Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
anglista24 pisze:Mam pytanie. Czy jest szansa abym starał się o prace w szkole podstawowej lub gimnazjum na rok szkolny 2007/2008, jeśli jestem studentem zaocznym drugiego roku filologii angielskiej ( po dwóch latach urlopu dziekańskiego). Uczyłem juz angielskiego w latach 2004-2006, ale wygasła umowa na czas określony. Proszę o odpowiedź czy warto składac podanie do szkól i czy dyrektor moze zatrudnić studenta za zgodą kuratora po roku 2006?
renati23 pisze:owszem można się piąć ale nie za szybko![]()
stażysta po zdobyciu awansu nauczyciela kontraktowego musi zrobić sobie przerwę ( nie wiem chyba trzy lata) potem sam awans trwa kolejne trzy latapotem znowu przerwa i dopiero można przez kolejne trzy lata robić mianowanego
![]()
BARDZO ogólnie ALE NIE ZA BARDZO pamiętam, jak to teraz wygląda![]()
może ktoś poda konkrety
renati23 pisze:chyba że ci odbije i postanowisz być dyrektorem
beatus pisze:Z początkiem pracy w szkole rozpoczynamy staż trwający 9 miesięcy i po jego uroczystym zakończeniu i rozmowie kwalifikacyjnej jesteśmy nauczycielami kontraktowymi.
Mamy dwa lata spokoju i odpoczynku od awansów i dokumentowania pracy swej (czytaj: teczka).
Staż zawodowy na nauczyciela mianowanego trwa 3 lata (dokładniej 2 lata i 9 miesięcy).
Następuje rok przerwy i dopiero wtedy mamy prawo starać się o kolejny, ostatni już stopień awansu - nauczyciela dyplomowanego. Przerąbane!
malgala pisze:Po 7 latach to możesz dopiero rozpocząć staż na dyplomowanego, a starać się o niego dopiero po zakończeniu stażu trwającego 2 lata i 9 miesięcy.