Umowa na zastępstwo a odbycie stażu

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

mika

Re: Umowa na zastępstwo a odbycie stażu

Postautor: mika » 2007-09-06, 08:56

Hej:):)
Tak bardzo sie dzisiaj ucieszylam!!! Planowalam pojsc jeszcze raz do dyrektora, aby dopytac w sprawie mojej sytuacji i przedstawic to czego sie dowiedzialam, miedzy innymi od Was, jesli chodzi o staz... ALE... dyrektor sam mnie wezwal, razem z inna nauczycielka od ang, i oswiadczyl, ze naucz, ktora zastepuje zdeklarowala sie ze nie bedzie jej przez CALY ROK! :D czyli odrabiam STAZ!!! nie moglo byc lepiej!!!
Pozdrawiam cieplo!!
Jethro Tull dzieki za wypowiedzi:D

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-09-06, 09:55

a widzisz :-) zatem do pracy

mika

Postautor: mika » 2007-09-06, 16:49

Jethro swoje, a ty swoje. On też ma niemałe doświadczenie na stanowisku dyrektora, więc nie wiem, czemu opinię swojego szefa traktujesz jak wyrocznię.

ja po prostu zaczynam 'kariere' nauczyciela... nie wiem jeszcze wszystkiego...
suma sumarum, wyszlo bardzo dobrze:D czeka mnie teraz duzo pracy:)

Awatar użytkownika
daughter

Postautor: daughter » 2007-09-06, 17:00

Znajomy zaczął w zeszłym roku staż pomimo tego, że też był na zastępstwo na okres nieobecności innego nauczyciela. No ale mika już nie ma tego problemu. Gratulacje.

aguska369

Postautor: aguska369 » 2007-09-07, 16:39

Witam!! Ja podobnie jak Mika zaczęłam od września pierwszy rok w szkole! Na początku bardzo sie z tego cieszyłam, dopóki nie dowiedziałam się że jestem na zastępstwo (umowę mam do 20 czerwca) i nie mogę odbyć stażu - przynajmniej tak powiedziała mi pani dyrektor :( Jestem z tego powodu bardzo zmartwiona i nie wiem co mam robić? wiem że staż trwa 9 miesięcy i ja przecież na tyle zostałam zatrudniona. chodziłam ponownie pytać czy pani dyrektor zgodzi sie abym odbyła ten staż - powiedziała mi że to nie jest możliwe ze względu na to, iż jestem zatrudniona na zastępstwo. A żeby było śmieszniej w mojej umowie o prace jest wyraźnie napisane, że jestem na stanowisku nauczyciela stażysty (chyba że to tak się pisze w umowie). Przyznam że boję się jeszcze raz iść do pani dyrektor z tym pytaniem - poprostu obawiam sie konsekwencji (jeśli jakieś mogą być?)

Smiejka

Postautor: Smiejka » 2008-02-18, 06:05

Witaj!

Co szkołą to inny obycaj ale przepisy są jedne.

Ja też jestem na zastępstwie i rozpoczęłam staż na kontraktowego. To że mi przepadnie za ok 10 dni (poród + urlop macierzyński + powrót nauczyciela którego zastępuję) to juz całkeim inna sprawa.

W Twoim przypadku jest inaczej bo przecież nauczyciel któego zastępujesz moż ewrócić do pracy we wrześniu. Więc staż ukończysz.

Jeżeli postanowi wrócić szybciej no to trudno...

Walcz o swoje.
Pozdrawiam i powodzenia.

[ Dodano: 18 Luty 2008, 05:06 ]
Oj daty się nie zgadzają :-)

aguska369

Postautor: aguska369 » 2008-02-18, 15:36

Walczyć o swoje?? To niestety juz za późno... :( Nie to, że nie próbowałam. Pani dyrektor powiedziała, że ona może nie zdążyć powołać mi komisji egzaminacyjnej przed upływem mojej umowy - i to było tyle. Niestety mam rok w plecy, ale jestem dobrej myśli, że może od września w końcu zacznę ten staż nie koniecznie w szkole w której obecnie pracuję... Pozdrawiam

koma

Postautor: koma » 2008-02-19, 17:00

aguska! Twoja pani dyrektor nie zna przepisów!! Nie ma znaczenia, czy nauczyciel zastępuje kogoś czy nie. Rozpoczynając pracę w szkole (zwłaszcza na rok) rozpoczyna staż automatycznie, jest do tego zobligowany, nawet wniosku nie musi składać.
Nie poszłaś do szefowej....sama jesteś sobie winna.

aguska369

Postautor: aguska369 » 2008-02-20, 08:34

Nie można powiedzieć że nie byłam u "szefowej" chodziłam do niej kilka razy mówiąc, że staż trwa 9 miesięcy i że powinna pozwolić mi go odbyć niestey ta kobieta jest nie ugięta! Zadzwoniłam także do Kuratorium Oświaty i tam mi powiedzieli że jeżeli pani Dyrektor nie zgadza sie na moją prośbę i tłumaczy sie tym że nie zdąży mi powołać komisji egzaminacyjnej przed końcem mojej umowy to pewnie tak jest i oni nie mogą mi pomóc!! :(

edzia

Postautor: edzia » 2008-02-20, 18:02

Ani w kuratorium ani dyrektorka nie mają racji, ale to i tak już musztarda po obiedzie :?

marcinp
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: marcinp » 2008-04-02, 21:39

Witam, mam pytanie...
zacząłem pracę w gimnazjum 1 września, jednak nie mogę odbyć stażu gdyż prace mgr obroniłem 10 października czyli niecały miesiąc po terminie(15 wrzesień?)...odpuściłem więc "sprawę", ale teraz zastanawiam się te przepisy rzeczywiście są nie do "przeskoczenia"?
w pewnym sensie tracę rok...

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-04-02, 21:53

marcinp pisze:zastanawiam się te przepisy rzeczywiście są nie do "przeskoczenia"?
w pewnym sensie tracę rok...

nie...nie są do przeszkoczenia..rozpoczniesz od nowego roku szkolnego

edzia

Postautor: edzia » 2008-04-02, 22:47

Staż na kolejny stopień awansu zawodowego możesz rozpocząć i odbyć tylko wówczas, gdy posiadasz uprawnienia do nauczanego przedmiotu, a Ty je nabyłeś dopiero 10 października, czyli już po dopuszczalnym terminie rozpoczęcia stażu. I tego nie da sie przeskoczyć, o czym pisał Jethro Tull. Dyrektor, wyszedłby na głupka, :? rozpoczynając Ci staż 1 września, gdy nie masz uprawnień lub 10 października, gdy przepisy pozwalają jedynie do 2 tygodni od rozpoczęcia roku szkolnego :?

marcinp
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: marcinp » 2008-04-02, 22:56

po prostu dość głupi zapis, sam fakt obrony 10 października nie zrobił ze mnie nauczyciela raczej...tym bardziej lekkim to trąci bezsensem, że jestem zatrudniony jako stażysta, ba, mam opiekuna stażu, ale go nie odbywam:)

edzia

Postautor: edzia » 2008-04-02, 23:14

4. Nauczycielowi stażyście i nauczycielowi kontraktowemu odbywającemu staż dyrektor szkoły przydziela spośród nauczycieli mianowanych lub dyplomowanych opiekuna (...)
5. Zadaniem opiekuna stażu, o którym mowa w ust. 4, jest udzielanie nauczycielowi pomocy, w szczególności w przygotowaniu i realizacji w okresie stażu planu rozwoju zawodowego nauczyciela, oraz opracowanie projektu oceny dorobku zawodowego nauczyciela za okres stażu.

To, że jesteś zatrudniony jako stażysta, to prawidłowe, ale to, że masz opiekuna stażu, to już nie! To, że przepis głupi, to się zgadza
:wink:

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”