brak uprawnień ped. - n-l bibliotekarz

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

evee1

brak uprawnień ped. - n-l bibliotekarz

Postautor: evee1 » 2009-08-26, 23:08

Witam. Przejrzałam to forum, jak również stronę kuratorium, ale trudno mi znaleźć odpowiedź na pytanie - czy osoba nieposiadająca uprawnień pedagogicznych może ubiegać się o zatrudnienie w bibliotece szkolnej? Skończyłam filologię polską (studia magisterskie, ale bez kursu ped.) i podyplomowo bibliotekoznawstwo, teraz chodzę na kolejną podyplomówkę (kwalifikacyjne studia pedagogiczne). Zostały mi jeszcze dwa semestry. Obecnie pracuję w bibliotece publicznej, ale szczerze mówiąc nie odpowiada mi praca do 19.00-20.00 i w soboty :cry: Poza tym wolałabym pracę z młodziezą albo dziećmi. W zwiazku z tym; czy jest możliwość zatrudnienia osoby, która nie ma jeszcze kwalifikacji ped. , ale je robi? Interesowałaby mnie praca choćby na zastępstwo, poł etatu itp. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Jethro Tull

Re: brak uprawnień ped. - n-l bibliotekarz

Postautor: Jethro Tull » 2009-08-26, 23:36

można zatrudnić a stanowi o tym Karta Nauczyciela

Art. 10.
2. Z osobą posiadającą wymagane kwalifikacje, z zastrzeżeniem ust. 3, i rozpoczynającą pracę w szkole stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony na jeden rok szkolny w celu odbycia stażu wymaganego do uzyskania awansu na stopień nauczyciela kontraktowego, z zastrzeżeniem ust. 7. W przypadkach, o których mowa w art. 9c ust. 11 i art. 9g ust. 8, w razie ustalenia dodatkowego stażu, z nauczycielem stażystą nawiązuje się stosunek pracy na czas określony na kolejny jeden rok szkolny.
3. W szczególnych przypadkach uzasadnionych potrzebami szkoły z osobą, o której mowa w ust. 2, legitymującą się wymaganym poziomem wykształcenia, lecz nieposiadającą przygotowania pedagogicznego, dopuszczalne jest nawiązanie stosunku pracy, o ile osoba ta zobowiąże się do uzyskania przygotowania pedagogicznego w trakcie odbywania stażu. W przypadku gdy nauczyciel w ciągu pierwszego roku pracy w szkole nie uzyska przygotowania pedagogicznego z przyczyn od niego niezależnych, z nauczycielem może być zawarta umowa o pracę na kolejny jeden rok szkolny. Staż wymagany do ubiegania się o awans na stopień nauczyciela kontraktowego przedłuża się do czasu uzyskania przygotowania pedagogicznego.

evee1

Re: brak uprawnień ped. - n-l bibliotekarz

Postautor: evee1 » 2009-08-27, 00:05

Dzięki :)

Wróć do „Nauczyciel stażysta”