Nauczyciel przedmiotu zawodowego -nowe wyzwanie

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

eldritch25
Kto: nauczyciel

Nauczyciel przedmiotu zawodowego -nowe wyzwanie

Postautor: eldritch25 » 2009-07-25, 21:01

Witam wszytkich nauczycieli!
To mój pierwszy post na tym forum - od września dołączam do Waszego grona!

Zaproponowano mi pracę nauczyciela przedmiotu zawodowego w zespole szkół....
Na codzień pracuję w innej firmie i z racji doświadcznia tam zdobytego - propozycja.

Mam sporo pytań w kwestii zatrudnienia - prosze o pomoc zorientowanych Państwa.

Po piewrsze - praca na pół etatu. Szkołą zaoczna więc praca w sobote i niedziele. Nie mam wykształcenia pedagogoicznego tylko inne wyższe.

Pytania:
1. Dyrektor poinformował mnie, że podstawa zatrudnienia może być jedynie Kodeks Pracy a nie Karta Nauczyciela - ma rację?

2. Ile godzin musze przepracowac w miesiącu ? Ile na prowadzeniu zajęć i czy ewentualnie praca w domu - sprawdzanie "klasówek" czy samodokształcacnie też się wlicza do czsau pracy itp. wszelkie info w sprawie czsu pracy mile widzine.

3. Kwestia wynagrodzenia - czy moge negocjować czy stawki są gdzieś z góry ustalone - praca w szkole w Warszawie (widziałem na forum link do kalkulatora wynagrodzeń - zapewne są to stałe stawki.) Jakieś dodatki ?

Dzięękiii za wszelkie info.

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Re: Nauczyciel przedmiotu zawodowego -nowe wyzwanie

Postautor: renati23 » 2009-07-25, 21:33

eldritch25 pisze:1. Dyrektor poinformował mnie, że podstawa zatrudnienia może być jedynie Kodeks Pracy a nie Karta Nauczyciela - ma rację?

Jeżeli Dyrektor chcę cię zatrudnić na podstawie Kodeksu Pracy to i tak dobrze - w szkołach zaocznych najczęściej zatrudnia się na umowę zlecenie

eldritch25 pisze:Ile godzin musze przepracowac w miesiącu ? Ile na prowadzeniu zajęć i czy ewentualnie praca w domu - sprawdzanie "klasówek" czy samodokształcacnie też się wlicza do czsau pracy itp. wszelkie info w sprawie czsu pracy mile widzine.

o tym porozmawiaj z dyrektorem - w szkołach zaocznych najczęściej liczy się tylko godzinę lekcyjną i dodatkowo płaci się za sprawdzanie prac kontrolnych (jedna w semestrze) i egzaminy semestralne
eldritch25 pisze:Kwestia wynagrodzenia - czy moge negocjować czy stawki są gdzieś z góry ustalone - praca w szkole w Warszawie (widziałem na forum link do kalkulatora wynagrodzeń - zapewne są to stałe stawki.) Jakieś dodatki ?

w szkole zaocznej - domyślam się że prywatnej :wink: to zależy od właściciela

eldritch25

Postautor: eldritch25 » 2009-07-25, 21:59

Dzięki renati23 za szybka odpowiedź.

Szkoła będzie państwowa.

Odnośnie czasu pracy/zajęć rzeczywiście z rozmowy z dyrektorem wynika, że wymiar etatu - będzie to 0,5 et - będę pracowął ok 18-20 godzin w miesiącu. Rozmumiem że ilość godzin pracy odpowiada wymiarowi mojego zatrudnienia? Tak przynjmniej by było na normanym etacie (40 godz. tygodniowo).

Jeszcze jedno pytanie sie narodziło : jest okreslona ilośc prac w semestrze jakie musze przeprowadzić i sprawdzić? jest jakiś wewnętrzny (w szkole) egzamin semestralny?

Wiem, że po skończeniu roku - uczniowe mają egzamin CKE.

Sorry, być może za zbyt banalne pytania, ale to dla mnie wszytko nowość.

Obecnie szukam jak mogę najszybciej zdobyć wykształcenie pedagogiczne. jakieś porady ?
:roll:

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2009-07-26, 11:12

eldritch25 pisze:jest okreslona ilośc prac w semestrze jakie musze przeprowadzić i sprawdzić? jest jakiś wewnętrzny (w szkole) egzamin semestralny?

w większości szkół jedna praca kontrolna na semestr, ale to w cale nie oznacza że w tej której będziesz uczyć tak będzie - poprostu porozmawiaj z dyrektorem.
Warto go zaytać o:
1) ilość godzin z danego przedmiotu w całym cyklu nauczania, a następnie ile godzin w poszczególnych semestrach - ułatw ci to pracę przy planowaniu tematów
2) forma oceniania i zaliczenia semestrów ( prace kontrolne, egzaminy - ustne czy pisemnne)

eldritch25

Postautor: eldritch25 » 2009-07-27, 09:01

Witam ponownie!

Jeszcze raz dzięki za info.

Oczywiście o wszystkie szczegóły wypytam Dyrektora, ale chcę się wcześniej zorientować w temacie odrobinę, żeby nie wyjść na ignoranta :roll:

Po rozmowie z nauczycielami wiem, że pracując w szkole 18 godzin samych zajęć są zatrudnieni na cały etat - ja przy takiej ilości godzin zajęć w szkole - na 0,5et. Może tak być? (prawdopodobnie tak - podstawa Kodeks Pracy).

No i jeszcze jedno: jak zdobyć (szybko i tanio) "przygotowanie pedagogiczne" o którym mowa w Rozporządzeniu ME ? Umożliwiłoby mi to wówczas zatrudnienie na Kartę Nauczyciela. (oczywiścnie nie w tym roku :wink: )

maniakos

Postautor: maniakos » 2009-07-31, 09:27

Odpowiem Ci tak:

Jestem inżynierem. Uczyłem w minionym roku szkolnym trzech przedmiotów zawodowych w łącznym wymiarze godzin - 6 tygodniowo. W dodatku pracowałem na pełny etat w firmie o profilu związanym z uczonymi przedmiotami. Można to wszystko pogodzić. Praca na Umowę Zlecenia. W dodatku kończyłem studia magisterskie i robiłem równolegle drugi kierunek pedagogiczny (na innej uczelni). Tak więc głowa do góry dasz radę. Zauważyłem na własnym przykładzie, że osoby mające obrączkę na ręce radzą sobie lepiej pomimo mniejszej ilości wolnego czasu.

Jeżeli chodzi o uprawnienia pedagogiczne to możesz odbyć kurs. Do niedawna trwał około 0.5 roku. Jednak polecam studia podyplomowe, bo moim zdaniem jak już coś robić to raz a dobrze.

eldritch25

Postautor: eldritch25 » 2009-07-31, 20:59

Dzięki za kolejna wiadomość.

Wiesz maniakos nie amrtwi mnie brak czasu ;)

Widzę że moja sytuacja jest podobna do Twojej. Też pracuję na cały etat z tym, że studia ma skończone. Dopytuje w sprawie wykształcenia pedagogicznego gdyz już kilkukrotnie byłem o nie pytany ii chyba czas "coś" z tym zrobic.

Wiem, że są organizowane kursy tak jak piszesz ok pół roku. Chyba sie wybiorę

Jedyny problem to fakt, iż odbywają sie one weekend'owo - tak jak ja mam uczyc ;(

Ale zobaczymy, może zjazdy sie nie pokryją ...

kszyh
Przedmiot: Język polski

Postautor: kszyh » 2009-08-25, 19:42

przepraszam, że tak ni z gruszki, ni z pietruszki dołączam się do tematu. ale zainteresował mnie tu wątek odpłatności za sprawdzanie prac słuchaczy....

może ktoś z Państwa będzie umiał udzielić mi informacji zanim znajdę fachową poradę prawną. Pracuję w Szkole dziennej, ale tę kwestię pomijam - chodzi o szkołę weekendową - prywatną. Obliczyłem dzisiaj, iż po dwóch latach [4 semestrach] sprawdziłem około 400 prac kontrolnych z języka polskiego, za które mi nie zapłacono. czy orientuje się ktoś, czy zleceniodawca może nakazać nieodpłatne sprawdzenie prac semestralnych [przy czym w umowie zleceniu nie ma o tym wzmianki]?

przepraszam za kłopot i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

kszyh

eldritch25

Postautor: eldritch25 » 2009-08-25, 19:53

Witaj,

tak sie sklada, że ja również akurat prowadzę szkolenia na podstawie umów zlecen. Szkolenia kończą się testem którego projekt równiez ja opracowuję. Mam jednak to sprecyzowane w umowie zleceniu - jaki test, ile pytań i ile za to zainkasuję :)

Myśle, że skoro zlecenie nie obejmuje sprawdzania prac kontrolnych to nie jestes zobowiąany tego robic, ale co zrobić z pracą już wykonaną - myśle, że ciężko będzie uzyskać zaplatę skoro nie umawialeś sie o to ze zleceniodawcą. :?

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2009-08-28, 11:19

kszyh pisze:przy czym w umowie zleceniu nie ma o tym wzmianki]?
eldritch25 pisze:ciężko będzie uzyskać zaplatę skoro nie umawialeś sie o to ze zleceniodawcą. :?

W szkolach zaocznych pracuje się najczęściej na umowę zlecenie ( nie ma tu stosunku pracy)
Z tego co wiem każdy zleceniodawca (szkoła ) osobno reguluje kwestie opłaty za wykonaną umowę - zlecenie.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”