Ja pracuję państwowej i prywatnej i mam porównanie. O wiele lepiej uczy mi się w prywatnej tzn społecznej prowadzone prze zarząd Rodziców. wydaje mi się że zalezy o od zarządu i dyrekcji jak będzie się pracowało w takiej szkole. To prawda że trzeba robić dużo na pokaz dla rodziców, ale w moim przypadku odbija sie to tez na dodatkam motywacyjnych czyli na końcowej pensji

im więcej zrobisz tym dostaniesz większy dodatek bo to wszystko się sumuje i i zawsze na koniec semestru nauczyciel idzie z wypełniony dokumentami dotyczącymi działalności w szkole do sekretariatu i z koljenym miesiącem ma wyższa pensje bądź taką sama kiedy nie zrobił zbyt duzo

do tego ta rewelacyjnie mała ilość dzieci w klasie max 16

w mojej szkole sa to dzieci naprawdę zdolne choć zdarzają się też mniej zdolne, oraz z różnymi dysfunkcjami jak np. fobia szkolna ale to jak w każdej szkole do tego w tej szkole dostaliśmy po dodatkowej pensji na wakacje taka średnia z roku więc na pewno więcej w niej zarabiam niż w szkole państwowej, no i wysokie premie świąteczne czego nie moge powiedziec o państwówkach, jedynym minusem tej szkoły jeśli chodzi o sprawy finansowe to to że nie ma 13-tki

, jeśli chodzi o państwówkę to masakra dzieciaki jak z obory wypuszczone nie słuchają przeszkadzają przeklinają maja nauczyciela za śmiecia, tak jest w tej szkole państwowej gdzie uczę. Zwłaszcza pierwsze klasy gimnazjalne które myślą że rozumy pozjadały i te lizne klasy 24, 25, 26, 27 uczniów masakra. Co do kasy to dyrektor dostaje kasę z gminy i ma wyznaczoną ilośc kasy na poszcególne przedmioty więc nie ma mowy o jakichś dodatkowych zajęciach bo kasy brak, a w prywatnej proszę o jakieś dodatkowe zajęcia i dostaje bez problemu bo kasą rządzi zarząd. Za to w państwówkach sa 13-tki

w każdym razie ja wolę państwówkę ze względu na uczniów którzy chcą się uczyć i nie stwarzają aż takiego problemu no i ten komfort w małej ilości uczniów. Dodam jeszcze że aby dostac się do tej szkoły trzeba odbyć rozmowę kwalifikacyjną i zdać egzamin z angielskiego i matematyki bo sa na wysokim poziomie