STAŻ NAUCZYCIELA WSPOMAGAJĄCEGO - kto jest opiekunem, warunki, etc

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Daria B.W.
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

STAŻ NAUCZYCIELA WSPOMAGAJĄCEGO - kto jest opiekunem, warunki, etc

Postautor: Daria B.W. » 2015-09-08, 18:03

Witam! Jestem n-lem wspomagającym w przedszkolu masowym, mam cały etat + 2h rewalidacyjne. Chciałabym odbyć staż na kontraktowego, ale jak to jest właściwie ze "specjalistami"? (jestem pedagogiem specjalnym)
Moje pytanie brzmi:
po 1) czy dyrektor może nie wyrazić zgody na odbycie stażu? (tłumacząc się tym, że nie ma kogo mi dać za opiekuna stażu)
2) czy opiekunem stażu nauczyciela wspomagającego (pedagoga specjalnego) może być tylko osoba po pedagogice specjalnej?
3) jakie zajęcia miałabym obserwować, skoro tylko ja prowadzę te "specjalistyczne"

Czy podobne problemy ma np. logopeda, który chce odbyć staż, a w placówce nie ma innych logopedów...?

Bardzo proszę mnie oświecić :-)

koma

Re: STAŻ NAUCZYCIELA WSPOMAGAJĄCEGO - kto jest opiekunem, warunki, etc

Postautor: koma » 2015-09-08, 19:02

1) Dyrektor nie może odmówić Ci stażu z takiego powodu. Powiem więcej - Ty taki staż musisz odbyć.
2) Nie. Opiekunem stażu jest wówczas inna osoba o specjalności pokrewnej - myślę, że każda inna nauczycielka mianowana. Ja jestem polonistką - byłam opiekunem stażu historyka, anglisty...
3)Każde inne. Robisz kontraktowego - to wiedza podstawowa i umiejętności podstawowe.

Pisz plan i zanieś do dyrekcji - masz czas do 14.09.
W pisaniu planu powinien Ci pomóc opiekun stażu - idź do dyrekcji po nazwisko opiekuna.

Daria B.W.
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: STAŻ NAUCZYCIELA WSPOMAGAJĄCEGO - kto jest opiekunem, warunki, etc

Postautor: Daria B.W. » 2015-09-08, 19:30

Dziękuję za odpowiedź

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”