pytanie na rozmowie

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Szaba
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

pytanie na rozmowie

Postautor: Szaba » 2010-07-06, 15:20

Witam wszystkich

Jestem tu nowa. Przeglądałam forum, ale nie znalazłam podobnego wątku (jeśli przeoczyłam to przepraszam). Czeka mnie za kilka dni rozmowa kwalifikacyjna na nauczyciela kontraktowego. Koleżanka, która ma już to za sobą otrzymała pytanie: Wyobraź sobie, że zostajesz wychowawcą klasy IV. jak reagujesz, co robisz?
I tak się zastanawiam co można na to odpowiedzieć. Ona coś tam mówiła o przygotowaniu do sprawdzianu kompetencji (mówi, że ze stresu nie bardzo wie co gadała :))

Pozdrawiam

katty
Przedmiot: Język angielski

Re: pytanie na rozmowie

Postautor: katty » 2010-07-06, 17:18

Przede wszystkim tą rozmową się w ogóle nie stresuj, jak już do tego momentu dobrnęłaś i staż odbyłaś sumiennie, nic złego spotkać Cię nie może. Opiekun obserwował Cię przez rok, dyrekcja również, mają już pojęcie, jakim jesteś nauczycielem i czy nauczyłaś się tego, co trzeba - to nie jest rozmowa o pracę, gdzie rozmawiasz z ludźmi, którym dopiero musisz się dać poznać i "dobrze się sprzedać".

Co do pytania zaś, uważam, że jest bardzo fajne i można wiele na nie odpowiedzieć. Nie ma tutaj odpowiedzi dobrych i złych, nie ma też zatem sensu radzić się innych, co by odpowiedzieli, bo pytanie jest o to, jak TY byś do tego podeszła, nie jak by podeszli inni nauczyciele.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”