Nauczyciel stażysta a staż z urzędu pracy

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
ann
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Re: Nauczyciel stażysta a staż z urzędu pracy

Postautor: ann » 2008-07-03, 18:06

lusia83, pamiętaj też o tym, że jeśli podpiszesz umowę stażową z PUPą możesz ją zerwać tylko w jednym przypadku - znalezienia "normalnej" pracy.
edzia pisze:Nie jestem pewna Renati, czy masz rację. Ja dawniej też byłam na stażu z UP, ale umowę miałam podpisaną z ówczesnym pracodawcą, nie była to szkoła, a bank i to bank mi wypłacał należną pensję. Ale może teraz zasady odbywania stażu z UP zmieniły się?

Teraz podpisuje się umowę z PUPą i to PUPa daje kasę. Drugą umowę podpisuje chyba staż z pracodawcą.
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

KaZet
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

KOlejne pytanie odnosnie stazu ;-)

Postautor: KaZet » 2008-11-02, 23:08

Witam !! W tym roku zdobyłem tytuł licencjata z WF ze specjalnością gimnastyka kompensacyjno-korekcyjna. Nie podjąłem pracy we wrześniu w szkole ponieważ byłem w pracy za granicą. Po powrocie zgłosiłem się do urzędu pracy jako bezrobotny i równocześnie rozpocząłem zaocznie dwuletnie uzupełniające studia mgr na AWF-ie. Dowiedziałem się w urzędzie pracy że dostane od nich na rękę 650 zł jeśli złoże wniosek o zawarcie umowy o organizację stażu do szkoły i szkoła się na to zgodzi. Wyśle , ze jest to dobra propozycja dla szkoły bo dodatkowy nauczyciel chyba zawsze się przyda a szkoła nie będzie mi za to płaciła tylko urząd pracy. Jaki jest okres takiego stażu ? Jakie są moje obowiązki ? Ile godzin w tygodniu pracuje stażysta ? Czy ktoś może na tych warunkach pracował ? Czy idać do szkoły (do Pani dyrektor) muszę mieć ze sobą jakieś CV czy wystarczy dyplom ukończenia studiów ? Jakich pytań mam się spodziewać od dyrekcji ? Czy urząd pracy w jakiś sposób bedzie kontrolował to czy pracuje solidnie ??

Proszę o rady !! Wszelkie sugestie mile widziane ;) Pozdrawiam

Malgosiaj
Przedmiot: Inne

Postautor: Malgosiaj » 2008-11-03, 12:32

a czy nie lepiej zacząć pracę w szkole ale nie przez UP?? nie ma takiej mozliwości?? z tego co wiem to liczba godzin zależy od dyrektora. Gimnastyka korekcyjna zazwyczaj jest organizowana z godzin do dyspozycji dyrektora szkoły. ja uczę gimnastyki w podstawówce i mam 6h tygodniowo bo takie jest zapotrzebowanie (klasy 2 i 3). uwazam że jesli szkoła potrzebuje nauczyciela korektywy to lepiej jak podpiszesz umowę ze szkołą a nie z UP.
Obrazek

KaZet
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: KaZet » 2008-11-03, 17:16

rozważam różne opcje, tylko jeśli podejme staż przez PUP to np. mogę składać wciąż do PUP wniosek o np. opłacenie mi jakiś szkoleń, powiedzmy z gimnastyki korekcyjnej, a jeśli podpisze umowę ze szkołą to tracę status bezrobotnego i dostaje troszkę więcej bo chyba jakieś 860 zł (jeśli się nie mylę). Też nie jestem pewien czy teraz szkoła tak chetnie przyjmie mnie na staż jak już mamy listopad i czy bedzie w stanie mi wylozyc takie pieniadze.

Poradzcie które rozwiązanie jest lepsze !! Czy moze najpierw próbować rozmawiać o umowie ze szkoła, a jak sie nie zgodzą to zaproponować opcje drugą, że PUP by mi opłącałstaż ??!!

Pozdrawiam

Malgosiaj
Przedmiot: Inne

Postautor: Malgosiaj » 2008-11-20, 13:40

wg. mnie najlepsze wyjście to najpierw porozmawiać z dyrektorem szkoły. zatrudnienie od razu w szkole przez dyrektora to zdecydowanie lepsza opcja... życzę powodzenia, napewno się uda i daj znać jak się wszystko poukładalo..
Obrazek

janinka
Przedmiot: Informatyka

Postautor: janinka » 2009-02-03, 17:57

lusia83 pisze:Ale o samodzielnych nauczycielach - nie.

jak brakuje kadry to zatrudnia kazdego.... nawet ja dostalam prace co prawda jako informatyk ale jednak, nie mam przygotowania i pracuje... co prawda drogi awansu nie ma ale przynajmniej przeczekam okres recesji

--
Pracujemy w systemie elektronicznego dziennika lekcyjnego

Arajek
Przedmiot: Język rosyjski, Informatyka, Technika

Postautor: Arajek » 2009-02-12, 15:19

Witam,

W tym roku kończę studia, lada dzień będę składała papiery do szkół, a kiedy zgłosić się do urzędu pracy? Obrone mam na początku lipca.

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2009-02-13, 21:22

Arajek pisze:Witam,

W tym roku kończę studia, lada dzień będę składała papiery do szkół, a kiedy zgłosić się do urzędu pracy? Obrone mam na początku lipca.

Jak się obronisz. W PUPie zarejestrują Cię dopiero po skończeniu studiów.
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Wróć do „Nauczyciel stażysta”