stażysta a wczasy pod gruszą/świadczenia urlopowe

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

schmetterlingg
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

stażysta a wczasy pod gruszą/świadczenia urlopowe

Postautor: schmetterlingg » 2012-02-22, 08:08

Od 1 września jestem zatrudniona jako nauczyciel stażysta (pierwszy rok pracy). Jestem w ciąży (termin na marzec) i od tygodnia jestem na l4. Umowę mam na rok (do 31sierpnia). Na początku stycznia dostałam do wypłaty dodatkowe pieniądze (około 700zł) co było dla mnie dużym zaskoczeniem, dlatego chciałabym zapytać czy nauczyciel stażysta otrzyma w tym roku jeszcze jakieś dodatkowe świadczenia? Np. urlopowe, "wczasy pod gruszą", "13"? Czy trzeba składać jakieś wnioski aby pieniądze otrzymać? Teraz mam ograniczony kontakt z nauczycielami, a nie chciałabym, aby coś mnie ominęło...;)

schmetterlingg

Re: stażysta a wczasy pod gruszą/świadczenia urlopowe

Postautor: schmetterlingg » 2012-02-22, 08:14

w styczniu dostałam dodatkowe pieniądze pod tytułem "dodatkowe wynagrodzenie roczne". Może to jest ta "13"?

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2012-02-22, 17:04

dostałaś wyrównanie poborów za poprzedni rok. Trzynastka to inne pieniądze. Dostaniesz je na konto (ja juz dostałam). Wczasy pod gruszą przed wakacjami i wypełnia się wniosek socjalny.

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2012-02-22, 19:32

Otrzymasz również świadczenie urlopowe ( do końca sierpnia ) i nie trzeba składać żadnego wniosku.
A swoją drogą ktoś popełnił błąd w nazwie tego świadczenia, które otrzymałaś na początku stycznia, bo jest to jednorazowy dodatek uzupełniający. Natomiast dodatkowe wynagrodzenie roczne to prawidłowa nazwa ( w przepisach ) popularnej "13".

schmetterlingg

Postautor: schmetterlingg » 2012-02-22, 20:17

Dziękuję za odpowiedzi. A "13" kiedy się wypłaca? Pieniądze, które dostałam na początku stycznia na 100% nie są "13"?
I mam jeszcze jedno pytanie: nauczyciel dostaje świadczenie urlopowe oraz dodatkowe pieniądze na "wczasy pod gruszą"? Czy to jedno i to samo? Bo z jednej wypowiedzi wynika, że trzeba złożyć wniosek o wczasy pod gruszą (do kiedy?) a z drugiej, że dostanę świadczenie urlopowe bez wniosku...

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2012-02-23, 12:52

Dodatkowe wynagrodzenie roczne, czyli "13" powinno być wypłacone do końca marca, zgodnie z art.5 ust.2 Ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym dla pracowników jednostek sfery budżetowej.
Zarówno świadczenie urlopowe, jak i "wczasy pod gruszą" to pieniądze wypłacane z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Różnica polega na tym, że wypłata świadczenia urlopowego jest obligatoryjna (!) dla każdego nauczyciela i wynika z art. 53 ust.1a Karty Nauczyciela, natomiast "wczasy pod gruszą" mogą być wypłacone każdemu pracownikowi, jeśli regulamin Waszego funduszu tak przewiduje, a dodatkowo jest uzależniony od spełnienia kryterium np. dochodowego. Kwota świadczenia urlopowego jest równa kwocie odpisu na jednego zatrudnionego i wynosi chyba w tym roku 1093,93 zł.[/u]

Wróć do „Nauczyciel stażysta”