Nauczyciel stażysta a staż z urzędu pracy

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

lusia83
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Nauczyciel stażysta a staż z urzędu pracy

Postautor: lusia83 » 2008-07-01, 15:07

Witam serdecznie
Jestem świeżo po studiach pedagogicznych. "Dostałam" prace w szkole społecznej z uprawnieniami szkoły publicznej. Mam "obiecany" etat, a być może ciut więcej godzin.
Zanim jednak zostanę przyjęta poproszono mnie o rejestrację w urzędzie prac. I stąd moje pytanie. Trochę żałuję, ze się nie dopytałam tam wcześniej - dlatego tez pytam na forum. Czy oni mogą mnie przyjąć na taki typowy staż z urzędu pracy, tzn. gdzie zarabia się jakieś szalone 650 zł (ok)? Ja oczywiście jestem świadoma, ze po podjęciu pracy w szkole zostaję na początku nauczycielem -stazystą ubiegającym się o kontraktowego (czyli pierwszy etap awansu zawodowego) no i ze zarobki tez są nieciekawe, ale gdyby to miałbyć staż na jakieś pare miesięcy to ja dzieękuje bardzo.
A więc jak się ma ten staż z urzędu pracy do nauczyciela stażysty? Czy istnieje taka kombinacja?
Dzwoniłam do kuratorium, ale jakoś jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam.

Awatar użytkownika
chiczi

Re: Nauczyciel stażysta a staż z urzędu pracy

Postautor: chiczi » 2008-07-01, 15:11

Lusia83 wydaje mi się, że najlepiej będzie jak zapytasz w szkole, na jakich zasadach masz być zatrudniona.
lusia83 pisze:no i ze zarobki tez są nieciekawe, ale gdyby to miałbyć staż na jakieś pare miesięcy to ja dzieękuje bardzo.

Jeżeli chciałabyś odbyć staż na kontraktowego, to musisz mieć umowę na rok, tj. od 01.09 do 31.08.
Pozdrawiam :)
P.S. poczytaj jeszcze tu:
http://www.45minut.pl/forum/topics27/st ... %B1d+pracy

lusia83

Postautor: lusia83 » 2008-07-01, 16:37

Dziękuję za wskazówkę co do stażu na kontraktowego.
Na pewno dopytam się w szkole na jakich zasadach to będzie, no ale chciałabym się - merytorycznie - przygotować na wypadek gdyby miałby to być taki staż z urzędu pracy. Mam tylko cichą nadzieję, ze on nauczycieli nie obowiązuje.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-07-01, 19:19

lusia83 pisze:Czy oni mogą mnie przyjąć na taki typowy staż z urzędu pracy, tzn. gdzie zarabia się jakieś szalone 650 zł (ok)?

Żeby to było 650 zł ;)
lusia83 pisze:A więc jak się ma ten staż z urzędu pracy do nauczyciela stażysty? Czy istnieje taka kombinacja?

Chyba istnieje. Moja znajoma staż z PUPy odbywała właśnie w szkole (jako nauczyciel świetlicy).
chiczi pisze:Jeżeli chciałabyś odbyć staż na kontraktowego, to musisz mieć umowę na rok, tj. od 01.09 do 31.08.

Staż z PUPy chyba może trwać rok.
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

lusia83

Postautor: lusia83 » 2008-07-01, 19:45

Dzięki ann za sugestie.
Tak sobie szukam info na ten temat w sieci i na stronie jednego z urzędów pracy (Krasnystaw) znalazłam taką adnotację dotyczącą stażów:
" Nie zawiera się umów na stanowiska nie wymagające nadzorowania wykonywanych czynności np.: nauczyciel. lekarz, kierowca oraz w przypadku, kiedy pracodawca nie potrafi wskazać stałego miejsca odbywania stażu".
Sama już nie wiem co o tym myśleć.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2008-07-01, 20:18

ostatnio koleżanka opowiadała mi że jej szkoła zatrudniła z Urzędu Pracy 2 nauczycieli w ramach finansowania przez urząd poszczególnych stanowisk pracy (tzw. staż)
To w ramach oszczędności, bo wtedy nauczycielowi płaci Urząd pracy stażowe. :x
Umowa jest zawierana między pracodawcą a Urzędem Pracy.

lusia83

Postautor: lusia83 » 2008-07-01, 20:49

Mało to wszystko optymistyczne..... :(
Przekopałam całą sieć (no prawie ) i jedyne wzmianki jakie znalazłam - to o osobach (wysłanych na staż z UP) takich jak woźna czy pomoc nauczyciela w przedszkolu.
Ale o samodzielnych nauczycielach - nie.

lusia83

Postautor: lusia83 » 2008-07-02, 10:56

I znowu ja....
Dalej drąże temat
No i niestety wychodzi mi na moją niekorzyść
W UP powiedziano mi, ze oczywiście nauczycieli też przyjmują na staż, najpierw na 3 miesiące, no a potem można to przedłużyć, no a gdyby tego stażu nie przedłużono a szkoła nie podpisze z wami dalej umowy - no to po prostu zmienia się nauczyciel.Czyż to nie jest proste?
Tylko jak się to ma do pięciu lat waszych studiów, że chcą was wysłać na staż za 650zł? I oczywiście nie macie raczej szans na robienie awansu na kontraktowego bo przecież podpisujecie umowę na 3 miesiące...... :x
Niestety w szkole potwierdzono me obawy - staż z UP. Jestem młoda, świeżo po studiach więc nie powinnam się przejmować-takie wrażenie odniosłam........

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-07-02, 19:42

lusia83 pisze:Tylko jak się to ma do pięciu lat waszych studiów, że chcą was wysłać na staż za 650zł?

Wiesz - ja znam wielu ludzi, którzy po studiach (czasem nawet po dwóch kierunkach) lądowali na stażu z PUPy. A co do wynagrodzenia... Rok temu dawali coś koło 450 zł ;)
lusia83 pisze:W UP powiedziano mi, ze oczywiście nauczycieli też przyjmują na staż, najpierw na 3 miesiące, no a potem można to przedłużyć, no a gdyby tego stażu nie przedłużono a szkoła nie podpisze z wami dalej umowy - no to po prostu zmienia się nauczyciel.Czyż to nie jest proste?

Nie piszesz czego nauczycielem jesteś ;) Ale wydaje mi się, że szkole powinno jednak zależeć, żeby nie zmieniać nauczyciela w trakcie roku szkolnego.
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

lusia83

Postautor: lusia83 » 2008-07-02, 22:00

Dzięki ann za info.
W każdym razie w karcie nauczyciela jest zapisane, że (rozdz4)
Art. 10. 1. Stosunek pracy z nauczycielem nawiązuje się w szkole, a w przypadku powołania zespołu szkół jako odrębnej jednostki organizacyjnej - w zespole szkół na podstawie umowy o pracę lub mianowania, z zastrzeżeniem ust. 8.
oraz, że
Art. 11. Dyrektor szkoły nawiązuje z nauczycielem stosunek pracy odpowiednio na podstawie umowy o pracę lub mianowania na stanowisku zgodnym z posiadanymi przez nauczyciela kwalifikacjami oraz zgodnie z posiadanym przez nauczyciela stopniem awansu zawodowego.
Czyli, że zatrudnianie nauczycieli w ten sposób - przez UP- jest bezprawne.
I jeśli ja pójdę na taki staż, najpierw 3 miesiące, potem kolejne itd zapewne do końca roku to rozumiem, że awansu nie robię, bo nie mam umowy na rok, tak jak wymagana jest w karcie nauczyciela.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2008-07-02, 22:56

Tylko przy stażu szkoła nie podpisuje z tobą umowy o pracę i to nie szkoła wypłaca ci pieniądze tylko Urząd Pracy :?

lusia83

Postautor: lusia83 » 2008-07-03, 10:10

Dokładnie tak renati23
I tylko co ja mam teraz zrobić?
Albo zostać bez pracy albo dać się wykorzystać i pracować bezprawnie......
Mało ciekawa jest ta nasza rzeczywistość :(

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2008-07-03, 10:20

:arrow: możesz szukać dalej sama pracy w szkole - często szkoła szuka nauczyciela dopiero na koniec sierpnia

:arrow: możesz poszukać pracy w innym zawodzie niż nauczyciel

:arrow: możesz skorzystać z zaproponowanego Ci stażu i zdobyć cenne doświadczenie, którym będziesz mogła się pochwalić przy szukaniu kolejnej pracy w szkole

:arrow: możesz skorzystać z zaproponowanego stażu - a moze spodobasz się w szkole i podpiszą z Tobą umowę o pracę

edzia

Postautor: edzia » 2008-07-03, 10:25

renati23 pisze:Tylko przy stażu szkoła nie podpisuje z tobą umowy o pracę i to nie szkoła wypłaca ci pieniądze tylko Urząd Pracy
Nie jestem pewna Renati, czy masz rację. Ja dawniej też byłam na stażu z UP, ale umowę miałam podpisaną z ówczesnym pracodawcą, nie była to szkoła, a bank i to bank mi wypłacał należną pensję. Ale może teraz zasady odbywania stażu z UP zmieniły się?

lusia83

Postautor: lusia83 » 2008-07-03, 15:56

Witam ponownie
Dzięki renati23 za wsparcie i sugestie. Co prawda jestem urodzoną pesymistką - no ale staram się nie załamywać.
Szukając pracy - własnonożnie :) odwiedziłam 27 szkół.
Odezwała się stety - niestety tylko ta. Myślę, że największym minusem jest to, ze nie jest to szkoła publiczna. Jak gdzieś doczytałam w sieci - w tego typu placówkach nie honorują Karty Nauczyciela.
No a jeśli już pójde na staż z UP - na mam możliwości podjęcia dodatkowej pracy. To też jest ważne.
Pozdrawiam wszystkich szukających pracy.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”