przedluzenie umowy o prace...

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: przedluzenie umowy o prace...

Postautor: Yoka » 2011-04-15, 11:31

do końca maja powinnaś zostać poinformowana. Najlepiej sama zapytaj wcześniej.

Wg KN powinnaś dostać umowęna stałe, ale że często tak nie jest niestety, to możesz poczytać sobie w innych wątkach.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-04-16, 09:17

mają czas do końca maja, ale Ty nie czekaj, tylko sama zapytaj, bo to będzie dobzre wyglądało, że jesteś zainteresowana dalszą pracą.

edzia

Postautor: edzia » 2011-04-16, 09:31

Yoka pisze:ale Ty nie czekaj, tylko sama zapytaj, bo to będzie dobzre wyglądało, że jesteś zainteresowana dalszą pracą.
To owszem, ...
Yoka pisze:mają czas do końca maja
... ale to? Do końca maja to tylko ewentualne wypowiedzenia umowy o pracę, a przecież przy umowie na czas określony nie trzeba składać wypowiedzenia.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-04-16, 09:45

zwyczajnie jest. Dyrektor ma czas do końca maja, ale wydaje mi się, że jeśli jesteś zainteresowana pracą w tej szkole, to wypada zapytać, bo to będzie sygnał, że Ci zależy. To, że dyrektor ma czas, aby POWIEDZIEĆ Ci do końca maja, nie oznacza, że już w tej chwili nie wie, czy będą dla Ciebie godziny czy nei. Już w tej chwili dyrektorzy opracowywują arkusze na przyszły r.szk. i wiedzą.Więc zapytaj dyrektora i przestań zadawać w kółko to jedno pytanie nam. Dopóki nie zapytasz , to nie będziesz wiedziała.

Art.3.9.UoSO
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-04-16, 10:27

monimyszko
Co to jest flustracja?
Jesteś stażystą i masz umowę na czas określony. Taka umowa nie przedłuża się. Ona dobiega końca i twój w tym interes, aby dyro zawarł z tobą kolejną umowę. Nie pyszcz tylko weź się za poznawanie przepisów, co jest twoim obowiązkiem.
Do 30 kwietnia dyro składa projekt arkusz, a organ prowadzący zatwierdza go do 30 maja. Jeśli nauczyciel ma umowę na nieokreślony lub jest na podstawie mianowania to obowiązuje 3 miesiące wypowiedzenia, ale nie ciebie. Ty aplikujesz a nie czekasz na ruch dyrektora.

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-04-16, 14:37

Niestety, każdy z nas po trochu go uczy, a historyk na pewno. Porażka.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-04-16, 16:39

dziękuję za wsparcie, bo dość że chciałam dziewczynie wyłożyć kawę na ławę, bo pytała moim zdaniem w kółko o to samo, to jeszcze na mnie najechała.

A my dziwimy się uczniom, że tacy roszczeniowi i z wiecznymi pretensjami...

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-04-16, 17:31

Młoda jest, zaczyna karierę i wydawało jej się, że teraz to ją będą o wszystko prosić. A tu zonk.

dim2dm
Przedmiot: Muzyka

Postautor: dim2dm » 2011-04-16, 21:21

Abstrahując od gorącej dyskusji spróbuję podsumować.
Do końca kwietnia dyrektor sporządza arkusz organizacyjny, w którym planuje kolejny rok szkolny. W arkuszu planuje każdą godzinę w pierwszej kolejności dla nauczycieli zatrudnionych na stałe (wpisuje ich nazwiska), w drugiej planuje ewentualne zatrudnienie innych nauczycieli (wpisuje vacat), których brakuje do wypełnienia wszystkich przedmiotów.

Nauczyciel zatrudniony do 31.08 jest pracownikiem do tego dnia. Nowa umowa zwyczajowo jest zawierana pod koniec sierpnia. Mając umowę w ręku nauczyciel może powiedzieć że pracuje dalej. Umowa taka (z nauczycielem, który "odbył" staż) powinna być zawarta na czas nieokreślony.

Na dzień dzisiejszy nauczyciele zatrudnieni na czas określony są Vacatami. Mogą-powinni się dowiadywać, czy mają szansę na pracę w kolejnym roku szkolnym.
Z drugiej strony może się zdarzyć, że w połowie wakacji do dyrektora zgłosi się "stary znajomy" który poprosi o pomoc w znalezieniu pracy i ... wtedy wola dyrektora (lub naciski z OP) się spełniają.

PS. Wszystkim stażystom życzę słownych dyrektorów!

Awatar użytkownika
arsandra
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: arsandra » 2011-06-08, 17:29

dim2dm pisze:Abstrahując od gorącej dyskusji spróbuję podsumować.
Do końca kwietnia dyrektor sporządza arkusz organizacyjny, w którym planuje kolejny rok szkolny. W arkuszu planuje każdą godzinę w pierwszej kolejności dla nauczycieli zatrudnionych na stałe (wpisuje ich nazwiska), w drugiej planuje ewentualne zatrudnienie innych nauczycieli (wpisuje vacat), których brakuje do wypełnienia wszystkich przedmiotów.

Nauczyciel zatrudniony do 31.08 jest pracownikiem do tego dnia. Nowa umowa zwyczajowo jest zawierana pod koniec sierpnia. Mając umowę w ręku nauczyciel może powiedzieć że pracuje dalej. Umowa taka (z nauczycielem, który "odbył" staż) powinna być zawarta na czas nieokreślony.

Na dzień dzisiejszy nauczyciele zatrudnieni na czas określony są Vacatami. Mogą-powinni się dowiadywać, czy mają szansę na pracę w kolejnym roku szkolnym.
Z drugiej strony może się zdarzyć, że w połowie wakacji do dyrektora zgłosi się "stary znajomy" który poprosi o pomoc w znalezieniu pracy i ... wtedy wola dyrektora (lub naciski z OP) się spełniają.

PS. Wszystkim stażystom życzę słownych dyrektorów!

W rozmowie ze mną p. Dyrektor poinformowała o tym, że zatrudni mnie w przyszłym roku szkolnym, zaproponowała mniej więcej ilość godzin, ale wszystko zależy od OP. Teraz zamierzam iść i się dowiedzieć, jak to wszystko się ułożyło, choć od starszych koleżanek wiem, że różnie to bywa... i ostateczna ilość godzin, itd. jest znana w sierpniu. :)
Mam jednak małe pytanie...ja również zakończyłam staż, na koniec czerwca czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna, umowę mam do 31.08. Na jakich zasadach mogę być zatrudniona od 1.09.? Czy będzie to umowa na czas określony czy nie? Zapytałam p. Dyrektor, jak to wygląda..powiedziała, że na razie nie może mi dać odpowiedzi. (Rozmawiałam z nią odnośnie tej umowy głównie ze względu na przyszłoroczny ślub oraz kredyt na mieszkanie..) Czy dyrektor ma dowolność w tej kwestii, czy są jakieś regulacje prawne?

Awatar użytkownika
arsandra

Postautor: arsandra » 2011-06-08, 17:54

miwues pisze:
arsandra pisze:Mam jednak małe pytanie...ja również zakończyłam staż, na koniec czerwca czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna, umowę mam do 31.08. Na jakich zasadach mogę być zatrudniona od 1.09.? Czy będzie to umowa na czas określony czy nie?
Powinna być na czas nieokreślony. Jak będzie na czas określony, najpewniej będzie to ze strony dyrektora nadużycie.
[fade]
hmm...nadużycie? tzn., że dyrektor generalnie nie ma takiego prawa???[/fade]

Awatar użytkownika
arsandra

Postautor: arsandra » 2011-06-08, 20:59

hmmm...rzeczywiście, dla dyrektorów to jest po prostu bardzo wygodne...właśnie...zwrócić uwagę? człowiek zawsze się boi, że straci pracę, pewnie dlatego się nic nie mówi..
No nic, muszę poczekać do 31.08., mimo że teoretycznie mam pewną pracę, to jednak stresuję się trochę, że raptem się coś okaże. :/ Ale nic nie zdziałam, trzeba czekać. :)
Dziękuję za informacje.

faraway
Przedmiot: Inne

Postautor: faraway » 2011-06-16, 21:49

Witam, mam umowę na czas określony do 31 sierpnia.
Przede mną rozmowa na kontraktowego, ale znalazłem nową pracę. I teraz moje pytanie.
Nie mogę zrezygnować z pracy w szkole dopóki nie odbędę rozmowy, bo jeśli to zrobię przepadnie mi awans?

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-06-17, 08:04

jeśli nie będzie egzaminu na kontraktowego to automatycznie stażu nie kończysz.

A praca nie jest w szkole jak rozumiem?

faraway
Przedmiot: Inne

Postautor: faraway » 2011-06-17, 09:14

Zgadza się, raca nie jest w szkole. Wobec tego czy mogę być zatrudniona w innym miejscu mając umowę o pracę w szkole na czas określony do 31.08

Wróć do „Nauczyciel stażysta”