nauczyciel stażysta ...pensja

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Paulajas
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: nauczyciel stażysta ...pensja

Postautor: Paulajas » 2009-08-19, 21:17

no właśnie, co innego jest jak już masz obronioną pracę, bo data na dyplomie będzie datą z obrony, a ja będę mieć 28 września, więc na 1 września nie mam raczej uprawnień do rozpoczęcia stażu, tak?
i nie mam licencjatu, więc podpadam pod kategorię pozostałe wykształcenie

zanetaceglinska
Przedmiot: Język polski

Postautor: zanetaceglinska » 2009-08-20, 12:21

Jeśli nie masz dyplomu licencjata i magistra to nie możesz pracować w szkole od 1 września

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2009-08-20, 12:34

zanetaceglinska pisze:Jeśli nie masz dyplomu licencjata i magistra to nie możesz pracować w szkole od 1 września

Nie zgodzę się tu z Tobą - w wielu szkołach kiedy nie ma innych osób do naucznia jakiegoś przedmiotu (bardzo często dotyczy to właśnie języków obcych) dyrektor szkoły za zgodą kuratorium zatrudnia nauczyciela, który nie posiada jeszcze tytułu licencjata, magistra lub przygotowania pedagogicznego

Paulajas
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Paulajas » 2009-08-20, 17:01

właśnie tak jest w moim przypadku - dyrektorka wystąpiła o zgodę do kuratorium

zanetaceglinska
Przedmiot: Język polski

Postautor: zanetaceglinska » 2009-08-20, 20:04

No tak masz rację renati.Sugerowałam się swoją szkołą, w której panują takie a nie inne zasady.

m.strzelec
Przedmiot: Język niemiecki

nie rozumiem tej kwoty bazowej

Postautor: m.strzelec » 2009-08-24, 17:43

Podobno w 2009 kwota bazowa ma wynosic 2286 zł i by 100% kwotą dla nauczyciela stażysty. Czy to jest prawda? Bo na tym kalkulatorze płac na edu.pl wychodzi mi zupełnie inna suma.

pandonapandona
Przedmiot: Język angielski

Ile bede zarabiała jako stazystka mając 12/18 etatu??

Postautor: pandonapandona » 2009-08-25, 17:12

Jestem po licencjacie z uprawieniami do nauczania. Bede pracowała na 12/18 etatu. Ile bede zarabiała? Obliczono mi ze bedzie to cos kolo 735 złotych na reke, a w przeliczniku internetowym płac dla nauczycieli wychodzi mi 850 zlotych.. Ile wiec to bedzie w koncu na reke? Komu wierzyc?

germanistikus
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: germanistikus » 2009-08-25, 19:25

Witam wszystkich

Mam kilka pytań i niejasności. Właśnie podejmuję pracę w dwóch szkołach podstawowych jako nauczyciel niemieckiego. Dostałem więc dwa skierowania na badania do lekarza. I tu moje pierwsze pytanie do doświadczonych. Ile takie badanie trwa, co tam jest badane, czy pracodawca pokrywa jego koszt, ile jest ono ważne i czy potrzebuję książeczki pracownika w tym celu?? Kolejne pytanie jest właśnie o tą książeczkę. Tak się złożyło że jest to moja pierwsza praca i nigdy przenigdy nie posiadałem (bo nie musiałem) takowej książeczki. Czy mogę więc dostać ją od jednej ze szkół w której będę pracował? I czy ona będzie jedna dla wszystkich szkół teraz i w przyszłości?? Co tam się podbija (pieczątki pracodawcy czy coś jeszcze?). W końcu kwestia ubezpieczenia. Do tej pory nie pracując nie byłem ubezpieczony. Więc podejmując pracę pracodawca ubezpiecza mnie i odtrąca z mojej pensji składki ZUS? Tak??? Co jeszcze jest odtrącane z tej pensji BRUTTO? Świadczenia emerytalne? Mogę sam sobie wybrać fundusz?

Trochę tych pytań się nazbierało. Jakby ktoś doświadczony o obeznany w temacie mógł mi wszystko wytłumaczyć będę wdzięczny.

mbazan
Przedmiot: Religia

Postautor: mbazan » 2009-08-25, 20:10

Witam, wszystkich. Jestem tu nowy, pytanie podstawowe ile zarobię na początku? Jestem po studiach, mgr, uczę religii (katechezy). Jaką pensję otrzymam jako stażysta?

pozdrawiam

edzia

Postautor: edzia » 2009-08-25, 21:14

mbazan, zakładam, że masz przygotowanie pedagogiczne, a więc od września brutto 1906 zł, netto 1394 zł.

germanistikus, czas i zakres badania zależy od tego, co zleci lekarz medycyny pracy, pracodawca pokrywa koszt badań, badanie jest ważne tyle, ile wpisze lekarz, czasem rok, czasem dwa, a czasem trzy lata. Książeczkę raczej dostaniesz od pracodawcy, a jeśli nie, to kup sobie w sklepie z drukami akcydensowymi. Prawdopodobnie będziesz miał jedną do wszystkich miejsc pracy, ale tego nie jestem pewna.

Składki ZUS od tej pory bedzie potrącał z Twojej pensji pracodawca, zrobi to nawet bez Twojej zgody, bo są obowiązkowe! :twisted:

Z Twojej pensji obowiązkowo będą potrącane:
1. składki na ubezpieczenie społeczne (potocznie nazywane składkami ZUS)
2. składka na ubezpieczenie zdrowotne (na NFZ)
3. podatek dochodowy
Razem 1. - 3. jakieś 27 - 28 % wynagrodzenia brutto.

Oprócz tego, jeśłi się zgodzisz, od Twojej pensji będą potrącane np.
- składki na grupowe ubezpieczenie pracownicze
- składki członkowskie na związki zawodowe

Zaczynasz więc zarabiac na emeryturę! ;) Możesz sam wybrać fundusz emerytalny.

Pani Muzyka
Przedmiot: Muzyka

Postautor: Pani Muzyka » 2009-08-25, 21:23

edzia pisze:- składki na grupowe ubezpieczenie pracownicze

A co chodzi z tymi składkami? (jeśli mogę się wtrącić). Od nieszczęśliwych wypadków? Ile taka przyjemność kosztuje?

edzia

Postautor: edzia » 2009-08-25, 21:55

Przede wszystkim grupowe ubezpieczenie pracownicze jest dobrowolne, choć dość powszechne. Zakres ubezpieczenia, wysokość świadczeń oraz wysokość składek zależy od ofery firmy ubezpieczającej (jest dość duża konkurencja na rynku).
Przykładowy zakres ubezpieczenia:
- zgon ubezpieczonego
- trwała utrata zdrowia
- ciężkie zachorowanie
- leczenie szpitalne
- niezdolność do pracy wskutek NW
- urodzenie się dziecka ubezpieczonemu
- zgon partnera, rodzica lub teścia

Składka comiesięczna wynosi różnie, 25 - 50 zł, ale np. tu ktoś się skarżył na składkę 100 zł: http://www.45minut.pl/forum/topics29/ub ... .htm#57470

Pani Muzyka
Przedmiot: Muzyka

Postautor: Pani Muzyka » 2009-08-25, 23:00

Dziękuję - to wiele wyjaśnia :) :) :)

pilny_wychowawca
Przedmiot: Inne

Postautor: pilny_wychowawca » 2009-08-25, 23:09

Wtam,
przeczytałam kilkadziesiąt postyów, ale nie znalazłąm satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, więc nie będę się wyrywać - zapytam również o płace.
Za parę dni zaczynam pracę w przedszkolu jako wychowawca w pełnym wymiarze godzin (25). Ukończyłam studia licencjackie, ale kontunuuję naukę. W trakcie studiów odbyłam 3-mies. staż w szkole, czy mimo tego należy mi się dodatek na zagospodarowanie? Jest on jednorazowy? A co jeśli chodzi o wysokość mojego wynagrodzenia? Dodam, że będę pracować poza miejscem zamieszkania oddalonym o około 30km.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam i życzę przyjemnej nocy(:

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-08-26, 08:04

Karta Nauczyciela
Art. 61. 1. Nauczyciel, który uzyskał stopień nauczyciela kontraktowego w ciągu dwóch lat od dnia podjęcia pierwszej pracy zawodowej w życiu w szkole i posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania danego stanowiska, otrzymuje w szkole wskazanej jako podstawowe miejsce zatrudnienia na swój wniosek jednorazowy zasiłek na zagospodarowanie w wysokości dwumiesięcznego otrzymywanego wynagrodzenia zasadniczego. Do pierwszej pracy zawodowej w życiu nie zalicza się pracy wykonywanej w okresie studiów lub nauki w zakładzie kształcenia nauczycieli.

2. Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.

Dodatku na zagospodarowanie nie otrzymasz.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”