Przeniesienie stażu?

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

NITO
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Przeniesienie stażu?

Postautor: NITO » 2008-05-28, 21:17

Witajcie!
Mam problem, ponieważ z powodu zbyt dużej liczby godzin (28) nieobecności z powodu częstej choroby i braku kontaktu z opiekunem, oraz odległości od miejsca pracy(zaraz po ostatniej lekcji pędzę na gimbusa i po godzinie jestem w domu) z której to powodu nie mam szans pogadac z opiekunem, mam problem z zaliczeniem stażu. Opiekun nie chce mi wystawić negatywa ale ja wiem że nie nauczyłam sie wiele pod względem metodyki etc. i nie chce tego na siłę teraz robić.

W związku z powyższym, czy orientuje sie ktoś, czy można przenieść staż na kolejny rok z powodów osobistych bądż innych?

Dziękuję z góry.

Jethro Tull

Re: Przeniesienie stażu?

Postautor: Jethro Tull » 2008-05-28, 21:27

nie ma takiej możliwości

edzia

Postautor: edzia » 2008-05-28, 23:05

6. Nauczyciel kontraktowy i nauczyciel mianowany mogą przerwać staż na swój wniosek w każdym czasie. W przypadku ponownego rozpoczęcia stażu odbywają staż w pełnym wymiarze
- nie ma tu jednak mowy o stażyście, a więc nie możesz przerwać stażu.

Pozostaje negatywna ocena dorobku zawodowego (wystawia ją dyrektor, opiekun tylko proponuje), albo brak akceptacji komisji kwalifikacyjnej.

8. Nauczyciel, który nie uzyskał akceptacji lub nie zdał egzaminu odpowiednio przed komisjami, o których mowa w ust. 1-3, może ponownie złożyć wniosek o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego lub egzaminacyjnego po odbyciu, na wniosek nauczyciela i za zgodą dyrektora szkoły, dodatkowego stażu w wymiarze 9 miesięcy, z tym że:

1) nauczyciel stażysta i nauczyciel kontraktowy mogą przystąpić ponownie odpowiednio do rozmowy z komisją kwalifikacyjną lub do egzaminu przed komisją egzaminacyjną tylko jeden raz w danej szkole;

NITO
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: NITO » 2008-05-29, 07:04

Dziękuję Wam serdecznie.
Pozosteje więc walczyc ostatkami sil i w trzy dni zrobić to co powinnam w pół roku ;)
W kazdym razie robię tu tylko zastępstwo, więc i tak będę musiala sie przenieść.
Poza tym nawet na moją prośbę nikt nie chce mnie uwalić...

I po tym roku rozumiem bardziej wymowę przysłów: co za dużo to niezdrowo oraz nie da sie złapać kilku srok za ogon...
W każdym razie nie w pierwszym roku pracy :(

edzia

Postautor: edzia » 2008-05-29, 08:44

NITO pisze:nawet na moją prośbę nikt nie chce mnie uwalić...
- no właśnie, dziwne to :P :P :P
NITO pisze:co za dużo to niezdrowo oraz nie da sie złapać kilku srok za ogon
wyciągasz widzę prawidłowe wnioski.

Z drugiej jednak strony to trochę dziwne, że masz problem z zaliczeniem stażu. Czy to znaczy że nie zrealizowałeś planu rozwoju zaw.? Ale przecież nauczyciel stażysta ma niewielkie wymagania jeśli chodzi o staż, i tak musiałby je realizować, gdyby nawet nie były potrzebne do stażu. No, może poza prowadzeniem lekcji w obecności opiekuna. Są to przecież podstawowe obowiązki nauzcyciela. Aż tak bardzo się obijałeś :wink:

Wróć do „Nauczyciel stażysta”