Awans na mianowanego a macierzyński, L4 i wakacje :)

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

agusiekg
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Awans na mianowanego a macierzyński, L4 i wakacje :)

Postautor: agusiekg » 2010-08-02, 19:53

Witam wszystkich i proszę o pomoc zorientowanych.
Jestem w trakcie stażu na nauczyciela mianowanego. Jestem w ciąży, od 1 Marca 2010 przebywam na L 4. Rozwiązanie ma nastąpić około 28 Października. Potem planuje macierzyński i powrót do pracy.
Moja szefowa poradziła mi abym na czas wakacji kontynuowała L4.
Boję się, że L4 plus urlop macierzyński da ponad 12 miesięcy nieobecności co spowoduje, że będę musiała rozpocząć staż od nowa ( a mam już 2 lata za sobą)
Czy L 4 kontynuowane przez wakacje będzie się wliczało do tego okresu 12 miesięcy, czy w razie czegoś mogę zrezygnować z L 4 za miesiąc Sierpień? Bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Aga

edzia

Re: Awans na mianowanego a macierzyński, L4 i wakacje :)

Postautor: edzia » 2010-08-02, 22:25

Szefowa dobrze radzi, ale i Ty masz słuszne obawy.
agusiekg pisze:Czy L 4 kontynuowane przez wakacje będzie się wliczało do tego okresu 12 miesięcy
Tak.
agusiekg pisze:czy w razie czegoś mogę zrezygnować z L 4 za miesiąc Sierpień?
Tak. Przerwij na dzień, dwa. Wystarczy, by przerwać tę... przerwę w stażu.

agusiekg

Postautor: agusiekg » 2010-08-02, 22:39

Edzia, czy dobrze rozumiem, wystarczy, że pójdę do swojego lekarza ( akurat wizyta wypada mi na środę 4 Sierpnia)i poproszę aby zwolnienie wystawił mi np. od 9 sierpnia i w tym momencie przerywam tę ciągłość?
Czy przerwanie L 4 nie spowoduje problemów w sekretariacie( jakieś dodatkowe dokumenty do podpisania itp- taką otrzymałam informacje)
Ewentualnie czy jest możliwość zrezygnowania z urlopu uzupełniającego za wakacje na rzecz kontynuowania pracy i stażu?
Pytam ponieważ pojawiły mi się sprzeczne informacje, już sama nie wiem co robić...

Dzięki za odpowiedź...

Pozdrawiam

Aga

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-02, 22:46

agusiekg pisze:Edzia, czy dobrze rozumiem, wystarczy, że pójdę do swojego lekarza ( akurat wizyta wypada mi na środę 4 Sierpnia)i poproszę aby zwolnienie wystawił mi np. od 9 sierpnia i w tym momencie przerywam tę ciągłość?
Tak, dobrze rozumiesz.
agusiekg pisze:Czy przerwanie L 4 nie spowoduje problemów w sekretariacie( jakieś dodatkowe dokumenty do podpisania itp- taką otrzymałam informacje)
Może i coś tam jest dodatkowego do podpisania. To podpiszesz.
agusiekg pisze:Ewentualnie czy jest możliwość zrezygnowania z urlopu uzupełniającego za wakacje na rzecz kontynuowania pracy i stażu?
Jest możliwość, ale nie: zrezygnowania, lecz przesunięcia na inny termin. Przy czym pamiętaj, że podczas urlopu uzupełniającego realizujesz staż, a więc urlop uzup. przerwie ci przerwę w stażu. :)

agusiekg

Postautor: agusiekg » 2010-08-03, 22:04

Edzia,dzwoniłam dzisiaj do ZNP, niestety powiedzieli, że sprawa jest troszke skomplikowana- Muszę jutro zrezygnować z L 4, napisać podanie do dyrekcji z prośbą o wykorzystanie urlopu uzupełniającego należnego mi z miesiąca lipca - 20 dni. Urlop wykorzystać od 1 Września.
Do szkoły oczywiście muszę również dostarczyć zaświadczenie od lekarza medycyny pracy , że jestem zdolna do pracy.
Po wykorzystaniu urlopu uzupełniającego musze wrócić na L 4 do porodu. Od dnia porodu przejśc na urlop macierzyński na 16 tygodni, po czym 4 tygodnie oddać mężowi...
Muszę to sobie jeszcze dokładnie poobliczać.
Gdybym nie brała L 4 za wakacje wszystko prawdopodobnie byłoby ok. Niestety jak to sie mówi nieznajomośc prawa szkodzi.
Szczerze to wolałabym żebyś to Ty miała rację, sprawa rozwiązałaby się szybciej i duzo prościej.

Pozdrawiam

Aga

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”