do końca maja powinnaś zostać poinformowana. Najlepiej sama zapytaj wcześniej.
Wg KN powinnaś dostać umowęna stałe, ale że często tak nie jest niestety, to możesz poczytać sobie w innych wątkach.
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
To owszem, ...Yoka pisze:ale Ty nie czekaj, tylko sama zapytaj, bo to będzie dobzre wyglądało, że jesteś zainteresowana dalszą pracą.
... ale to? Do końca maja to tylko ewentualne wypowiedzenia umowy o pracę, a przecież przy umowie na czas określony nie trzeba składać wypowiedzenia.Yoka pisze:mają czas do końca maja
dim2dm pisze:Abstrahując od gorącej dyskusji spróbuję podsumować.
Do końca kwietnia dyrektor sporządza arkusz organizacyjny, w którym planuje kolejny rok szkolny. W arkuszu planuje każdą godzinę w pierwszej kolejności dla nauczycieli zatrudnionych na stałe (wpisuje ich nazwiska), w drugiej planuje ewentualne zatrudnienie innych nauczycieli (wpisuje vacat), których brakuje do wypełnienia wszystkich przedmiotów.
Nauczyciel zatrudniony do 31.08 jest pracownikiem do tego dnia. Nowa umowa zwyczajowo jest zawierana pod koniec sierpnia. Mając umowę w ręku nauczyciel może powiedzieć że pracuje dalej. Umowa taka (z nauczycielem, który "odbył" staż) powinna być zawarta na czas nieokreślony.
Na dzień dzisiejszy nauczyciele zatrudnieni na czas określony są Vacatami. Mogą-powinni się dowiadywać, czy mają szansę na pracę w kolejnym roku szkolnym.
Z drugiej strony może się zdarzyć, że w połowie wakacji do dyrektora zgłosi się "stary znajomy" który poprosi o pomoc w znalezieniu pracy i ... wtedy wola dyrektora (lub naciski z OP) się spełniają.
PS. Wszystkim stażystom życzę słownych dyrektorów!
[fade]miwues pisze:Powinna być na czas nieokreślony. Jak będzie na czas określony, najpewniej będzie to ze strony dyrektora nadużycie.arsandra pisze:Mam jednak małe pytanie...ja również zakończyłam staż, na koniec czerwca czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna, umowę mam do 31.08. Na jakich zasadach mogę być zatrudniona od 1.09.? Czy będzie to umowa na czas określony czy nie?