obowiązek podwyższania wykształcenia?

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

obowiązek podwyższania wykształcenia?

Postautor: kuuupiec » 2009-09-21, 16:58

Witam! :D
Mam do Państwa pytanie :) jestem nauczycielem-stażystą języka angielskiego (po licencjacie i tu uwaga: z filologii germańskiej z językiem angielskim; nowatorki kierunek dwuspecjalnościowy z uprawnieniami do nauczania dwóch języków obcych tj. niemiecki jako główny i angielski jako dodatkowy).
Uczę w Szkole Podstawowej w klasach IV - VI.
Czy Dyrektor mojej Szkoły może wymagać ode mnie uzupełniania studiów na kierunku filologia angielska skoro uczę języka angielskiego?
Tak się zastanawiam bo w planie rozwoju zawodowego umieściłem pozycję: "udział w pozaszkolnych formach doskonalenia zawodowego i kształceniu ustawicznym" co można rozumieć jako podjęcie studiów uzupełniających magisterskich.
Ale czy Wam zdarzyło się, że Dyrekcja wymagała tego od Was, sugerowała? (że dobrze by było?). Wrzesień zbliża się ku końcowi a u mnie Pani Dyrektor nic nie wspomina mi o tym (nie wiem czy to dobrze czy źle?) ale w sumie jak by chciała żebym robił mgr z anglistyki to już coś by mówiła bo jak wiadomo rekrutacja trwa tylko do końca września (i to na niektórych prywatnych uczelniach).

Proszę o komentarze w mojej sprawie i wymianę poglądów. Z góry dziękuję :)

Pozdrawiam

koma

Re: obowiązek podwyższania wykształcenia?

Postautor: koma » 2009-09-21, 17:16

Masz kwalifikacje do pracy w szkole podstawowej/gimnazjum i nikt Cie nie może zmusić do studiowania. Owszem, dyrektor może "sugerować", bo może warto robić coś uzupełniającego, tym bardziej, że szkoły dostają na ten cel jakieś pieniądze dla nauczyciela.
Może warto?

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Re: obowiązek podwyższania wykształcenia?

Postautor: Basiek70 » 2009-09-21, 19:53

a może warto zapytać dyrektora o możliwości dofinansowania do studiów? wyrazić chęć. Sądzę, ze dyrektor czeka na taki krok, sam nic nie sugeruje, bo masz kwalifikacje. Zawsze warto zrobić magisterium (raz, dla siebie, dwa, dla innego zaszeregowania płacowego)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Wróć do „Nauczyciel stażysta”