Egzamin na mianowanego 2014 - pytania i odpowiedzi

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

asia78
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Egzamin na mianowanego 2014 - pytania i odpowiedzi

Postautor: asia78 » 2015-08-19, 16:35

Gabi83 pisze:1) Jaka jest różnica między KN a Ustawą o systemie oświaty???

Gabi83 wydaje mi się, że chodzi o to że KN dotyczy nauczyciela (prawa , obowiązki, awans, nagrody, odznaczenia, uprawnienia), a ustawa o systemie oświaty to ogół przepisów mówiących o organizacji kształcenia, wychowania, zarządzaniu placówkami, finansowaniu itp.
Jestem natomiast ciekawa jak manx2 odpowiedział na 6 pytanie?
Pozdrawiam

maksymilian_zz
Przedmiot: Muzyka

Postautor: maksymilian_zz » 2015-08-19, 17:34

<AdamDragan> jak odpowiedziałeś na pytanie: 3. Co musi zaistnieć, żeby uchwała RP była obowiązująca? a może ktoś wie ?

Gabi83

Postautor: Gabi83 » 2015-08-19, 17:56

Dziękuję asia78

edytkazaloga
Przedmiot: Inne

Postautor: edytkazaloga » 2015-08-19, 18:03

Witam, czy ktoś ma może oaktualnie opracowane pytania na egzamin, te które można dostać i co są powszechnie w obiegu są już dosyc stare, ja staam się pokolei opracowac samemu, ale musiałabym mieć bynajmniej 2 tyg, a mam kilka dni, za przeslanie będę wdzieczna Dziękuję edytkazaloga@wp.pl

ewkabca
Przedmiot: Język angielski, Zajęcia zintegrowane

Postautor: ewkabca » 2015-08-19, 18:04

Witam, udało się!!! Jestem nauczycielem mianowanym!!! Cieszę się, że już po..... Stresowałam się, ale komisja była ok. Pytań dokładnie nie pamiętam, ale pytali o:
1. Moje 3 słabe strony i 3 mocne
2. wybór podręcznika
3. obserwacja lekcji prowadzonych przez opiekuna- co wykorzystałam w swojej pracy
4. co oprócz technologii informacyjnej i komputerowej wykorzystuję na lekcjach
5. co dało mi szkolenie nt. czytelnictwa
6. ewaluacja bieżąca- jak to robiłam
7. jak aktywizuję dzieci
8. coś o dziecku zaniedbanym środowiskowo- powiedziałam, że nie mam w klasie takiego problemu itd.
Wójt nie zadał mi pytania;) Podobała mu się prezentacja w Prezi;))

Życzę wszystkim powodzenia i dziękuję za wszelką pomoc jaką otrzymałam na tym forum;)

magdawal3
Przedmiot: Język angielski

Postautor: magdawal3 » 2015-08-19, 18:13

Witam, czy ktoś ma ciekawe materiały które mógłby mi przesłać??? Bardzo proszę, bo już nie wiem czego mam się uczyć , co powtarzać :-(. Mój e-mail to : mag.sch@wp.pl. . Pozdrawiam serdecznie.

celinkaz

Postautor: celinkaz » 2015-08-19, 18:27

Siemanko :) Ja też już po :) Stres był taki, że ledwo powiedziałam moją prezentację tym bardziej, że 15 minut przed egzaminem okazało się ze zapomnieli ze mam prezentacje multimedialna i nie maja rzutnika :P Na szczęście zabrałam swoj komputer i to jakos uratowalo sytuacje :) Pytania jakie miałam:

1. Jak przebiegała współpraca z opiekunem stażu?
2. Jaki jest mój największy sukces pedagogiczny?
3. Kompetencje Rady Rodziców.
4. Jakie szkolenie było najbardziej przydatne w pracy?

Dyrektor nie zadawal pytań :) Generalnie Państwu bardzo podobala się prezentacja multimedialna i dostałam 10pkt :)

Dziękuję wszystkim nauczycielom z tego forum. Wasze wpisy i opracowania były bardzo pomocne. Gratuluję nauczycielom mianowanym i trzymam kciuki za tych, którzy są jeszcze przed. :) :*

celinkaz

Postautor: celinkaz » 2015-08-19, 18:36

magdawal3 pisze:Witam, czy ktoś ma ciekawe materiały które mógłby mi przesłać??? Bardzo proszę, bo już nie wiem czego mam się uczyć , co powtarzać :-(. Mój e-mail to : mag.sch@wp.pl.. . Pozdrawiam serdecznie.

To co otrzymałam zostało przesłane. Skup się na statucie, rozporządzeniu ws. awansu, ustawie o systemie oświaty i zmianach w przepisach, które będą obowiazywac w roku szkolnym 2015/2016. To jest najważniejsze. Pozdrawiam.

asia78
Przedmiot: Matematyka

Postautor: asia78 » 2015-08-19, 19:02

maksymilian_zz pisze:<AdamDragan> jak odpowiedziałeś na pytanie: 3. Co musi zaistnieć, żeby uchwała RP była obowiązująca? a może ktoś wie ?

Wydaje mi się, że chodzi o zapis w ustawie o systemie oświaty " Uchwały rady pedagogicznej są podejmowane zwykłą większością głosów w obecności co najmniej połowy jej członków."
Pozdrawiam :wink:

lila82
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: lila82 » 2015-08-19, 19:03

Gratulacje dziewczyny.......zazdroszcze!!!! Ja mam jutro egzamin o 10;30 głowa mnie boli od tego czytania, mam nadzieje ze będzie dobrze. Czytam wasze pytania i też bym takie chciała, ale ja mogę tylko chcieć........Stres zjada mnie już od środka. 3majcie kciuki. Odezwę się po egzaminie, mam nadzieję że z pozytywnym odpisem. Pozdrawiam

maksymilian_zz
Przedmiot: Muzyka

Postautor: maksymilian_zz » 2015-08-19, 19:04

<magdawal3> mógłbym prosić o te najświeższe materiały <prosi> , ewentualnie ktoś inny miły :) mam za tydzień i nie wiem jak z tym ruszyć ...

Awatar użytkownika
manx2
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: manx2 » 2015-08-19, 21:24

Asia! Na pytanie "Czy obecny stan przepisów prawa zachęca nauczycieli do interdyscyplinarnego działania edukacyjnego?" udzieliłam odpowiedzi z subiektywną opinią. Moim zdaniem zachęca. Obowiązki nauczyciela mówią jasno, że mamy się szkolić, doskonalić, wprowadzać innowacje/eksperymenty pedagogiczne itd.
Konstrukcja awansu zawodowego nauczycieli i wymagania stawiane w stosownym rozporządzeniu MEN oraz wymogi ewaluacji zewnętrznej oraz wewnętrznej w mojej opinii właśnie takiej działalności edukacyjnej oczekują. Dokończyłam jednak, że wiele zależy od mądrze zarządzanej oświaty, profesjonalnych i współpracujących ze sobą nauczycieli oraz szkół - a takich w naszym kraju jest całkiem sporo i to cieszy. Jako przykład podałam dynamikę rozwoju programu europejskiego eTwinning (gdzie każdy realizowany projekt obejmuje wiele sfer) - liczba przystępujących szkół w Polsce dynamicznie rośnie. Parę lat temu było to 3000 szkół, dziś ponad 11.000.

asia78 pisze:
Gabi83 pisze:1) Jaka jest różnica między KN a Ustawą o systemie oświaty???

Gabi83 wydaje mi się, że chodzi o to że KN dotyczy nauczyciela (prawa , obowiązki, awans, nagrody, odznaczenia, uprawnienia), a ustawa o systemie oświaty to ogół przepisów mówiących o organizacji kształcenia, wychowania, zarządzaniu placówkami, finansowaniu itp.
Jestem natomiast ciekawa jak manx2 odpowiedział na 6 pytanie?
Pozdrawiam

vikiviki
Przedmiot: Informatyka, Technika

Postautor: vikiviki » 2015-08-19, 21:50

Gabi przepraszam nie przeczytałam :(.
Jeśłi chodzi o różnice w KN i systemie oświaty
Akt prawny Przedmiot regulacji
ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty
Ustawa ta określa:
• rodzaje szkół i przedszkoli istniejących w Polsce,
• zasady działania Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, okręgowych komisji egzaminacyjnych, kuratora oświaty (a także kuratorium oświaty jako jednostki pomocniczej dla kuratora),
• zasady pomocy stypendialnej dla uczniów,
• zasady spełniania obowiązku przygotowania przedszkolnego, obowiązku szkolnego i obowiązku nauki,
• zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów w szkołach publicznych,
• zasady przeprowadzania sprawdzianu w szóstej klasie szkoły podstawowej, egzaminu gimnazjalnego i egzaminu maturalnego oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie,
• zasady rekrutacji do przedszkoli i szkół,
• wykaz i zakres kompetencji dyrektorów szkół i placówek, rad pedagogicznych oraz społecznych organów w systemie oświaty (rad rodziców, Krajowej Rady Oświatowej i wojewódzkich rad oświatowych oraz samorządów uczniowskich),
• zasady finansowania oświaty,
• zasady działania prywatnych placówek oświatowych.
ustawa z dnia 15 kwietnia 2011 r. o systemie informacji oświatowej Ustawa ta określa zasady działania i korzystania z systemu informacji oświatowej.

ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela
Ustawa ta określa:
1. status prawny nauczycieli,
2. uprawnienia emerytalne i rentowe nauczycieli,
3. inne uprawnienia socjalne nauczycieli,
4. zasady zatrudniania i zwalniania nauczycieli,
5. sposób nadzoru nad pracą nauczycieli i zasady pociągania nauczycieli do odpowiedzialności dyscyplinarnej

vikiviki
Przedmiot: Informatyka, Technika

Postautor: vikiviki » 2015-08-19, 21:51

Oczywiście chodziło o ustawach o systemie oświaty :)

michaltusz
Przedmiot: Ekonomia

Postautor: michaltusz » 2015-08-19, 22:24

Hej mogę też prosić na email michal_tusz@o2.pl o te materiały.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”