ocena dorobku - rola dyrektora

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

betti_de
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

ocena dorobku - rola dyrektora

Postautor: betti_de » 2009-09-01, 15:19

Wtam serdecznie. We wrześniu 2008 rozpoczęłam staż na nauczyciela mianowanego. W szkole pracowałam tylko na czas zastępstwa. Obecnie zmieniłam miejsce zamieszkania i również zatrudnienia. Jak powinnam udokumentować nowej dyrektorce, że kontynuuje staż na nauczyciela mianowanego. Dodam, iż nie otrzymałam od mojej poprzedniej dyrektorki żadnej oceny dorobku za ten jeden rok. Nie mam właściwie żadnego dokumentu na to. Proszę o podpowiedz ile czasu ma dyrektor na przygotowanie odpowiedniego pisma, aby sprawa została całkowicie juz przeniesiona do mojego nowego miejsca zatrudnienia. Jakie dokumenty muszę przenieść i co zrobić gdy dyrektor "ma czas" i nie przejmuje sie tym.
Proszę o podpowiedz, nie chciałabym zmarnować jednego roku stażu.

koma

Re: ocena dorobku - rola dyrektora

Postautor: koma » 2009-09-01, 23:06

betti_de pisze:ile czasu ma dyrektor na przygotowanie odpowiedniego pisma, aby sprawa została całkowicie juz przeniesiona do mojego nowego miejsca zatrudnienia. Jakie dokumenty muszę przenieść i co zrobić gdy dyrektor "ma czas" i nie przejmuje sie tym.

Przejmować powinnaś się Ty sama - to Twój staż. i Tobie powinno przede wszystkim zależeć na kontynuacji stażu, a nie Twojemu staremu dyrektorowi.
Złożyłaś sprawozdanie za okres pracy w "starej" szkole? Na podstawie tego sprawozdania dyrektor napisze ocenę cząstkową. Ale je najpierw musisz złożyć. :D

Awatar użytkownika
Hoya
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Hoya » 2009-09-02, 08:40

Ja również łączyłam staż w dwóch szkołach. W szkole pierwszej składałam dyrektorowi sprawozdanie za dwa lata stażu (należy uważać na daty w sprawozdaniu, aby zachować ciągłość stażu) oraz wniosek o wystawienie cząstkowej oceny dorobku zawodowego.
W drugiej szkole złożyłam wniosek o umożliwienie kontynuacji stażu, załączając cząstkową pozytywną ocenę pierwszego dyrektora oraz zaktualizowany plan rozwoju (po rozpoznaniu potrzeb nowej szkoły).
W każdym razie to Ty powinnaś podjąć odpowiednie działania, by kontynuować staż.

betti_de

Postautor: betti_de » 2009-09-02, 14:54

Rozumiem, dzięki wielkie za odpowiedz. No to teraz rozumiem swój błąd, powinnam była zaraz na zakończenie roku pomyślec o sprawozdaniu. Jednak nie wiedziałam o tym. Zdarza sie i trzeba ponieść konsekwencje. Dziś oto siedze nad sprawozdaniem cała w nerwach czy nie okaże się, że za późno i 9 miesięcy przepadnie w dym:(:(:(. Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy to sprawozdanie powinnam napisac z datą minioną? NP czerwcową?

koma

Postautor: koma » 2009-09-02, 17:15

betti_de pisze:Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy to sprawozdanie powinnam napisac z datą minioną? NP czerwcową?

Chyba niekoniecznie...

Najpierw szybko złóż wniosek do nowego dyrektora o kontynuację stażu. Do tego wniosku powinnaś dołączyć ocenę cząstkową za okres juz odbytego stażu, ale powiedz, że dołączysz, gdy otrzymasz. Musisz także zrobić aneks do planu rozwoju. Ustal z dyrektorem termin złożenia tego aneksu - przecież musisz najpierw trochę poznać nowe środowisko i nowa szkołę, aby dostosować swe działania do ich potrzeb.

Szybko złóż sprawozdanie i poproś dyrektora, aby ocenę dał jak najszybciej.
Trochę zawaliłaś sprawę, powinnaś się dowiedzieć, co należy zrobić, ale spokojnie....wszystko się uda.

Awatar użytkownika
Hoya

Postautor: Hoya » 2009-09-02, 17:19

Ważne, żeby sprawozdanie obejmowało okres od 1. września 2008 do 31. sierpnia 2009, tak byś mogła kontynuować staż bez przerw od 1. września 2009 nowego roku szkolnego.

betti_de

Postautor: betti_de » 2009-09-02, 18:04

Dzięki wielkie. Dzisiaj złożyłam już wniosek o kontynuację stażu, nie mogłam wyczuć do końca nowej pani dyrektor, ale powiedziała, że poczeka jeszcze troche, oby poprzednia nie okazała się mniej wyrozumiała. Przed chwilą skończyłam sprawozdanie i mam nadzieję, ze jak piszecie " będzie dobrze". Dwie szkoły oddalone są od siebie o ponad 300km, więc może dlatego i stąd ten stres;] Jestem świadoma teraz, że zawaliłam. Oby była to pomoc dla innych;)

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2009-09-02, 19:01

właśnie mnie zastanawia ta data na sprawozdaniu cząstkowym, bo mi kazano napisać datę wcześniejszą niż 31.08, bo nie jest realne, aby w jednym dniu tj. 31.08 było złożone moje sprawozdanie cząstkowe za rok i dyrektor wystawił ocenę cząstkową. Tak więc mam 27.08 na sprawozdaniu, a 31.08 na ocenie cząstkowej dyrektora. Czy to dobrze?

Awatar użytkownika
Hoya

Postautor: Hoya » 2009-09-02, 19:38

Nie chodzi mi o datę złożenia sprawozdania, ale o sformułowanie, iż jest to sprawozdanie za okres do 1 września do 31 sierpnia. Często zdarzają się pomyłki i pojawia się czerwcowa data zakończenia roku szkolnego lub 31 maja (mylona z datą zakończenia całego stażu).

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2009-09-02, 19:47

ale jak się napisało w nagłówku "Sprawozdanie roczne" to jest źle? I do tego ocenę w której wskazano okres, to wystarczy?

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”