Filologia łączona

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
red
Kto: uczeń
Przedmiot: Język angielski

Filologia łączona

Postautor: red » 2008-10-04, 13:14

Witam,

Rozpoczelam studia na kierunku filologia angielska. Po pierwszym semestrze bede musiala wybrac specjalizacje. Nauczycielska jest polaczona: filologia angielska z jezykiem niemieckim. Po ukonczeniu studiow bede mogla wykladac oba jezyki.
Pytanie brzmi, jakie sa place dla nauczycieli jezykowych, zwlaszcza tych wladajacych dwoma jezykami obcymi, ktorzy dalej chca sie ksztalcic (mgr i wyzej)? Pytam, poniewaz druga specjalizacja to tlumaczeniowa, a wiadomo, ze tlumacze zarabiaja sporo. Niestety tlumaczeniowka nie jest laczona z j. niemieckim, a w tych czasach lepiej znac 2 jezyki niz 1 ;)

Pozdrawiam,
red

Yoka
Kto: nauczyciel

Re: Filologia łączona

Postautor: Yoka » 2008-10-04, 16:47

w szkołach państwowych nie ma czegoś takiego jak różna płaca dla nauczycieli różnych przedmiotów. Ucząc ang lub niem zarobisz tyle samo, co nauczyciel WFu, który ma ten sam stopień awansu. Na stronie MEN jest tabela z podziałem na stopnie awansu.

W szkole językowej natomiast zarobisz tyle, ile wypracujesz - tam płacą za godzinę przepracowaną, nie płatnych zwolnień lekarskich czy wakacji.

Tłumacz od razu też fortuny nie zarabia, zanim nie będziesz miała stałych umów i klientów, którzy Cię polecą innym, będą to niewielkie pieniądze. Z czasem oczywiście, że więcej niż nauczyciel w szkole państwowej.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-04, 17:05

Zawsze możesz zahaczyć się w szkole i zaocznie robić studia dla tłumaczy, koleżanka tak zrobiła :) Studia 2 lata, 2 etapy, pierwszy to tłumaczenia jakieś tam, a drugi - prawnicze i medyczne.

Awatar użytkownika
red

Postautor: red » 2008-10-04, 21:51

Dziekuje za odpowiedz!
Wiecie, mozna byc i nauczycielem i tlumaczem, ale mi zalezy rowniez na wolnym czasie, ktory lubie spedzac w gronie znajomych i rodziny. Praca nauczyciela nie da sie ukryc daje takie mozliwosci, a z tego co sie orientuje nie jest wcale zle platna.

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-10-05, 08:38

zależy co masz na myśli mówiąc nieźle płatna. Na początek jest ok 1100 zł brutto. A wolne to tylko weekendy, jak w każdej pracy, ferie (jeśli nie jesteś wyznaczona do jakichś zadań w szkole) i część wakacji (nie tyle, co mają uczniowie).
W tygodniu masz mnóstwo roboty papierkowej do zrobienia w domu po lekcjach związanej z nauczaniem, wychowawstwem i awansem, więc ja np. średnio mam czas w tygodniu, aby pobawić się z dzieckiem. Moje koleżanki pracujące poza szkołą, mają czas, aby spacerować po parku z dzieckiem i siedzieć na ławeczce, ja siedzę w domu nad papierami albo przy komputerze a dziecko idzie na spacer z moim mężem.

Wyobrażenie o pracy nauczyciela bardzo mija się z realiami. Mnie też zdawało się zanim zaczęłam, że tak fajnie będzie, bo tyle wolnego, ale tylko się zdawało.

Awatar użytkownika
red

Postautor: red » 2008-10-05, 11:18

1100 brutto? A cos trabia o podwyzkach. Na reke ma byc nieco ponad 1700... (o ile to prawda oczywiscie)
Mam w rodzinie emerytowanych nauczycieli, znam kilku wciaz pracujacych i raczej nie narzekaja. Dobrze im sie zyje. Moze to jeszcze zalezy od szkoly w jakiej sie pracuje. Owszem, masa papierkowej roboty, ale od tej roboty zawsze mozna znalezc jakies wyjscie, przerwe. Nie trzeba przy niej siedziec non-stop. Tlumacz przykladowo ma tego czasu duzo mniej z tego co sie orientuje. Pracuje w biurze i jeszcze w domu. Ciagle siedzi nad tlumaczeniami. Jak sie podejmuje tlumaczenia ksiazki to potrafi spedzic nad nia 5 lat nawet... Wiem, ze praca z dzisiejsza mlodzieza do latwych nie nalezy, nie raz mam okazje widziec jak te dzieciaki sie zachowuja. Sa wulgarne, maja gdzies nauke i nauczycieli... I ciezko jest zapanowac nad rozwydrzona klasa powiedzmy 30os, ale w kazdej pracy sa stresy. Wieksze lub mniejsze, sa wszedzie. Bez tego sie przez zycie nie przejdzie, jak to mawiamy: Life is brutal (badz jak kto woli Life is a b*tch). Doswiadczylam niestety tej "wspanialej" pracy w Polsce (jakze innej niz w zagranica) u prywaciaza i bardzo zaluje, ze w ogole sie jej podjelam. Nigdy wiecej podobnego bledu nie popelnie. Praca po 16, a nawet 20h swiatek, piatek i niedziela. Masa nieplatnych nadgodzin spedzonych w miejscu pracy... W dodatku stresujace warunki i niezbyt przyjemna atmosfera wsrod pracownikow.
Jestem jeszcze mloda, mieszkam z mama i bratem, moge sobie pozwolic nawet na mniejsza pensje wciaz studiujac i piac sie wyzej po szczeblach tej drabiny. Nie chce spoczac na licencjacie.
Uwazam, ze zadna praca nie hanbi czlowieka, a juz napewno nie praca nauczyciela. Wazne by czlowiek sie w niej spelnial. Ja mam ogromne zamilowanie do j. ang i strasznie sie krzywie jak ktos go kaleczy. Nalezy ludzi uswiadamiac, ze robia blad, bo pozniej widzi sie kwiatki na forach typu point'y (wg kogos liczba mnoga slowa- point). Tego trzeba uczyc od najmlodszych lat. Jezyk w tych czasach jest jak prawa reka (u niektorych lewa), nie masz jej to jestes praktycznie inwalida.

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-10-05, 11:38

słuszna uwaga - starsi nauczyciel nie narzekają, ale autorka jest młoda i będzie świeżo po licencjacie i więcej nie dostanie, a zanim zacznie zarabiać 1700 zł na rękę, czyli netto, to minie z jakieś 10 lat w zawodzie (bez przerwy), bo to wypłata nauczyciela dyplomowanego, a tym nie tak prosto zostać i cały czas MEN utrudnia i dodaje wymagania, aby ukończyć staż na dyplomowanego.

A o podwyżkach trąbią, owszem ale może oblicz sobie, ile ta wieeelka podwyżka wynosi, skoro jest ona 5%. Prosty rachunek od 1100 zł brutto jest to 55 zł brutto, czyli ok 32 zł na rękę. Cóż za podwyżka!!! Chyba zaszaleję!

A tłumacz nie pracuje raczej na etacie, to rzadkość w dzisiejszym świecie - mają swoją DG, a to wiąże się z opłacaniem samemu składek ZUS i podatku i szukaniem klientów samemu. I możesz nie brać zleceń, jak chcesz mieć czas dla rodziny - sam jesteś sobie szefem.

Oba stanowiska mają plusy i minusy - kto co woli.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-05, 11:47

Po licencjacie na całym etacie dostanie się ok. 800zł, nawet nie 1100 ;)

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-10-05, 11:53

800 netto, to 1100 to podałam brutto

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-05, 11:56

A faktycznie, umknęło mi :)

Awatar użytkownika
red

Postautor: red » 2008-10-05, 12:09

Ja opieralam sie na tym oto artykule: http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/2 ... ocent.html
Mowie, na ile to prawda to pojecia nie mam :roll:

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-05, 12:12

Bzdury.

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-10-05, 12:14

mżonki!

Takich płac nie będzie jeszcze przez długie lata. Radzę nie słuchać, co mówią w TV i radio lub piszą w gazetach.

Takiej pensji w chwili obecnej nie mają nawet ci najwyżsi awansem, czyli dyplomowani, a co mówić o stażystach czy kontraktowych.

Awatar użytkownika
red

Postautor: red » 2008-10-05, 12:19

No coz, w takim razie bede na garnuszku u mamusi jeszcze kilka lat :P No chyba, ze moja druga polowka zarabiac bedzie wiecej :lol:
Dziekuje wam za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
agappe86

Postautor: agappe86 » 2008-10-05, 18:23

jeśli ktoś ma licencjata i ma przygotowanie ped. to dostaje 1248 pln brutto, netto to jest 928pln z groszami

Wróć do „Nauczyciel stażysta”