Rozpoczetty rok szk.w polowie wrzesnia...

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jager
Kto: student
Przedmiot: Język niemiecki

Rozpoczetty rok szk.w polowie wrzesnia...

Postautor: Jager » 2009-08-14, 15:13

Witam.
W minionym roku rozpoczalem rok szkolny w trzecim tygodniu roku szkolnego na zastepstwie, poniewaz poprzedi nauczyciel musial wziac 2 tygodnie urlopu przed pojsciem na rok dla podratowania zdrowia. Dyrektor stwierdzil ze nia ma w ogole mozliwosci zeby udalo sie to zaliczyc jako staz, a ja mu uwierzylem. Przepracowalem do konca roku szkolnego majac tygodniowo 13, 14 godzin. Czy rzeczywiscie odrobionego stazu nie uda sie odratowac? Pisze bardzo pozno, gdyz niedawno dopiero spotkalem innego nauczyciela, ktory twierdzi, ze to moze byc dobra wola dyrektora, tylko on byc moze sam o tym nie wie, ze taki staz moglbym juz uznac za odbyty.

W pazdzierniku rozpoczynam drugi rok studiow uyupelniajacych, a nauczyciel powraca od wrzesnia na swoje stanowisko i nie mam nowej pracy w szkole aby staz odrobic, co wiecej musze jeszcze odbyc praktyki w szkole sredniej, gdyz prace jak i praktyki na licencjacie odbywalem w zespole szkol podstawowa\gimnazjum.

Czy jest szansa przepracowany rok zapisac w cv jako staz?
Prosze o odpowiedz i z gory wielkie dzieki za zainteresowanie moja sytuacja, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Rozpoczetty rok szk.w polowie wrzesnia...

Postautor: malgala » 2009-08-14, 16:05

Jager pisze:W minionym roku rozpoczalem rok szkolny w trzecim tygodniu roku szkolnego na zastepstwie

Nie rok szkolny, tylko pracę rozpocząłeś. Nie mogłeś zatem odbyć stażu, gdyż staż na nauczyciela kontraktowego rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego.
Jager pisze:Czy rzeczywiscie odrobionego stazu nie uda sie odratowac? Pisze bardzo pozno, gdyz niedawno dopiero spotkalem innego nauczyciela, ktory twierdzi, ze to moze byc dobra wola dyrektora, tylko on byc moze sam o tym nie wie, ze taki staz moglbym juz uznac za odbyty.

Stażu nie realizowałeś, nie ma więc co ratować. A nauczyciel ów wprowadził Cię w błąd. To nie jest dobra wola dyrektora, tylko określone przepisy prawne.
Jager pisze:Czy jest szansa przepracowany rok zapisac w cv jako staz?

Napiszesz, że rok pracowałeś w szkole i byłeś zatrudniony w zastępstwie za nieobecnego nauczyciela. Nie posiadasz natomiast żadnego stopnia awansu zawodowego.

Jager
Kto: student
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: Jager » 2009-08-14, 16:49

Dziekuje za fachowa odpowiedz. Glownym problemem bylo to, iz nauczyciel idacy na rok dla podratowania musial wczesniej miec 2 tygodnie urlopu. Gdybanie juz mam dawno za soba, jenak jestem ciekaw, czy staz moze byc odrobiony bez wyjatkow jedynie od pierwszego dnia roku szkolnego po ostatni, czy tez mozna rozlozyc na semestry; przepracowany wiosenny, a jesienny w kolejnym rozpoczetym roku szkolnym.
Mam nadzieje iz moj pomysl nie jest zbyt absurdalny, trzeba byc dociekliwym i ciekawskim. Tak sadze. Dziekuje z gory za odpowiedz.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-08-14, 18:00

Karta Nauczyciela
Z osobą posiadającą wymagane kwalifikacje, z zastrzeżeniem ust. 3, i rozpoczynającą pracę w szkole stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony na jeden rok szkolny w celu odbycia stażu wymaganego do uzyskania awansu na stopień nauczyciela kontraktowego

Osoba nieposiadająca stopnia awansu zawodowego z dniem nawiązania stosunku pracy w
szkole uzyskuje stopień nauczyciela stażysty.

Rok szkolny trwa od 1 września do 31 sierpnia.

Jager pisze:jestem ciekaw, czy staz moze byc odrobiony bez wyjatkow jedynie od pierwszego dnia roku szkolnego po ostatni, czy tez mozna rozlozyc na semestry; przepracowany wiosenny, a jesienny w kolejnym rozpoczetym roku szkolnym.

Staż na stopień nauczyciela kontraktowego trwa 9 miesięcy i każda nieobecność w pracy trwająca dłużej niż miesiąc odpowiednio go przedłuża. W przypadku jeszcze dłuższej nieobecności staż trzeba powtarzać. Nie jest możliwe więc rozpoczęcie go w jednej szkole i po jakimś czasie kontynuowanie w drugiej.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”