Egzamin na mianowanie i co dalej

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

jaga111
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Egzamin na mianowanie i co dalej

Postautor: jaga111 » 2010-08-31, 18:19

Mam pytanie do osób, które uzyskały stopień nauczyciela mianowanego we wcześniejszych latach. Jak wygląda sprawa zmiany stosunku pracy z umowy na czas nieokreślony na mianowanie. Czy podpisuje się nową umowę, aneks czy dyrektor wydaje jakieś zaświadczenie.

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Re: Egzamin na mianowanie i co dalej

Postautor: Yoka » 2010-09-03, 13:11

też by mnie to interesowało. Zdałam egzamin w wakacje i na razie ani słychu ani dychu o jakiejś zmianie wprowadzanej do mojej poprzedniej umowy.

edzia

Postautor: edzia » 2010-09-03, 20:37

KN, art. 10.

5a. Stosunek pracy nawiązany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony przekształca się w stosunek pracy na podstawie mianowania z pierwszym dniem miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym:
1) nauczyciel uzyskał stopień nauczyciela mianowanego, (...)

5b. Przekształcenie podstawy prawnej stosunku pracy, o którym mowa w ust. 5a, potwierdza na piśmie dyrektor szkoły.

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2010-09-04, 10:40

a co w przypadku,gdy to nie następuje mimo pisemnego podania i dostarczenia aktu do szkoły?

Henio
Przedmiot: Historia

Postautor: Henio » 2010-10-05, 18:04

Cześć
Ja także mam problem z tym co dalej.Moja sytuacja jest taka.
Mimo tego że jestem od 3 lat faktycznie zatrudniony na etat, to mam tylko starą umowę na 14 godzin na czas nieokreślony. Wynika to generalnie z bałaganu który w naszej szkole panował. Min nastąpiła zmiana dyrektora itd.

W tym roku zakończyłem pozytywnie staż na mianowanie i powinienem dostać informację o zmianie sposobu zatrudnienia. Jednak dyrekcja zasłania się ww umową i twierdzi że nie może zmienić mi umowy. Oczywiście gdybym pracował rzeczywiście na 14 godzin nie ma sprawy, tyle że w tym roku mam 25 godzin w poprzednim 22, jeszcze wcześniej też ponad 20. Dyrekcja twierdzi, że godziny powyżej owych 14 są traktowane jako ponadwymiarowe.

Moim zdaniem wystarczyłby aneks do umowy na dzień 1 września i po sprawie, niestety dyrekcja nie chce w wystawić aneksu na dzień 1 września, twierdząc że nie może wystawić dokumentu jeżeli już jest po dacie.

I teraz pytanie. Jeżeli dostałbym aneks do umowy np. 1 listopada czy z tym dniem umowa przekształca się na mianowanie czy już jest za późno, bo powinno się to stać 1 września?

Mam nadzieję, źe nie zagmatwałem zbytnio sytuacji. Czy jest jakieś wyjście? Czy dyrekcja nie dająć mi umowy w poprzednich latach postępowała zgodnie z prawem?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2010-10-05, 18:58

Henio pisze:Dyrekcja twierdzi, że godziny powyżej owych 14 są traktowane jako ponadwymiarowe.

Nauczyciel zatrudniony w niepełnym wymiarze nie może mieć godzin ponadwymiarowych.
Dyrekcja musi się jeszcze sporo douczyć.

Henio

Postautor: Henio » 2010-10-05, 19:13

Nauczyciel zatrudniony w niepełnym wymiarze nie może mieć godzin ponadwymiarowych.
Dyrekcja musi się jeszcze sporo douczyć.

mógłbym prosić o przepis w którym to jest opisane?

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2010-10-05, 22:25

Zaraz dostanę kolejną zj....kę za pisanie dla pisania, ale trudno.

Art. 35, ust. 2 KN Przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.

Art. 42, ust. 3 KN Tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych, prowadzonych bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, nauczycieli zatrudnionych w pełnym wymiarze zajęć ustala się, z zastrzeżeniem ust. 2a i 4a, według następujących norm:

Nauczyciele: przedszkoli specjalnych, szkół podstawowych, gimnazjów, szkół specjalnych, liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych i liceów uzupełniających, przedmiotów teoretycznych w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe, w tym w szkołach specjalnych i szkolenia rzemieślniczego w schroniskach dla nieletnich oraz zakładach poprawczych, przedmiotów artystycznych i ogólnokształcących w szkołach artystycznych i innych placówkach kształcenia artystycznego - 18. (inne w tabeli KN)

Oznacza to, że każda godzina stale przydzielona powyżej np. 18 jest ponad-wymiar-owa. Natomiast godzinki wpadające za koleżanki i kolegów to doraźne.

I jeszcze art. 10, ust. 5a, 5b. KN o nawiązywaniu stosunku pracy.

Henio

Postautor: Henio » 2010-10-05, 22:36

ok, doczytałem, właściwie cały dzień to czytam.
No i jak to jest w moim przypadku?
Formalnie umowa jest na 14 godzin więc nie spełniam warunku art.10 p.5 choć faktycznie mam 25 godzin. Czy aneks do umowy podpasany z dniem np. 1 listopada, zwiększający wymiar godzin do 18 na czas nieokreślony spowoduje automatycznie przekształcenie umowy o prace na mianowanie.

niutek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane, Inne

Postautor: niutek » 2010-10-06, 08:46

zgadzam się. ale mnie wkurza że dyrektorzy zbywają ludzi.
:)

Henio

Postautor: Henio » 2010-10-06, 19:42

Oczywiście i PIP i sąd biorę pod uwagę i w momencie kiedy nie będzie już innego wyjścia nie zawaham się ani chwili. Na razie wolałbym załatwić sprawę spokojnie i bez niepotrzebnych napięć. Niestety mam wrażenie że się nie da :( . Chętnie wysłucham jeszcze jakiś sugestii. I jeszcze raz powtórzę pytanie dość istotne dla mnie "Czy aneks do umowy podpasany z dniem np. 1 listopada, zwiększający wymiar godzin do 18 na czas nieokreślony spowoduje automatycznie przekształcenie umowy o prace na mianowanie."

edzia

Postautor: edzia » 2010-10-09, 00:05

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”