Realizacja § 8 ust.2 pkt 4 d

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

magdaw89
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Realizacja § 8 ust.2 pkt 4 d

Postautor: magdaw89 » 2010-10-28, 07:17

Witam, korzystam z poradnika i planuję złożyć teczkę wkrótce. Mam jednak wątpliwości co do realizacji punktu związanego z językiem Uczę języka angielskiego, jednak przez jakiś czas byłam we Włoszech, gdzie ukończyłam dwuletnią szkołę przez pewien czas uprawniającą mnie do uczenia religii, oczywiście w języku włoskim, (dodatkowo właśnie zaczęłam studiować filologię włoską). Czy taki dyplom nie ma szans być uznany za potwierdzenie znajomości języka?

Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 2014-08-19, 19:02 przez magdaw89, łącznie zmieniany 2 razy.

koma

Re: Realizacja § 8 ust.2 pkt 4 d

Postautor: koma » 2010-10-28, 14:10

Do rozporządzenia jest załącznik, w którym wymienia sie dokładnie, jakie certyfikaty są honorowane.
Nauczyciel, który pragnie poświadczyć i umieścić w teczce świadectwo zaawansowanej znajomości innego języka nieujętego w tym rozporządzeniu wyjaśnia tę kwestię w swoim macierzystym KO.
Język angielski:
Certificate in Advanced English (CAE), Cambridge University, ocena A, B lub C,
TOEFL - Test of English as a Foreign Language (z wynikiem 213-250 pkt - dawne 550-600 pkt z testu, najmniej 4,5 pkt z pracy pisemnej - TWE, i najmniej 50 pkt z egzaminu ustnego - TSE), Educational Testing Service, Princeton, USA.
Język niemiecki:
Das Kleine Deutsche Sprachdiplom (KDS) - Goethe Institut,
Die Zentrale Oberstufenprüfung (DZO), Goethe Institut.
Język francuski:
Certificat d'acces au DALF, Commission Nationale du DELF/DALF, Sevres - Francja,
Diplôme d'Etudes en Langue Française (DELF),
Diplôme Supérieur d'Etudes Françaises (DS), Alliance Française.
Język włoski:
Certificazione di Italiano come Lingua Straniera (CILS) - Universita per Stranieri, Siena poziom 3. (zaawansowany - z minimum 11/20 pkt),
Certificazione di Conoscenza delle Lingua Italiana, Livello 3 (CELI 3), Universita per Stranieri, Perugia, poziom 3. (zaawansowany - ocena A, B lub C),
Certificazione di Italiano come Lingua Straniera (CILS), Universita per Stranieri, Siena poziom 4. (bardzo zaawansowany - z minimum 11/20 pkt),
Certificazione di Conoscenza delle Lingua Italiana, Livello 4 (CELI 4), Universita per Stranieri, Perugia, poziom 4. (bardzo zaawansowany - ocena A, B lub C).

Język hiszpański:
Diploma Básico de Espanol como Lengua Extranjera (DBE), Instituto Cervantes & Universidad de Salamanca.
Œwiadectwa złożenia egzaminu państwowego z języka obcego przed Państwową Komisją Egzaminacyjną - powołaną na podstawie zarządzenia nr 33 Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 sierpnia 1990 r. w sprawie egzaminów państwowych z języków obcych (Dz. Urz. MEN Nr 7, poz. 44).

magdaw89

Postautor: magdaw89 » 2010-10-28, 14:18

No, niestety ten punkt ma chyba na celu promować wybrane egzaminy a nie zdobycie umiejętności językowych.

magdaw89

Postautor: magdaw89 » 2010-10-28, 14:21

dziękuję za odpowiedź

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-10-28, 14:22

magdaw89 pisze:No, niestety ten punkt ma chyba na celu promować wybrane egzaminy a nie zdobycie umiejętności językowych.

Czemu tak sądzisz?

Jakie inne sposoby potwierdzenia umiejętności językowych, poza wybranymi egzaminami, widzisz?

magdaw89

Postautor: magdaw89 » 2010-10-30, 08:17

Może to i dobry przepis, być może też nie dokładnie się wczytałam w przepisy szczegółowe, co z osobami kończącymi filologię.Według przepisów Ministerstwa dają kwalifikacje. Ten załącznik jakby zawężał to mówi przepis. I nie wiem co z tymi osobami, które studiowały za granicą w języku danego kraju.No, ale taki przepis i już.To co napisałam to moja pierwsza reakcja i nie upieram się, że słuszna. Pozdrawiam, na jakiś czas przestaje myśleć o punktach i paragrafach. Życzę wszystkim miłego weekendu.

koma

Postautor: koma » 2010-10-30, 12:46

Jeżeli ktos zna język, niech po prostu zrobi certyfikat.

magdaw89

Postautor: magdaw89 » 2010-10-30, 17:31

Miałam już nie pisać, bo już zaabsorbowały mnie inne sprawy. Ale chcę powiedzieć, że ten post wbrew pozorom nie jest sprzeczny z tym, co napisałam o znajomości języka (a nie o kwalifikacjach). Może nie tyle chodziło mi o promowanie egzaminów i mniejsza o mnie. Znam nauczyciela języka niemieckiego, który przez kończył jakiś kierunek w Rzymie, dlaczego "w nagrodę" ma podchodzić do kolejnych egzaminów, które nie są najprzyjemniejszym przeżyciem życiowym. Dziękuję, więc koma za twój komentarz. Przepisy to przepisy, więc nie ma co rozprawiać, ale każdy ma prawo do swoich własnych odczuć. Na tym kończę i nie podejmuję tematu.
:wink:

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”