Nauczyciel WOS-u

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

gucioreddevil89
Kto: student
Przedmiot: WOS

Nauczyciel WOS-u

Postautor: gucioreddevil89 » 2010-02-24, 23:37

Witam,
Jestem studentem 1 roku Socjologi (niestacjonarny) i chciałbym zostać nauczycielem WOS-u.
Mam więc następujące pytania:
1. Czy to prawda, że łatwiej o takie kwalifikacje studentom Politologii i Stosunków Międzynarodowych?
2. Czy żeby wyżyć musiałbym dodać do tego historię?
3. Czy jest możliwe uczyć na raz WOS i WOK? Z tego co studiuję to myślę, że jest to dość racjonalne.
4. do 30marca muszę wybrać fakultet na 3 semestr ( historia kultury życia codziennego, socjologia młodzieży, socjologia polityki) i na 4 semestr (socjologia mody, socjologia małżeństwa, wiedza o filmie). Tu pytanie co wybrać, głownie 3 semestr młodzieży czy polityki??
5. Najpierw muszę zrobić "przygotowanie pedagogiczne" a dopiero później mogę podyplomowe Wiedza o Społeczeństwie? Czy mogę przygotowanie robić w trakcie studiów licencjackich czy magisterskich?
6. Po zrobieniu licencjatu z Socjologii kultury, co najlepiej wybrać na magisterkę?

Z góry dziękuję

dop3
Kto: student
Przedmiot: Geografia

Re: Nauczyciel WOS-u

Postautor: dop3 » 2010-04-01, 01:46

Odpowiedzi na większość Twoich pytań są zawarte na forum.

2. Zarówno wos, jak i wok - to przedmioty z niewielką liczbą godzin w klasach o profilach, w których nie są one rozszerzone...
3. Tak, po zrobieniu odpowiednich studiów podyplomowych (jeżeli myślisz o historii, będą chyba potrzebne jeszcze inne studia podyplomowe).
5. Nie wiem, jak to jest w Twoim konkretnym przypadku, ale ja - studiując geografię ogólną (czyli nie nauczycielską), muszę zrobić sobie przygotowanie pedagogiczne - i to w zupełności wystarczy. Dydaktyka przedmiotu, z którego mam merytoryczne podstawy do nauczania (taki warunek składania podania na podyplomówkę) - jest w programie studiów. W przypadku socjologii z WoS-em nie powinno być problemów, ale co do WoK-u i historii - podyplomówki będą chyba potrzebne. Ale niech jeszcze jakiś nauczyciel podpowie.

Bodzanta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

Re: Nauczyciel WOS-u

Postautor: Bodzanta » 2010-05-14, 09:47

dop3 pisze:Odpowiedzi na większość Twoich pytań są zawarte na forum.

2. Zarówno wos, jak i wok - to przedmioty z niewielką liczbą godzin w klasach o profilach, w których nie są one rozszerzone...
3. Tak, po zrobieniu odpowiednich studiów podyplomowych (jeżeli myślisz o historii, będą chyba potrzebne jeszcze inne studia podyplomowe).
5. Nie wiem, jak to jest w Twoim konkretnym przypadku, ale ja - studiując geografię ogólną (czyli nie nauczycielską), muszę zrobić sobie przygotowanie pedagogiczne - i to w zupełności wystarczy. Dydaktyka przedmiotu, z którego mam merytoryczne podstawy do nauczania (taki warunek składania podania na podyplomówkę) - jest w programie studiów. W przypadku socjologii z WoS-em nie powinno być problemów, ale co do WoK-u i historii - podyplomówki będą chyba potrzebne. Ale niech jeszcze jakiś nauczyciel podpowie.

Dziwie się. Do nauczania WoS-u potrzebne są podyplomówki w przypadku gdy uczelnia nie zagwarantowała przedmiotu Dydaktyka WoS-u i innych przedmiotów zgodnych z rozporządzaniem MEN Rozporządzenie MENiS z dnia 7 września 2004 r. w sprawie standardów kształcenia nauczycieli. Rozporządzenie MEN z dnia 23 grudnia 2008 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (załączniki: nr 2, nr 4). t.j. - Podstawy prawne państwa i prawa, socjologia, zarządzanie, Historia doktryn polityczno prawnych, podstawy ekonomi, statystyka - tak mówi rozporządzenie. Ja jestem po Historii na której te przedmioty miałem, by moc prowadzić WoS i wiem, że Dyrektorzy się tych przedmiotów czepiają przy przyjęciu do pracy.
Po socjologii - na bank musisz zrobic studia podyplomowe z WoS.
Po politologii wystarczy tylko skonczyc kurs pedagogiczny, ale i tak szansa na przyjęcie marne bo malo godzin i zazwyczaj te godziny dostaja HISTORYCY w WoS-em

Wróć do „Nauczyciel stażysta”