Awans na mianowanego

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Kasia_29
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Re: Awans na mianowanego

Postautor: Kasia_29 » 2010-06-10, 21:12

dziękuje za odpowiedź
mam nadzieję że nie będę musiała z niej korzystać
w dalszym ciągu proszę o przykład autoprezentacji

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2010-06-10, 21:14

nie wiem jak Ci go dać... przygotowałam sobie kwadransową gawędę o tym, co ciekawego działo się przez trzy lata mojego stażu z mojej przyczyny... gawęda była zilustrowana pakietem zdjęć - papierowych; okazało się to strzałem w dziesiątkę, bo wszyscy z zainteresowaniem je oglądali (były z tyłu podpisane)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

_plum
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: _plum » 2010-06-16, 14:44

mam pyatanie ile powinno odbyć sie hospitacji i zajęc obserwowanych w czasie stażu na mianowanego z opiekunem stażu?

pocachontas

Postautor: pocachontas » 2010-06-17, 11:08

z tego co wiem nie ma żadnego limitu

_plum

Postautor: _plum » 2010-06-17, 19:57

dzieki za odpowiedz ale moxe ktos wie jaki to przepis to wzjasnia + cos mi klawiatura szwankuje i z tad te bledz :oops: :roll:

pocachontas

Postautor: pocachontas » 2010-06-18, 08:44

_plum pisze:dzieki za odpowiedz ale moxe ktos wie jaki to przepis to wzjasnia + cos mi klawiatura szwankuje i z tad te bledz :oops: :roll:

żadne przepisy tego nie regulują, nie ma podstawy prawnej stąd liczba hospitacji dowolna

_plum

Postautor: _plum » 2010-06-18, 16:58

no to dzięki bo już sie przestraszyłam że miałam za mało , bo doczytałam że stażysta musi chyba mieć 1 na miesiąc z opiekunem.
Uczę sie teraz na pamięć prezentacji. babka z komisji mówiła że prezentacji multimedialnej nie moge zreobić bo nie mają sprzętu. powiedziała, że mam mówic 20 min. i okazywać dokumenty przykładowe :roll: a tak prezentacja multimedialna zawsze jest:
- ciekawsza,
- łatwiej sie mówi jak możesz sie podeprzeć tekstem

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-06-18, 17:43

_plum pisze:Uczę sie teraz na pamięć prezentacji

Nie radzę. A co bądzxie jak jakiegoś zdania nie będziesz pamiętać?
Zrób sobie plan i według tego planu przemyśl co w danym punkcie powiedzieć.
Możesz nawet przed kimś się w ten sposób zaprezentować.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-06-19, 11:33

no to dzięki bo już sie przestraszyłam że miałam za mało , bo doczytałam że stażysta musi chyba mieć 1 na miesiąc z opiekunem.

w swoim sprawozdaniu napisałem tylko, ze hospitacje się odbyły, bez żadnych danych liczbowych, więc mogły być 2 na miesiąc i równie dobrze 2 w całym okresie stażu :pirat:
Zwłaszcza, ze nie dołącza się żadnych konspektów czy notatek pohospitacyjnych.

Prezentacja na pamięć byłaby ponad moje siły. Przygotowałem sobie małe fiszki z tytułami problemów, które będę prezentował. W końcu wiem co robiłem. Z fiszek mogłem korzystać, ale i tak mi nie były potrzebne.

Co to są "dokumenty przykładowe"?

Zamiast na pamięć można spróbować przed lustrem przedstawić to co mamy do powiedzenia. Sprawdza się czas i rozładowuje tremę.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

mycha
Przedmiot: Język rosyjski

Postautor: mycha » 2010-06-20, 16:45

Cześć jestem nauczycielem kontraktowym; we wrześniu zaczęłam staż na n-la mianowanego . W piątek mój opiekun stażu dał mi pismo w którym jest napisane że mam sporządzić krótkie sprawozdanie z zrealizowanych działań w tym roku. Moje pytanie brzmi: czy muszę to robić? Czy opiekun ma prawo, zeby takiego czegoś rządać? Proszę o odpowiedź. mam to oddać we wtorek...

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-06-20, 17:30

mycha pisze:Moje pytanie brzmi: czy muszę to robić? Czy opiekun ma prawo, zeby takiego czegoś rządać? Proszę o odpowiedź. mam to oddać we wtorek...

Nie musisz, ale opiekun stażu chyba nie chce zrobić Ci na złość i dołożyć pracy.
Takie krótkie roczne sprawozdania bardzo się potem mogą przydać.
Tobie będzie łatwiej napisać sprawozdanie z odbytego stażu, a opiekun też ma pełną orientację jakie działania w danym roku zrealizowałaś. Nie wszystko przecież pamięta, a myślę, że chce dokładnie twój plan rozwoju zawodowego przeanalizować pod kątem zrealizowanych zadań. Przecież jeżeli czegoś jeszcze nie zrobiłaś lub coś wyszło nie tak jak powinno, to zwróci Ci na to uwagę i może coś doradzi.

Sama, będąc opiekunem nauczyciela stażysty, prosiłam o takie krótkie cząstkowe sprawozdania. Po porównaniu ich z PRZ i własnymi obserwacjami mogłam skuteczniej pokierować pracą nauczyciela a następnym roku szkolnym. Wiedziałam w czym się sprawdza i z czym ma jeszcze sporo trudności.

pocachontas

Postautor: pocachontas » 2010-06-21, 08:33

Dobrze, że opiekun interesuje się tym co robisz. Znam przypadki, w których opiekunowie w ogóle nie interesowali się tym co robi stażysta, który nie mógł też liczyć na żadną pomoc z ich strony...

_plum

Postautor: _plum » 2010-06-21, 15:05

dzięki za wszelkie wskazówki co do prezentacji. No to właśnie uczę się jak pisałam tej prezentacji i przygotowałam sobie plan wypowiedzi mocno rozbudowany - a czy mogę miec w planie wypowiedzi przed sobą tekst punktów rozporządzenia według którego realizowałam plan?

wiem zadaję mnustwo pytań ale już umieram ze strachu a za ponad tydzień egzamin .

przygotowuję teraz te dokumenty do okazania - np. zdjęcia

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-06-23, 08:52

_plum,

zapytaj komisji czy podczas prezentacji możesz mieć plan wypowiedzi. Nie powinni robić problemu. W planie jak najbardziej możesz sobie wypisać paragrafy.

I wyluzuj. Ten egzamin to w zasadzie troszkę sztywniejsze spotkanie towarzyskie. Nie ma czym się tak bardzo denerwować.
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

upieczona.anglistk
Przedmiot: Język angielski

Postautor: upieczona.anglistk » 2010-06-23, 21:28

ja mam takie pytanko, czy to prawda ze istnieją przepisy mówiące o tym, że za zgodą dyrektora można rozpocząć staż na mianowanego bez dwuletniego przestoju? bardzo proszę o odp

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”