staż - sierpniowa umowa..

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Pani od muzyki
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Muzyka

staż - sierpniowa umowa..

Postautor: Pani od muzyki » 2009-06-29, 11:47

We wrześniu 2009 rozpoczynam staż. Umowa będzie podpisana dopiero w sierpniu, gdybym miała wcześniej umowę mogłabym zamówić z wydawnictwa książkę i przez wakacje przygotowywać scenariusze.. Nauczyciele mają wybierać książki przez nową reformę, ale skąd ja mam wiedzieć która jest lepsza, jak przeciez nie mam doświadczenia. Żadnego szkolenia nie miałam z tego tytułu. Poza tym chyba muszę się wybrać do szkoły, bo może tam mogłabym dostać "bylejaki" podręcznik zgodny z podstawą programową, z którego opracowywałabym scenariusze przez wakacje? O niczym mnie szkoła nie informuje. Jak by dalej tak poszło, to od 1 września prowadziłabym na żywca lekcje.. Jestem za bardzo ambitna, żebym w trakcie wakacji nie mogła skorzystać na pisaniu np. scenariuszy, robienia jakichś pomocy dydakt. Co ja mam zrobić w takiej sytuacji? "Bez podręcznika - bez perspektyw". Czy uczniowie już wiedzą jakie podręczniki będą mieli od września 2009?? ;) Czas leci, a nie wiem jak się do pracy przygotować, od czego zacząć.. Dylemat sfrustrowanego "nicniewiedzącego" nauczyciela stażysty.. ;)

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Re: staż - sierpniowa umowa..

Postautor: Jolly Roger » 2009-06-29, 13:44

Umowe to chyba będziesz miała dopiero od 1 września

Szkoły do połowy czerwca miały podać wykaz podręczników na przyszły rok. Ta w której będziesz uczyć też. Zapytaj dyrekcji.
Podręcznik to tylko jeden z wielu środków dydaktycznych. opracuj sobie plan w oparciu o podstawę programową i do niego buduj zaplecze. Podręcznik powinien być dodatkiem. Można też prowadzić lekcje bez podręcznika. Z tych dodatkowych przedmiotów mile widziane.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Pani od muzyki
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Muzyka

Re: staż - sierpniowa umowa..

Postautor: Pani od muzyki » 2009-06-29, 19:07

Dziękuję :)

Wróć do „Nauczyciel stażysta”