Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Nie , bo to nie jest zgodne z prawem.szerlokowa_pani pisze:czy w waszych szkolach jest moze tak ze zastepstwa nie sa płatne i wpisujecie je sobie jako godzina karciana i czy jest to zgodne z prawem?
3. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i za godziny doraźnych zastępstw wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela, z uwzględnieniem dodatku za warunki pracy.
malgala pisze:Nie ma czegoś takiego jak niepłatne zastępstwa albo realizowanie w ich ramach godzin karcianych oraz zróżnicowane wynagrodzenie.
Jest to działanie niezgodne z prawem.
KN Art. 353. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i za godziny doraźnych zastępstw wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela, z uwzględnieniem dodatku za warunki pracy.
jak z każdym innym ZAMIAST = NIEPŁATNE.Rysiu pisze:jak to jest z wchodzeniem na zastępstwa zamiast biblioteki?
To już zależy od Ciebie. Ja etap czczego narzekania mam za sobą.szerlokowa_pani pisze:i co teraz?
szerlokowa_pani pisze:przeciez nikt do dyrekcji nie pojdzie i nie bedie sie klocil zeby mu zaplacic za zastepstwo
linczerka pisze::shock: Mamy płatne, ale to zróżnicowane. Jeśli idę (zazwyczaj) na zastępstwo zgodnie z moimi kwalifikacjami, to mam normalnie płatne, jeśli np. do klas starszych (nie mam kwalifikacji) to płacą jak nauczycielowi stażyście, przy czym ja na takie zastępstwo muszę wyrazić zgodę.