Badanie kontrolne po urlopie zdrowotnym - sytuacja nietypowa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kajowa
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Badanie kontrolne po urlopie zdrowotnym - sytuacja nietypowa

Postautor: kajowa » 2012-07-07, 12:41

Witam :) . Pod koniec sierpnia kończy mi się roczny urlop zdrowotny ( ogólne przemęczenie). Nie wracam do mojej szkoły, w ruchu służbowym złożyłam wypowiedzenie. Znalazłam nową pracę, też w szkole państwowej. Pani kadrowa dała mi kilka papierów do uzupełnienia, mam donieść kilka dokumentów, świadectwo pracy. I tutaj moje pytanie - jakoś w rozmowie umknęło, że kończę urlop, wiadomo, że sama się zwolniłam w ruchu służbowym. Potraktowano mnie jak czystą kartę, mam iść po zaświadczenie od tutejszego lekarza medycyny pracy. Czy w takim przypadkuskier mam brać od mojej poprzedniaj dyrektorki skierowanie na badanie kontrolne? Tutaj zaczynam wszystko od nowa. Czy jeżeli mam ważne badania w dotychczasowej książeczce to muszę je powtarzać? Bardzo dziękuję za pomoc :) .

Awatar użytkownika
linczerka

Re: Badanie kontrolne po urlopie zdrowotnym - sytuacja nietypowa

Postautor: linczerka » 2012-07-07, 16:33

Książeczkę zabierasz ze sobą, są ważne badania, to po co je robić ponownie?
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

kajowa
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: kajowa » 2012-07-07, 19:16

A nie "wypłynie" to gdzieś w papierach, że byłam na urlopie i nie mam zrobionych badań kontrolnych? Też tak sobie myślę, że mogę je sobie darować, ale wolę się upewnić :) . Dzięki.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-07-07, 20:14

Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy na danym stanowisku musisz dostarczyć.
Normalnie to dyrektor na 2 tygodnie przed zakończaniem urlopu dla poratowania zdrowia ma obowiązek dać nauczycielowi skierowanie na takie badania, w którym zaznacza, że nauczyciel przebywał na urlopie zdrowotnym.
Twój przypadek jest trochę inny, ponieważ nie wracasz do dotychczasowego miejsca pracy. Moim zdaniem takie skierowanie powinnaś dostać z nowej szkoły.
Bez tego zaświadczenia o zdolności do pracy dyrektor nie ma prawa dopuścić Cię do pracy.
Lekarz medycyny pracy może poprosić o zaświadczenie od lekarza kierującego na urlop o przyczynach urlopu i przebiegu leczenia. Może też zlecić przeprowadzenie dodatkowych badań. dlatego warto załatwić to wcześniej.
Pozostałe badania, zwłaszcza te do celów sanitarno-epidemiologicznych, jeżeli masz aktualne, to powtarzać ich nie musisz.

Wróć do „Prawo oświatowe”