: tara » 2009-08-16, 00:49

Po prostu muszę zmienić miejsce zamieszkania i podjąc pracę w innym mieście ale nie zdążyłam awansować w obecnej szkole.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”