Pytanko

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

bb33
Kto: student

Pytanko

Postautor: bb33 » 2012-10-24, 20:29

Witam chciałam zapytać czy jeżeli mam ukończone studia licencjackie po kolegium nauczycielskim , i chciałam zapytać czy jesli skończę teraz 2-letnie mgr studia nie związane z pedagogiką to czy jest traktowane jako tytuł zawodowy magistra z przygotowaniem pedagogicznym czy do tego muszę do tego mieć jednak mgr pedagogiczne ?
I chciałam zapytać bo czytałam że do otrzymania awansu na dyplomowego nauczyciela trzeba Realizację co najmniej trzech z następujących zadań: czy obowiązkowy jest punkt który nizej podałam ??I czy tak to jesli zda się egzamin językowy w trakcie studiów bez żadnych certyfikatów to czy wystarczy to??
uzyskanie umiejętności posługiwania się językiem obcym na poziomie zaawansowanym, a w przypadku nauczycieli języków obcych - uzyskanie umiejętności posługiwania się drugim językiem obcym na poziomie zaawansowanym,

dzieki :)

koma

Re: Pytanko

Postautor: koma » 2012-10-25, 21:10

Napisałaś to tak, że nie wiadomo...o co Ci chodzi.

Wymaganie, które cytujesz, nie jest obowiązkowe - jest to jeden z 6 punktów do wyboru.

Rysiu
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia, Informatyka

Postautor: Rysiu » 2012-10-27, 14:04

Taki "przekręt" z magistrem jest chyba możliwy - nie wiem ile w tym prawdy, ale jeden z nauczycieli (obecnie lic.) w naszej szkole robi na jakiejś Wyższej Szkole ściemniane studia na kierunku (jakaś ekonomia, resocjalizacja, logistyka czy inne zarządzanie) zupełnie nie związanym ze swoją nauczaną na co dzieńprofesją tylko po to, aby móc sobie dopisać przez nazwiskiem trzy magiczne literki i tym samym kasować kilkaset więcej PLN/mc.

anna0101
Kto: nauczyciel

Postautor: anna0101 » 2012-10-28, 15:30

4.Realizację co najmniej trzech z następujących zadań:
a.opracowanie i wdrożenie programu działań edukacyjnych, wychowawczych, opiekuńczych lub innych związanych odpowiednio z oświatą, pomocą społeczną lub postępowaniem w sprawach nieletnich,
b.wykonywanie zadań doradcy metodycznego, egzaminatora okręgowej komisji egzaminacyjnej, eksperta komisji kwalifikacyjnej lub egzaminacyjnej dla nauczycieli ubiegających się o awans zawodowy, rzeczoznawcy do spraw programów nauczania, programów wychowania przedszkolnego, podręczników lub środków dydaktycznych, a w przypadku nauczycieli szkół artystycznych - także konsultanta współpracującego z Centrum Edukacji Artystycznej,
c.poszerzenie zakresu działań szkoły, w szczególności dotyczących zadań dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych,
d.uzyskanie umiejętności posługiwania się językiem obcym na poziomie zaawansowanym, a w przypadku nauczycieli języków obcych - uzyskanie umiejętności posługiwania się drugim językiem obcym na poziomie zaawansowanym,
e.wykonywanie zadań na rzecz oświaty, pomocy społecznej lub postępowania w sprawach nieletnich we współpracy z innymi osobami, instytucjami samorządowymi lub innymi podmiotami,
f.uzyskanie innych znaczących osiągnięć w pracy zawodowej.

CZyli nie koniecznie musisz znać język obcy, chdzi o realizację 3 zadań do wyboru.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”