Umowa na zastępstwo a odbycie stażu

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

koma

Re: Umowa na zastępstwo a odbycie stażu

Postautor: koma » 2008-04-02, 23:17

Podejrzewam, że nie jest to 'opiekun stażu', ale nauczyciel, który poprowadzi zielonego, początkującego kolegę, żeby nie zrobił za dużo błędów;)
...a pensję masz stażysty, bo niżej nie można.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2008-04-03, 19:32

a nie miales licencjatu wczesniej? bo jesli miales to obrona mgr nie miala tu znaczenia
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

marcinp
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: marcinp » 2008-04-03, 22:53

Basiek, niestety nie miałem, uczę wychowania fizycznego byly to studia pięcioletnie mgr, koma - dyrektor na pierwszej radzie na końcu sierpnia wstał i zapytał, "kto wyraża chęć bycia opiekunem stażu...?"

aniabra
Przedmiot: Język angielski

Postautor: aniabra » 2010-06-13, 13:08

Z tego co tu w tym watku jest napisane wynikaja rozne dziwne rzeczy....
Z tego co slyszalam
1) mozna zrobic staz majac umowe na zastepstwo
2)staz mozna zrobic jesli ma sie umowe od 1.09 do 31.10 kolejnego roku (czyli jak sie ma do czerwca tylko to stazu nie ma)
Czy to jest prawda?

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-13, 13:49

aniabra pisze:1) mozna zrobic staz majac umowe na zastepstwo
Prawda.

aniabra pisze:2)staz mozna zrobic jesli ma sie umowe od 1.09 do 31.10 kolejnego roku (czyli jak sie ma do czerwca tylko to stazu nie ma)
Nieprawda. Po pierwsze umowa ze stażystą jest zawierana do 31 sierpnia w celu odbycia stażu. Staż i tak kończy się w 31 maja, więc jest czas na dopełnienie formalności awansowych. Po drugie do 31 października to raczej nikt w szkole nie zawiera umowy.

Z tym, że faktycznie, aby dopełnić formalności awansowych, trzeba pozostawać w stosunku pracy. Nie zdobędzie więc kolejnego stopnia awansu osoba, której umowa skończy się, zanim odbędzie się postępowanie kwalifikacyjne.

aniabra

Postautor: aniabra » 2010-06-13, 14:01

Czyli osoba zatrudniona na zastepstwo od wrzesnia do czerwca zdazy zrobic staz?

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-13, 14:11

Jak się postara (złoży szybko po ukończeniu stażu dokumenty), to zdąży. Mówię o stażu na kontraktowego, bo na mianowanego i dyplomowanego jest trudniej, bowiem termin egzaminu zależy od starostwa lub kuratorium. Oni mają czasna ustalenie egzaminu do końca sierpnia, więc nauczyciel zatrudniony do końca czerwca nie zdąży.

Awatar użytkownika
lolkak

Postautor: lolkak » 2010-06-13, 17:41

Czy mogę zostać nauczycielem stażystą ucząc w szkole prywatnej i przedszkolu, ale z uprawnieniami szkoły publicznej?
You'll never walk alone!!

daniel78

Staż na zastępstwie

Postautor: daniel78 » 2010-08-17, 16:52

Jeśli chciałbym odbyć staż na nauczyciela kontraktowego w zastępstwie za kobietę na urlopie macierzyńskim to wiem, że dyrektor może mi go udzielić podpisując umowę na czas określony do końca czerwca w ramach: na potrzeby organizacyjne czy na potrzeby wyłącznie odbycia stażu. Wspomina o tym art10, Karta Nauczyciela.

Dyrektor boi się udzielić stażu ponieważ kobieta może wrócić wcześniej z urlopu macierzyńskiego.
Prób "wyłudzenia":) stażu było już wiele. Teraz pytanie

Czy mogę dyrektorowi zaproponować, że zrezygnuję ze stażu natychmiast, jeżeli owa kobieta wróci? czy można sporządzić jakiś aneks do umowy?
Dlaczego dyrektor tak kurczliwie trzyma się swojego zdania, że nie może dać mi stażu. Okaże się, że przepracuję rok bez stażu, bo kobieta nie wróciła. Nie musi mi przecież płacić przez wakacje. Staż do końca maja, komisja pod koniec czerwca i wsio.
Bardzo dziękuję za wskazówki i pomoc

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-08-17, 17:49

daniel78 pisze:Czy mogę dyrektorowi zaproponować, że zrezygnuję ze stażu natychmiast, jeżeli owa kobieta wróci? czy można sporządzić jakiś aneks do umowy?

Wystarczy, żeby w umowie był zapis "na czas nieobecności paniX".
Staż rozpoczynasz wtedy na własne ryzyko. Może być tak, że nauczycielka po macierzyńskim weźmie urlop wychowawczy i wtedy pracujesz dłużej. Jeżeli wróci wcześniej umowa wygasa i stażu nie kończysz.

avosette

Postautor: avosette » 2010-08-17, 18:38

Hej.Czy aby rozpocząć staż na kontraktowego,trzeba rozpocząć pracę tylko i wyłącznie 1go września?A co w przypadku,jeśli dyrektor zatrudnia kogoś 15 go września? Czy wtedy nie można odbyć już stażu?

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2010-08-17, 18:42

Nauczyciel stażysta rozpoczyna staż na kontraktowego bez złożenia wniosku z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć. W przypadku nawiązania stosunku pracy po upływie wskazanego terminu nauczyciel nie rozpoczyna stażu do końca danego roku szkolnego.

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-08-17, 20:45

dyrektor nie może zakazać Ci rozpoczęcia stażu. Złóż plan rozwoju zawodowego do zatwierdzenia i koniec. Jeśli wróci ta nauczycielka, a stawiam na to, że nie wróci, to zakończysz staż.

Szkoda roku, składaj ten plan.

Awatar użytkownika
Asica
Przedmiot: Plastyka

Postautor: Asica » 2010-08-17, 23:19

Mi także pojawił się problem ze stażem...

Od 1 września zaczynam pracę w gimnazjum na 9/18 (ściślej mówiąc chyba od 31 sierpnia, bo będę obecna na radzie) umowa jest na zastępstwo - do 31 maja.
Niby wszystko miało być cacy, Pani dyrektor sama martwiąc się o mój staż (zwiększyła mi etat z 8/18 na 9/18) Dziś jednak zadzwoniła do mnie, że nie mogę rozpocząć stażu, bo to tylko 9 miesięcy,że dzwoniła do MEN i powiedziano jej, że 9 miesięcy, to za krótko, nie zdąży z komisją itp.
No to jak w końcu jest 9 miesięcy to wystarczający okres czasu czy nie?
Nic z tego nie rozumiem...

Kwantyl
Przedmiot: Informatyka, Technika

Postautor: Kwantyl » 2010-08-18, 00:27

Asica pisze:Mi także pojawił się problem ze stażem...

(...)

Sam staż trwa 9 miesięcy - do 31 maja - na to pozwala Twoja umowa.

Jednak po zakończeniu stażu tj najwcześniej na początku czerwca musisz złożyć sprawozdanie, otrzymać ocenę za okres stażu i przejść postępowanie kwalifikacyjne.
Trwa to w całości ok 2-3 tygodnie - zależy to od samego stażysty, dyrekcji i RR.
Niestety Ty nie zdążysz tego zrobić, bo w czerwcu nie będziesz już pracownikiem szkoły.

Jeżeli są jakiekolwiek szanse na to że nauczyciel którego zastępujesz przedłuży nieobecność to staż warto rozpocząć.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”