Zmiana Rozporządzenia Ministra w sprawie awansu

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Kartagina
Kto: nauczyciel

Zmiana Rozporządzenia Ministra w sprawie awansu

Postautor: Kartagina » 2013-09-10, 10:56

Dzień dobry! Jestem na forum po raz pierwszy. szukałam podobnego tematu, ale nie znalazłam, więc rozpoczynam wątek.
27 marca 2013 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 marca 2013 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli . W tym roku czeka mnie egzamin na nauczyciela mianowanego. jestem po rozmowie z Dyrektorem, który zinterpretował nowe rozporządzenie tak, że ja w trybie natychmiastowym mam zmieniać plan rozwoju, który napisałam dwa lata temu! Czytałam tu i ówdzie na ten temat i nie wiem, co zrobić, ponieważ według niektórych artykułów lakonicznie mówiąc "prawo nie dział wstecz". Jak to jest z tym rozporządzeniem? Zmieniać muszę czy nie? Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.

koma

Re: Zmiana Rozporządzenia Ministra w sprawie awansu

Postautor: koma » 2013-09-10, 16:08

Kartagina pisze:w trybie natychmiastowym mam zmieniać plan rozwoju, który napisałam dwa lata temu!

Porownalas oba rozporządzenia?
Różnią się czymś w powinnościach i wymaganiach??

Na jakiej podstawie Twój dyrektor każe Ci zmieniac plan po 2 latach??

Luuuudzieeee!!!

Wydanie nowego rozporządzenia zostało podyktowane wyłączeniem spod przepisów Karty Nauczyciela nauczycieli zatrudnionych w publicznych placówkach opiekuńczo-wychowawczych i ośrodkach adopcyjno-opiekuńczych. Nowy akt prawny powtarza co do zasady treść poprzedniego rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 grudnia 2004 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli (Dz. U. Nr 260, poz. 2593, z późn. zm.). Nowy akt prawny zawiera także przepis przejściowy nakazujący stosowanie przepisów dotychczasowego rozporządzenia do wszczętych postępowań ws. awansu zawodowego.

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2013-09-10, 17:05

Kartagina, zmieniłabym stronę tytułową.

edzia

Postautor: edzia » 2013-09-10, 22:45

koma pisze:Nowy akt prawny zawiera także przepis przejściowy nakazujący stosowanie przepisów dotychczasowego rozporządzenia do wszczętych postępowań ws. awansu zawodowego.
Ale tylko wówczas, jeśli złożono wniosek o podjęcie postępowania egzaminacyjnego (a nie wniosek o rozpoczęcie stażu!) przed dniem wejścia w życie nowego rozporządzenia. Zatem autorka wątku będzie zdawać egzamin na podstawie nowych przepisów.

Natomiast uważam za idiotyczne pisanie na nowo planu rozwoju zawodowego, bo:
po pierwsze, plan się pisze na początku stażu, a nie na końcu;
po drugie, sprawozdanie też będziesz pisać wg starego planu, a tylko wniosek o egzamin według nowej podstawy prawnej;
po trzecie, wg nowego rozporządzenia nie ma obowiązku pisania nowego planu, zresztą byłoby to idiotyczne;
po trzecie, nowe rozporządzenie, jak koma napisała, jest w kwestii powinności i wymagań identyczne, jak stare.

Ale jeśli dyrektor tak bardzo chce, to nie kop się z koniem, tylko za namową Andulencji zmień stronę tytułową. On się tam kiedyś na jakimś szkoleniu albo od kolegów dyrektorów dowie, że źle radził, to wtedy wrócisz obecną stronę tytułową. ;)

Albo powiedz dyrektorowi, ze dzwoniłaś w tej sprawie do kuratorium i ci powiedzieli, że plan ma zostać stary. I potem chciałaś jeszcze potwierdzić, więc zadzwoniłaś do ministerstwa i tam to samo powiedzieli. Dyrektorzy bardzo liczą się ze zdaniem kuratoriów, a ministerstwa tym bardziej. ;)

Kartagina

Postautor: Kartagina » 2013-09-12, 13:28

Andulencja, tak też zrobiłam. Porównywałam oba rozporządzenia. Nie zmieniło się nic jeśli chodzi o naucz. kontraktowego, który ubiega się o stopień mianow.
Macie rację - przeczekam, może dyrektor przemyśli. Dziękuję za rady... :)

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”