Witam!
Mam taką dość skomplikowaną sytuację, ale myślę, że obecni tu fachowcy udzielą kompetentnej odpowiedzi.
Otóż, jestem obecnie studentem II roku nauk politycznych i I roku historii (UW - studia stacjonarne, licencjackie, dzienne). Na historii realizuję również program przygotowania pedagogicznego, który ukończę wraz z końcem II roku oraz III roku nauk politycznych (licencjat dający uprawnienia do nauczania WOS). Oprócz tego, posiadam certyfikat CAE (poziom C1, angielski), który też podobno uprawnia do nauczania języka angielskiego.
Załóżmy, że taki jest stan rzeczy, pytania zatem są następujące:
1) Czy oprócz nauczania WOS, będę mógł również nauczać historii, mimo że będę w trakcie jej III roku? (niepełny licencjat)
2) Na poziomie jakich szkół ów certyfikat daje mi uprawnienia do nauczania angielskiego?
3) Czy do tego certyfikatu wymagane jest jakieś przygotowanie pedagogiczne, aby nauczać? (nie licząc tego, które zdobędę na historii)
4) Czy mimo iż będę hipotetycznie po roku stażu w szkole (na V roku, II roku SUM), nie będę mógł uzyskać stopnia nauczyciela kontraktowego, gdyż jeszcze nie będę miał tytułu magistra?
5) Jeśli będę mógł(ew. jeśli nie, to później), to jaka jest minimalna ilość godzin, którą jestem zobowiązany realizować w szkole mając licencjat, aby zdobyć awans zawodowy?
Będę wdzięczny za rzetelną informację.