źle wyliczony termin zakończenia stażu

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

zaq123
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

źle wyliczony termin zakończenia stażu

Postautor: zaq123 » 2011-02-24, 18:30

Mam źle wyliczony termin zakończenia stażu. Dyrekcja wyliczyła, że staż kończy mi się 20 lutego, ale nie zauważyła, że przed macierzyńskim miałam zwolnienie lekarskie 5 dni (które łączyło się z macierzyńskim). Tak więc staż powinnam zakończyć 25 lutego. Dopatrzyłam się tego dopiero teraz przy pisaniu sprawozdania. Co zrobić w tej sytuacji? Chyba staż mi nie przepadnie?

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: źle wyliczony termin zakończenia stażu

Postautor: hanamat » 2011-02-25, 17:33

spokojnie, staz ci nie przepadnie, oddaj sprawozdanie ze stażu ze stosowna datą a dyrektor wystawi zaświadczenie, o ukończeniu stażu i ocenie dorobku.

klonek
Przedmiot: Inne

Nie wiem co robić?

Postautor: klonek » 2011-04-02, 19:02

Mam problem i prosze o pomoc.
Tego roku w maju kończe staż na nauczyciela mianownego. Problem w tym, że w okresie stazu miałam operacje i byłam na zwolnieniu 37 dni. Mój dyrektor nic nie wspomniał o wydłużniu stażu o ten okres. Nied dostałm pisma o tym że się on wydłuzy.
Zastanwiam się co mam robić? Czy powinnam go o tym uświdomić, czy siedzieć cichutko i może bedzie taka możliwość, aby skończyć ten staż w maju. Czy organ prowadzący sprawdza to czy nauczyciel był na zwonieniu dłuższy czas? Jak sądzicie co powinnam zrobić?[/b]

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2011-04-03, 10:07

organ nic nie sprawdza, ja bym nie wychodziła przed orkiestrę

edzia

Postautor: edzia » 2011-04-03, 11:16

klonek pisze:Mój dyrektor nic nie wspomniał o wydłużniu stażu o ten okres. Nied dostałm pisma o tym że się on wydłuzy.
Ale ty znasz przepisy, prawda? Chcesz ryzykować, żeby z powodu nieukończenia stażu źle był nadany stopień nauczyciela mianowanego i rozpoczynać staż od początku?

Dyrektor wystawiając ci zaświadczenie, pisze m.in. o dacie złożenia przez nauczyciela sprawozdania z realizacji planu rozwoju zawodowego (a formalnie przecież ta data nie może być wcześniejsza, niż następny dzień po dniu zakończenia stażu i nie późniejsza, niż 30 dni od tej daty) oraz o uzyskanej przez nauczyciela ocenie dorobku zawodowego za okres stażu oraz dacie jej dokonania (znów daty: nie wcześniejsza, niż data sporządzenia sprawozdania i nie późniejsza, niż 21 dni od daty złożenia sprawozdania). Jeśli przeoczy przedłużenie stażu, to będzie to i jego błąd, i twój, ale ty poniesiesz konsekwencje. Ciebie też przepisy obowiązują.

klonek
Przedmiot: Inne

Postautor: klonek » 2011-04-03, 20:13

Dziekuje za odpowiedzi. Jutro porozmawiam o tym z dyrektorem i przypomnę o tej sprawie. Tak bedzię bezpieczniej.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”