Czy mogę zacząć staż na nauczyciela mianowanego?

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Czy mogę zacząć staż na nauczyciela mianowanego?

Postautor: Yoka » 2011-09-12, 16:28

gorzej, jak zaczniesz a potem po złożeniu dokumentów przed egzaminem usłyszysz, że staż unieważniony, bo właśnie zabrakło tych 36 dni i nie powinnaś go była wcale zaczynać.

edka22
Przedmiot: Inne

Postautor: edka22 » 2011-09-12, 16:32

dlatego właśnie tok dopytuje i dowiaduje się... dyrektor był mega zdziwiony, że w ogóle przyszłam w tej sprawie, bo on uznał, że mogę zaczynać... a ja się właśnie boję, że za 3 lata usłyszę "nie spełniła Pani wymagań"... więc z dwojga złego wolę poczekać rok, mój awnas jest w rękach prawnika, do którego wysłano zapytanie i zobaczymy jak on "zinterpretuje moją sytuację"
w każdym bądź razie dziękuję za odpowiedzi... pewnie będą one pomocne również dla innych osób :D

dam znać co prawnik odpisał...

koma

Postautor: koma » 2011-09-12, 16:33

Yoka pisze:pierwsze słyszę, że od dnia nadania stopnia. Przecież to mają być 2 pełne lata, a lata szkolne liczymy od września do sierpnia i podwżki też naliczają z nowym r.szk., a nie dzień po nadaniu stopnia.

W przepisach jest "od momentu uzyskania" poprzedniego stopnia...Dwa pełne lata - ale tu chodzi o pozostawanie w zatrudnieniu.
Tu nie ma znaczenia, od kiedy pensja - o niej tez mówi przepis jednoznacznie (odszczędniej przecież jest, jeżeli od września;)

edka22

Postautor: edka22 » 2011-09-12, 16:35

koma pisze:
Yoka pisze:pierwsze słyszę, że od dnia nadania stopnia. Przecież to mają być 2 pełne lata, a lata szkolne liczymy od września do sierpnia i podwżki też naliczają z nowym r.szk., a nie dzień po nadaniu stopnia.

W przepisach jest "od momentu uzyskania" poprzedniego stopnia...Dwa pełne lata - ale tu chodzi o pozostawanie w zatrudnieniu.

ja właśnie znalazłam takie przepisy na stronach ministerstwa i w razie negatywnej opinii prawnika będę się na to powoływać :D

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-12, 16:37

KN: Art. 9d.
4. Nauczyciel kontraktowy może rozpocząć staż na stopień nauczyciela mianowanego po przepracowaniu w szkole co najmniej dwóch lat, a nauczyciel mianowany może rozpocząć staż na stopień nauczyciela dyplomowanego po przepracowaniu w szkole co najmniej roku od dnia nadania poprzedniego stopnia awansu zawodowego.

I już przestańcie zgadywać, czy odsyłać do "organów".

edka22

Postautor: edka22 » 2011-09-13, 21:33

mam odpowiedź 2 prawników - negatywną dla mnie - do "2 lat" brakuje mi 1miesiąc i 5 dni, natomiast odpowiedź z kuratorium jest pozytywna :roll:

ja jednak daruję sobie i czekam rok...

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-13, 22:01

ja bym oparła się na piśmie od kuratorium.

edka22

Postautor: edka22 » 2011-09-13, 22:03

tylko to była rozmowa telefoniczna, prosiłam o potwierdzenie na co uzyskałam odpowiedź, że "nie będą potwierdzać czegoś co jest jasno napisane w KN"
boję sie sytuacji, że na egzaminie inna osoba już nie uzna tego...

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-13, 22:14

czyli nie masz tego na piśmie od KO.

Hmm, ciężka sprawa.
Pomyśl, czy zaczęłabyś staż nie mając opinii tych 2 prawników - oni specjalizują się w prawie oświatowym, tak?

edka22

Postautor: edka22 » 2011-09-13, 22:17

Yoka, tak - jeden to radca z znp, drugi specjalista od oświatowego... cały czas nikt nie umie mi wskazac gdzie jest napisane, że te 2 lata liczą się od nowego roku szkolnego, bo dla mnie w KN jest ewidentnie napisane, że od dnia nadania poprzedniego awansu... próbowałam dodzwonić się do MEN, ale bez rezultatu, napisałam meila, ale wątpię czy ktoś mi odpisze...

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-13, 22:29

zrób tak, napisz list polecony do MEN, na to muszą odpisać, a tymczasem mam nadzieję, że i tak złożyłaś wniosek o rozpoczęcie stażu? Więc złóz plan i niech awans trwa. Zobaczysz jaką opinię otrzymasz z MENu - jeśli byłaby dla Ciebie negatywna, czyli, że nie możesz rozpocząć stażu, tylko dopiero od kolejnego r.szk. to go przerwiesz na własny wniosek.

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-13, 23:00

edka22 pisze:uzyskałam odpowiedź, że "nie będą potwierdzać czegoś co jest jasno napisane w KN"
No i nie wystarczy ci to? Po co szukasz jakichś opinii i robisz zamieszanie? Nie rozumiesz, że sam przepis prawny (a zacytowałam ci, patrz post nr 35) jest ważniejszy od setek jego interpretacji, choćby i dokonanych przez osiemdziesięciu niezależnych od siebie prawników oświatowych, specjalistów z kuratoriów, organów prowadzących, a nawet przez samego ministra?

edka22 pisze:boję sie sytuacji, że na egzaminie inna osoba już nie uzna tego...
Spokojnie. Jeśli będzie zamierzała nie uznać, to musi ci to pisemnie napisać i uzasadnić (uzasadnienie musi być poparte podstawą prawną). Sto razy się zastanowi, zanim podpisze głupotę. A nawet jeśli podpisze tę głupotę, to jest u nas w Polsce jeszcze coś takiego, jak możliwość odwołania.

edka22 pisze:jeden to radca z znp, drugi specjalista od oświatowego...
No to teraz masz obraz tych "specjalistów"...

edka22 pisze:cały czas nikt nie umie mi wskazac gdzie jest napisane, że te 2 lata liczą się od nowego roku szkolnego
To wskaż im ty, że od dnia nadania poprzedniego stopnia awansu. Może być przecież tak, że nie namierzyli tego przepisu i pisali w ciemno.

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-13, 23:05

Yoka pisze:ja bym oparła się na piśmie od kuratorium.
Yoka pisze:zrób tak, napisz list polecony do MEN, na to muszą odpisać,
No i niepotrzebnie będzie im dziewczyna zawracać głowę, a dodatkowo pomyślą o niej jak o idiotce, co pyta ich o rzeczy oczywiste, nie uważasz?

Ps. Jakbyś nie palnęła wcześniej o tym, że liczy się przerwę od 1 września, to i dziewczyna nie miałaby teraz wątpliwości. A tak to widzi, że nawet na forum opinie są podzielone... ;)

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-09-13, 23:13

napisałam to, co zawsze mówiono mi w dziale awansów, więc nie wiem, jak to jest, że nie ma jednej spójnej opinii w tej kwestii jak widać.

A na forum są tylko nauczyciele - mój dawny opiekun stażu miał zerowe pojęcie o przepisach, ale zawsze chętnie doradzał, no w końcu był dyplomowanym nauczycielem, a więc powoływanie się na to forum, gdzie piszą rózni ludzie, jest raczej bez sensu.

edzia

Postautor: edzia » 2011-09-13, 23:16

Yoka pisze:więc nie wiem, jak to jest, że nie ma jednej spójnej opinii w tej kwestii jak widać.
Serio nadal potrzebujesz jednej spójnej opinii w tej sprawie?

Yoka pisze:więc powoływanie się na to forum, gdzie piszą rózni ludzie, jest raczej bez sensu
Nie każę się powoływać na to forum, ani na żadne inne. Każę się powoływać na przepis prawny.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”