zapytanie o staż

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

anka84
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

zapytanie o staż

Postautor: anka84 » 2008-11-26, 18:29

Mam pytanie...czy to prawda,że od września tego roku osoby odbywające staż nie muszą już pisać konspektów z prowadzenia i hospitacji lekcji? Ktoś zna odpowiedź? a jeśli ktoś wie to bardzo proszę o podanie strony gdzie tego szukać...

edzia

Re: zapytanie o staż

Postautor: edzia » 2008-11-26, 21:00

anka84 pisze:czy to prawda,że od września tego roku osoby odbywające staż nie muszą już pisać konspektów z prowadzenia i hospitacji lekcji?
Nigdy nie było takiego obowiązku. To może być jedynie wewnętrzne ustalenie pomiędzy stażystą - opiekunem stażu - dyrektorem szkoły. Nie wyobrażam sobie jednak, by nauczyciel (zwłaszcza w pierwszym roku pracy) nie miał konspektu lekcji.

Krulik
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Krulik » 2008-11-26, 23:40

W szkole w której obecnie pracuję nauczyciele stażyści mają obowiązek pisać pełny konspekt na każdą prowadzoną przez siebie lekcje nie tylko taką oglądaną przez kogoś.
A w szkole, w której ja robiłam staż byłam rozliczana tylko z hospitowanych lekcji.
W każdej szkole są inne ustalenia - ale konspekt mieć nie zaszkodzi 8)

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-11-27, 13:55

Po czterech latach pracy przypadło mi w udziale uczyć w klasach łączonych. Konspektów pisać nie musiałam i nikt tego ode mnie nie wymagał. Przez pierwsze 3 miesiące pisałam je jednak sama dla siebie do każdej lekcji. Potem już tylko do tych, gdy w obu klasach wypadały mi lekcje wprowadzające całkiem nowe zagadnienia.
Nawet teraz, mając duże doświadczenie, czasami lubię coś tam sobie zapisać, szczególnie gdy wpadnie mi do głowy jakiś nowy pomysł na realizację tematu lekcji.
Nie wyobrażam sobie, żeby początkujący nauczyciel poszedł na lekcję tylko po wcześniejszym pobieżnym przemyśleniu jej. Natychmiast da o sobie znać brak wyczucia czasu, lekcja okaże się za długa lub za krótka.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-11-27, 14:15

konspekt to betka choć napisać kilkansacie konspektów tygodniowo przy zachowaniu ich technicznych zasad może być zabójcze. Stąd taki opór przeciw pisaniu konspektów i praca copy/paste. Tym samym efekt jest odwrotny od zamierzonego. Młody nauczyciel zamiast się uczyć organizacji pracy uczy się jak omijać papierologię.

Ja na studiach musiałem pisać scenariusze lekcji czyli minuta po minucie co sie dzieje na lekcji. To dopiero była jazda,a jak się na hospitacji coś w zegarku poprzestawiało to dydaktyk robił miazgę. Absurd. Potem miałem innego dydaktyka dla którego wazne były kolorki w scenariuszu. Na zielono uczeń, na czerwono nauczyciel. Podkreślone zwroty akcji. Meritum mniej ważne.

Dzisiaj mialbym problem z napisaniem dobrego konspektu. Korzystam z planów gdzie mam powciskane swoje notatki. W głowie mam, że w klasie a jest Rysio, Kazio i Milenka więc dla nich coś extra, bo z nudów mi założą kubeł na głowie, a w klasie b jest Andzia i Brtuś więc dla nich coś extra inaczej, bo w ogóle nie wiedzą co się dzieje. Jakbym miał przygotowac osobne konspekty to straciłbym czas na przygotowanie tych extrasów.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

soleila
Przedmiot: Przyroda

Postautor: soleila » 2008-12-23, 00:27

Witam ja mam inne pytanie: czy staż zawsze zaczyna się 1 września? co się dzieje w sytuacji gdy zaczynam pracę od drugiego semestru?

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-12-23, 08:50

nie zaczynasz stażu, zarabiasz najniższą pensję, czyli tyle, co stażysta, ale nie masz prawa go rozpocząć. Dopiero we wrześniu.

edzia

Postautor: edzia » 2008-12-23, 11:06

Tak, ja tylko wkleję podstawę prawną:
Art. 9d. 1. Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły, z tym że nauczyciel stażysta rozpoczyna staż bez złożenia wniosku.

2. W przypadku nawiązania stosunku pracy po upływie terminu, o którym mowa w ust. 1, nauczyciel nie rozpoczyna stażu do końca tego roku szkolnego.

Arajek
Przedmiot: Język rosyjski, Informatyka, Technika

Postautor: Arajek » 2009-02-22, 11:01

Witam,
Pełny etat to 18 godzin, ile godzin wystarczy,aby odbyć staż?

Yoka

Postautor: Yoka » 2009-02-22, 11:08

połowa etatu, czyli 9 godzin

Arajek
Przedmiot: Język rosyjski, Informatyka, Technika

Postautor: Arajek » 2009-03-20, 10:32

Witam
Jestem właśnie w trakcie składania dokumentów w szkole, gdyż ubiegam się o staż. Obronę mam zaplanowaną na czerwiec. Rozumiem, że zaświadczenie o obronie odbieram w sekretariacie, bo na dyplom trochę się czeka. Moje pytanie brzmi- Czy zaświadczenie przekładam we wszystkich szkołach do których składam dokumenty?, czy po prostu czekam na dyplom i wtedy go powielam i zanoszę?

koma

Postautor: koma » 2009-03-22, 18:00

Oczywiście zaświadczenie przedkładasz wszystkim dyrektorom. :mrgreen:

Wróć do „Nauczyciel stażysta”