Przedłużony urlop a awans zawodowy

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dorcia912
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Informatyka, Technika

Przedłużony urlop a awans zawodowy

Postautor: dorcia912 » 2011-08-14, 18:18

Witam.

Jestem nauczycielką kontraktową z umową podpisaną na czas nieokreślony. Z racji urodzenia dziecka w marcu, przebywałam na urlopie macierzyńskim do 24 lipca (w ferie zimowe byłam na L4). Nauczyciel ma prawo do 4 tygodni nieprzerwanego wypoczynku (KN), zatem do szkoły mogłabym wrócić 1 wrzesnia. Dostałam jednak pismo ze szkoły o przedłużeniu urlopu do 18 wrzesnia. Nie wiem na jakich zasadach wyliczono takie przedłużenie urlopu. W karcie nauczyciela jest również mowa o 35 dniach roboczych, więc wychodzi 12 września.
Mam wrażenie, że dyrektorka chce uniemożliwić mi rozpoczęcie awansu na nauczycela mianowanego (staż trzeba rozpocząć w 14 dni od rozpoczęcia roku szkolnego).

Poradźcie mi co mam robić? Rozpoczę normalnie staż? A może na własne rządnie skrócić urlop?

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Re: Przedłużony urlop a awans zawodowy

Postautor: Yoka » 2011-08-14, 18:23

"Żądanie" miałaś na myśli?

nie wiem co do wyliczenia urlopu, ale i tak możesz złożyć wniosek 1 września o rozpoczęcie stażu na st. n-la mianowanego i przedłożyć plan rozwoju. Urlop wypoczynkowy nie stanowi przeszkody i niw wydłuża okresu stażu.

dorcia912

Postautor: dorcia912 » 2011-08-14, 18:34

Dzięki. Ale nie wiem czy tak się da zrobić. W KN jest napisane, że tylko w wypadku urlopu "innego niż wypoczynkowy" staż ulega ydłużeniu o dany okres. Czy w KN jest artykuł, który poparłby to, co przeczytałam w Twojej wypowiedzi?

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-14, 18:41

poszperaj w sieci, ja kiedyś znalazłam właśnie interpretację radcy prawnego że można. Oczywiście, że dyrektor powie, że wydziwiasz i o co Ci chodzi, ale Ty rób swoje. Po prostu złóż ten wniosek i plan (nie uprzedzaj wcześniej, że masz taki plan), weź kopie tych dokumentów do szkoły i przy składaniu poproś,aby sekretarka podbiła, że wpłynęło i tyle. I zobaczysz, że wrócisz 18 września a staż będzie w toku.

Jak znajdę tę interpretację, to dam Ci linka

dorcia912

Postautor: dorcia912 » 2011-08-14, 18:43

To sensowna rada. Dzięki

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-14, 18:44

np. tu był na tym forum wątek, że w czasie macierzyńskiego dziewczyny składały

http://www.45minut.pl/forum/topics26/st ... 718,30.htm

podłącz się, może odezwą się, czy się udało?

Szkoda roku, co nie?

Uda się, zobaczysz!

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-08-14, 19:55

dorcia912 pisze:Mam wrażenie, że dyrektorka chce uniemożliwić mi rozpoczęcie awansu na nauczycela mianowanego (staż trzeba rozpocząć w 14 dni od rozpoczęcia roku szkolnego).

Staż rozpoczynasz 1 września.
Wniosek o rozpoczęcie stażu możesz złożyć 1, ale możesz również wcześniej. Pamiętaj, aby do wniosku dołączyć PRZ.
dorcia912 pisze:Z racji urodzenia dziecka w marcu, przebywałam na urlopie macierzyńskim do 24 lipca (w ferie zimowe byłam na L4). Nauczyciel ma prawo do 4 tygodni nieprzerwanego wypoczynku (KN), zatem do szkoły mogłabym wrócić 1 wrzesnia. Dostałam jednak pismo ze szkoły o przedłużeniu urlopu do 18 wrzesnia. Nie wiem na jakich zasadach wyliczono takie przedłużenie urlopu.

Nie wykorzystałaś urlopu w okresie ferii zimowych i częściowo wakacji. Stąd urlop wypoczynkowy uzupełniający. Nie stanowi to jednak przeszkody w rozpoczęciu stażu.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”