staż do przedłużenia czy przerwany

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ewelinazw
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

staż do przedłużenia czy przerwany

Postautor: ewelinazw » 2012-07-24, 16:08

Witam,
jestem nauczycielem kontraktowym w szkole podstawowej. We wrześniu 2010 rozpoczęłam staż na nauczyciela mianowanego. W maju 2011 zaszłam w ciążę i od 21 sierpnia 2011 byłam na zwolnieniu lekarskim nieprzerwanie do 18 lutego 2012 kiedy to urodziłam i rozpoczął się mój urlop macierzyński. Urlop ten skończy mi się 4 sierpnia, po czym będę na urlopie wypoczynkowym do końca września. Czy w tym przypadku mój staż ulegnie wydłużeniu czy też muszę go zaczynać od nowa. Z moich wyliczeń wynika ze zwolnienie i urlop macierzyński nie będę trwały roku (braknie kilkanaście dni) a urlop wypoczynkowy nie wlicza się do tej nieobecności, czy mam rację?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Re: staż do przedłużenia czy przerwany

Postautor: malgala » 2012-07-24, 16:18

Liczysz tylko zwolnienie i macierzyński.

ladybird07
Przedmiot: Matematyka

Postautor: ladybird07 » 2012-11-08, 15:28

jestem w podobnej sytuacji i moja nieobecność (L4 + macierzyyński) wynosi dokladnie 364dni, czyli rok bez jednego dnia. Moje pytanie jest następujące - czy prawdą jest, że teraz do końca przedlużonego stazu nie można mi być na zwolnieniu dluższym niż miesiąc, bo zsumują mi do już wykorzystanego roku i całość stażu przepadnie i zaczynać będę od nowa? Przepisy po zmianie nie mają już słowa nieprzerwalnie wobec tego jak teraz interpretuje się to prawo?

buzok
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: buzok » 2012-11-29, 22:20

Przedłuzany :)

nauczpol
Przedmiot: Język polski

przerwa w zwolnieniu, ciąża, awans

Postautor: nauczpol » 2013-01-02, 12:12

1 września 2011 rozpoczęłam staż na mianowanie, teraz zaszłam w ciążę i jestem na L4 od 13 grudnia. Do pracy nie wrócę z powodu złego samopoczucia. Na szybko kalkulując moja przerwa będzie dłuższa niż rok, więc awans ulegnie przerwaniu, czy dałoby się go uratować gdybym w czasie ferii zrobiła przerwę w zwolnieniu lekarskim?? Żal mi bardzo tego awansu, bo strasznie dużo rzeczy już zrobiłam.Możecie mi coś podpowiedzieć??
Niby jest napisane, że przerwa nie powinna trwać nieprzerwanie dłużej niż rok. Sama nie wiem jak to interpretować. Doradźcie, proszę.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”