dodatek na zagospodarowanie

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: dodatek na zagospodarowanie

Postautor: malgala » 2009-03-05, 13:12

Stopnia nauczyciela kontraktowego nie uzyskałeś w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pracy w szkole. Nie spełniasz więc warunków.

oolaa125
Przedmiot: Inne języki obce

Postautor: oolaa125 » 2009-03-13, 17:05

Pracuję w szkole 3 rok, zaczęłam na 5 roku studiów, a w zeszłym roku nie mogłam zacząć stażu ponieważ uczelnie przesunęła mi termin obrony mgr . Więc dopiero teraz mogłam zacząć staż. Wcześniej nie długo ale pracowałam na umowę o pracę, ale w zupełnie innym zawodzie. Dobrze rozumiem, że po zakończeniu stażu nie mam już szans na ten dodatek na zagospodarowanie? :-(

sorkwit
Przedmiot: Inne

Postautor: sorkwit » 2009-06-01, 15:30

witam,
złożyłem podanie do dyrektora o dodatek na zagospodarowanie w marcu.Pod koniec maja dostałem wypowiedzenie stosunku pracy (reorganizacja placówki).po tygodniu złożyłem podanie o przeniesienie mnie w stan nieczynny (art.20 K.N).Czy należy mi się dodatek na zagospodarowanie?

Betusia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Betusia » 2009-06-04, 23:43

Witajcie,

w czerwcu zostanę nauczycielem kontraktowym, więc we wrześniu miałam pisać podanie o zasiłek na zagospodarowanie. Moja dyrektor spytała czy będę pisać podanie, no i powiedziała, że jak napiszę we wrześniu to pieniążki dostanę dopiero w styczniu 2010, ponieważ ona nie uwzględniła tego w planie finansowym na rok szkolny 2008/2009 r. Czy tak musi być? Czy to zgodne z prawem?

sorkwit
Przedmiot: Inne

Postautor: sorkwit » 2009-06-05, 11:51

Betusia pisze:Witajcie,

w czerwcu zostanę nauczycielem kontraktowym, więc we wrześniu miałam pisać podanie o zasiłek na zagospodarowanie. Moja dyrektor spytała czy będę pisać podanie, no i powiedziała, że jak napiszę we wrześniu to pieniążki dostanę dopiero w styczniu 2010, ponieważ ona nie uwzględniła tego w planie finansowym na rok szkolny 2008/2009 r. Czy tak musi być? Czy to zgodne z prawem?

witam,
z tego co się oreientuję,to dyro ma 6 miesięcy na wypłatę.a to,że nie ujął tego w planie finansowym,to już małe przegięcie-ale tak i może.
pozdrawiam

yoda79

Postautor: yoda79 » 2009-06-05, 15:09

Proszę o pomoc - kiedy otrzymywałem dodatek na zagospodarowanie to miałem cały etat, a po roku(od września 2009) będę miał 2/3. Czy nie daj Boże nie będę musiał zwracać dodatku?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-06-05, 15:21

Nie musisz zwracać.

Karta Nauczyciela art.61:
Zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole trzech lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku.

Monika_Mu

Postautor: Monika_Mu » 2009-06-24, 16:40

Witam. Nie czytałam forum od początku więc możliwe, że odpowiedź na moje pytanie już się gdzieś pojawiła, więc proszę o pomoc.
Właśnie podpisałam umowę o prace w szkole, i chciałabym wiedzieć czy zasiłek na zagospodarowanie przysługuje mi jeśli trzy lata temu pracowałam na umowę zlecenie w gasrtonomii przez 3 miesiące?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-06-25, 23:29

wydaje mi się, że jeśli była to praca w czasie studiów, to dodatek przysługuje Ci

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2009-06-26, 10:16

Wypłacanie zasiłku na zagospodarowanie reguluje art.61 Karty Nauczyciela:
1. Nauczyciel, który uzyskał stopień nauczyciela kontraktowego w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pierwszej pracy zawodowej w życiu w szkole i posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania danego stanowiska, otrzymuje w szkole wskazanej jako podstawowe miejsce zatrudnienia na swój wniosek jednorazowy zasiłek na zagospodarowanie w wysokości dwumiesięcznego otrzymywanego wynagrodzenia zasadniczego. Do pierwszej pracy zawodowej w życiu nie zalicza się pracy wykonywanej w okresie studiów lub nauki w zakładzie kształcenia nauczycieli.

2. Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.

3. Zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole trzech lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku.

Z lektury tych przepisów wynika, że możesz się starać o ten zasiłek dopiero po uzyskaniu stopnia nauczyciela kontraktowego/ w ciągu roku / oraz pod warunkiem, że ta Twoja praca była w czasie studiów.

Monika_Mu

Postautor: Monika_Mu » 2009-06-26, 14:22

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pracowałam w czsie studiów, z tego wniosek, że zasiłek mi się należy.
Pozdrawiam.

anucha11

Postautor: anucha11 » 2009-07-23, 16:01

Witam, mam pytanko:
Dostałam zasiłek na zagospodarowanie, ale mam umowę do 31 sierpnia tego roku. Czy jeśli nie przedłużą mi umowy to muszę oddać zasiłek (nie przepracowałam trzech lat od momentu uzyskania stopnia kontraktowego).

anucha11

Postautor: anucha11 » 2009-07-25, 12:41

anucha11 pisze:Witam, mam pytanko:
Dostałam zasiłek na zagospodarowanie, ale mam umowę do 31 sierpnia tego roku. Czy jeśli nie przedłużą mi umowy to muszę oddać zasiłek (nie przepracowałam trzech lat od momentu uzyskania stopnia kontraktowego).

Proszę o odpowiedź jak ktoś coś wie... :rotfl:

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2009-07-25, 13:52

Podałaś trochę mało szczegółów dot. okresu zatrudnienia, ale... Jeśli nie przedłużą Ci umowy, to teoretycznie powinnaś zwrócić otrzymany zasiłek. Jednak, jeśli podejmiesz pracę w innej szkole, to będzie to niejako kontynuacja zatrudnienia i nie będziesz miała obowiązku jego zwrotu. Organ prowadzący (wójt, burmistrz, prezydent miasta, starosta, marszałek województwa) może zwolnić nauczyciela w całości lub części od konieczności zwrotu zasiłku, jeżeli uzna, iż zachodzi szczególnie uzasadniony przypadek. W art.61 nie ma przecież nakazu pracy tylko w danej szkole, a mowa jest o szkole w ogóle.

anucha11

Postautor: anucha11 » 2009-08-04, 12:19

Dzięki krg54, wyprowadziłeś mnie z błędu, bo myślałam, że decyzję o zwolnieniu z konieczności zwrotu zasiłku podejmuje dyrektor a nie starosta (jak to będzie w moim przypadku).
A ten szczególny przypadek to coś konkretnego? Trudna sytuacja finansowa wystarczy?

Wróć do „Nauczyciel stażysta”