Okienka. Ile może nauczyciel mieć okienek?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

iwonix
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Biologia

Re: Okienka. Ile może nauczyciel mieć okienek?

Postautor: iwonix » 2012-08-23, 21:33

No i wreszcie jakiś konkret :) Bardzo dziękuję :))
Ja rozumiem gotowość do pracy, tylko szefostwo nie tego nie rozumie, bo tak jest wygodnie....
Ja jestem w pracy od 6.45 do 15.30 jak gimbusy jeżdżą punktualnie., co z resztą rzadko się zdarza, więc często mi się ten czas wydłuża. Z tego wynika, że jestem w pracy minimum 8 godzin i 45min każdego dnia. Oprócz tego co miesiąc rada, jakieś zebrania, dyskoteki, choinki, wycieczki do późna i inne cuda - wianki...

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2012-08-24, 00:41

Ja w ogóle nie rozumiem o czym Ty piszesz
dostajesz plan i wg niego masz być w pracy
obecność dzieci nie ma tu żadnego znaczenia - chyba że wcześniej dostałaś zmianę w związku z np wycieczką na którą jedziesz
jeśli w tym planie jest więcej godzin niż etat przewiduje, musi być za nie zapłacone jako za nadliczbowe
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-08-24, 00:46

konkretniej
pracuję w piątki od 8 do 12.30
przychodzi p dyrektor i mówi ze w związku z przedstawieniem profilaktycznym mam zmianę plany i pracuję od 10 do 14.30 - ok, przesunięcie nastąpiło
albo
przychodzi i mówi że pracuję od 8 do 14.30 - i tu mi płaci za nadliczbowe
drugi przykład
jadę z dziećmi na wycieczkę, mają tego dnia angielski
anglistka w szkole jest, gotowa do pracy, ale dzieci nie ma
pani dyrektor może w tym czasie zlecić jej inne zajęcie - np zastępstwo i nie jest to wówczas dodatkowo płatne, bo to w ramach jej godzin pracy
ale jeśli pani dyrektor jej nic nie zleci, to sobie może siedzieć i książkę czytać albo na drutach robić, zapłacone ma normalnie, nic jej nie przepada, nic nie odpracowuje, ona w pracy była

iwonix

Postautor: iwonix » 2012-08-24, 00:54

Basiek70, dzięki za odpowiedź :) Ja tez uważam, że tak powinno być, ale jak to wytłumaczyć komuś, kto uważa, że jak nie ma dzieci na świetlicy, to ten czas nie liczy się jako czas pracy?

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-08-24, 00:59

że masz umowę o pracę a nie o dzieło
wrrrrr okropne jest to co opisujesz
tu są osoby obeznane w przepisach i mam nadzieję że Ci odpowiedni znajdą
trzymam kciuki!

iwonix

Postautor: iwonix » 2012-08-24, 01:03

Nie ukrywam, że własnie na to liczę... na pomoc :)
To już trwa latami, a ja już dłużej tak nie mogę. Każdego dnia wszystkich rano witam - bo jestem w pracy pierwsza i każdego żegnam - bo wychodzę ostatnia :(

koma

Postautor: koma » 2012-08-24, 01:15

jak to wytłumaczyć komuś, kto uważa, że jak nie ma dzieci na świetlicy, to ten czas nie liczy się jako czas pracy?

Czy tych dzieci może nie być, czy ich zawsze nie ma?
Czy świetlica ma przerwę zawsze w tym samym czasie?

Gdzieś czytałam o gotowości świadczenia pracy...

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-08-24, 09:42

iwonix pisze:godziny na których nie ma dzieci w świetlicy, w związku te godziny (które są w planie ujęte np, w czwartek) trzeba będzie "zrobić" w innym czasie w razie zaistniałej potrzeby
Nie rozumiem, to po co są ujęte w planie jak wiadomo, ąże wtedy nia ma dzieci??? Nigdzie nie mogę znależć /w przepisach/ czegoś takiego jak świetlice ,,ruchome,,... Bardziej mi sie to kojarzy z wozem Drzymały, że raz świetlica jest na parterze, innym razem w szatni lub na boisku - w zależności , gdzie jest wolne pomieszczenie.......
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

iwonix

Postautor: iwonix » 2012-08-24, 12:10

Już nie wiem jak mam to wytłumaczyć :) Nasz świetlica nie jest czynna w jakiś określonych godzinach. Tam nie może przyjść uczeń który źle się poczuje, czy nie ćwiczy na wych, fiz., czy taki który oczekuje na rodzica, który ma go odebrać. W takich losowych wypadkach uczeń znajduje się pod opieką, najczęściej, pani woźnej. Stałe godziny świetlicy to od 6.45 - 8.00 wtedy wtedy uczniowie przyjeżdżają gimbusami. Potem od 14.15 - 15.30 czyli do odjazdu ostatniego gimbusa. Pozostałe świetlice wynikają z planu lekcji, tzw. grupa A i B ma język, grupa C ma świetlice. tego typu świetlice mają miejsce tylko na pierwszej bądź ostatniej lekcji.

iwonix

Postautor: iwonix » 2012-08-24, 12:14

iluka pisze: Nigdzie nie mogę znależć /w przepisach/ czegoś takiego jak świetlice ,,ruchome,,...
i raczej nie znajdziesz :) To wymysł czysto lokalny ;)
Dobrze jest mieć kogoś na zawołanie, komu można zlecić zastępstwo, wycieczkę bądź inne zadanie mówiąc mu że ma to wykonać w ramach świetlic ruchomych. Te świetlice ruchome powodują, że muszę być dyspozycyjna o każdej porze bez wcześniejszego uprzedzania.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-24, 13:03

Funkcjonowanie świetlic szkolnych, w tym świetlic, z których korzystać będą dzieci sześcioletnie (które mają możliwość rozpoczęcia nauki w klasie I szkoły podstawowej), reguluje ustawa o systemie oświaty w art. 1, 5 i 67 oraz rozporządzenie w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół, a także rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach.
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz. U. z dnia 19 czerwca 2001 r. Nr 61, poz. 624 z późn. zm.)
 § 7. 1. Dla uczniów, którzy muszą dłużej przebywać w szkole ze względu na czas pracy ich rodziców (prawnych opiekunów), organizację dojazdu do szkoły lub inne okoliczności wymagające zapewnienia uczniowi opieki w szkole, szkoła organizuje świetlicę.
 2. W świetlicy prowadzone są zajęcia w grupach wychowawczych. Liczba uczniów w grupie nie powinna przekraczać 25, z zastrzeżeniem ust. 3.
 3. Liczba uczniów w grupie wychowawczej w świetlicy zorganizowanej w szkole specjalnej powinna odpowiadać liczbie uczniów określonej w § 5 ust. 3 dla oddziału szkoły specjalnej.
Sposób funkcjonowania świetlicy szkolnej określa Regulamin pracy świetlicy, który jest częścią składową Statutu szkoły. Roczny plan działań świetlicy przyjmowany jest uchwałą rady pedagogicznej na początku danego roku szkolnego. Wszelkie działania wychowawcze zawarte również w programie wychowawczym szkoły oraz w programie profilaktyki muszą otrzymać pozytywną opinię rady rodziców, ponieważ do ustawowych kompetencji rady rodziców należy uchwalanie powyższych planów w porozumieniu z radą pedagogiczną.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

iwonix

Postautor: iwonix » 2012-08-24, 13:22

iluka, Bardzo Ci dziękuję. Jednak tam nie ma odpowiedzi na mój problem. Wygląda na to, że w szkole może być wolna amerykanka.. Jeden może kończyć pracę po 1 lub 2 lekcjach 45-minutowych, a inny musi być dyspozycyjny przez 8 godzin i 45 minut każdego dnia, oprócz tego brać udział w dodatkowych "atrakcjach" szkolnego życia... To, że nauczyciel jest dyspozycyjny każdego dnia, przez ponad 8 godzin, to nic nie znaczy, jeżeli Wielki Guru nie ma dla niego konkretnego zadania do wykonania.....

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-24, 13:36

Wiem, jak być powinno a jak jest. Zwróć się o pomoc do kuratorium może i do związków, ale tych wojewódzkich.

iwonix

Postautor: iwonix » 2012-08-24, 14:22

Powiem Ci szczerze, że od pewnego czasu, własnie nad tym się zastanawiam... :)

Wróć do „Prawo oświatowe”