przedłużenie stażu z innych powodów niż dłuższa nieobecność

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

fala75
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

przedłużenie stażu z innych powodów niż dłuższa nieobecność

Postautor: fala75 » 2011-07-01, 19:55

Bardzo proszę o pomoc może ktoś był w podobnej sytuacji...
Skończyłam właśnie staż na dyplomowanego i jednocześnie po wakacjach będę pracować w innej szkole. Dyrekcja w starej pracy jest na mnie obrazona i sugeruje mi, iż nie oceni pozytywnie mojego stażu. Czy można przedłużyć staż na kolejny rok, żeby to nowa dyrekcja mnie oceniała? Błagam poradźcie...
A jeśli na przykład wyda mi opinię negatywną to czy uzupełniający staż o długości 9 miesięcy, o ktorym jest mowa w przepisach można odbyć w innej szkole niż staż podstawowy?

edzia

Re: przedłużenie stażu z innych powodów niż dłuższa nieobecność

Postautor: edzia » 2011-07-01, 21:04

fala75 pisze:Dyrekcja w starej pracy jest na mnie obrazona i sugeruje mi, iż nie oceni pozytywnie mojego stażu.
Dyrekcja nie ma się kierować osobistymi urazami, lecz ma stosować prawo. A prawo mówi wyraźnie, kiedy staż ma być pozytywnie oceniony. Możesz się więc odwoływać (art. 9c ust. 9 KN)
fala75 pisze:Czy można przedłużyć staż na kolejny rok, żeby to nowa dyrekcja mnie oceniała?
. Jeśli staż zakończony, to nie można go przedłużać. Jedynie negatywna ocena dorobku zawodowego daje taką szansę. Może być w innej szkole.

fala75
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: przedłużenie stażu z innych powodów niż dłuższa nieobecność

Postautor: fala75 » 2011-07-01, 22:48

Dziękuję bardzo za odpowieź, bałam się że wszyscy już na wakacjach i nikt nie odpisze...

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”