Dyrektor twierdzi że niemam uprawnień??

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Potop
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

Dyrektor twierdzi że niemam uprawnień??

Postautor: Potop » 2012-10-03, 12:14

Witam
Mam taki problem jestem nauczycielem z 4 letnim stażem. Już od jakiegoś roku dyrektor mojej placówki twierdzi że nie mam uprawnień do nauki w szkole CKP ("Centrum Kształcenia Praktycznego") i wymusza abym zrobił jakąś szkołę podyplomową. Mam dyplom Inż - skończyłem studia na PWSZ (informatyka stosowana) 4 letnie, a potem ukończyłem studia (mgr inż- informatyka profil programowanie) na politechnice w Rzeszowie. Pomimo tego dyrektor dalej twierdzi że za mało miałem np godzin z grafiki by uczyć grafiki co wydaje mi się trochę śmieszne. Jak powiedziałem że popytam w kuratorium to powiedział że jak dojdzie do nich takie pytanie to będzie musiał mnie zwolnić bo nie mam uprawnień !!??
prosił bym bardzo o radę kogoś kto się na tym zna miał podobną sytuację .
pozdrawiam

Potop

Re: Dyrektor twierdzi że niemam uprawnień??

Postautor: Potop » 2012-10-03, 12:36

PS oczywiście mam przygotowanie pedagogiczne uprawniające mnie do nauczania przedmiotów informatycznych w szkołach srednich.

Potop

Postautor: Potop » 2012-10-03, 14:18

witam mam czas i posiedziałem trochę na internecie i dalej nie wiem na jakiej podstawie dyrektor tak twierdzi. Znalazłem Dz.U.09.50.400 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
z dnia 12 marca 2009 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli a tam coś takiego
...
§ 9. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w placówkach kształcenia ustawicznego, placówkach kształcenia praktycznego i ośrodkach dokształcania i doskonalenia zawodowego posiada osoba, która ma kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela w danym typie szkoły, określone w § 2-5, w zakresie przedmiotu lub zajęć, które prowadzi.
...

czyli np:
..
§ 2. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela..
...posiada osoba, która ukończyła:
1) studia magisterskie na kierunku (specjalności) zgodnym z nauczanym przedmiotem lub prowadzonymi zajęciami oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
2) studia magisterskie na kierunku, którego zakres określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów w grupie treści podstawowych i kierunkowych obejmuje treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne, lub
3) studia magisterskie na kierunku (specjalności) innym niż wymieniony w pkt 1 i 2 i studia podyplomowe w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.
2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela teoretycznych przedmiotów zawodowych w szkołach, o których mowa w ust. 1, posiada również osoba, która ukończyła:
1) studia pierwszego stopnia na kierunku (specjalności) zgodnym z nauczanym przedmiotem oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
2) studia pierwszego stopnia na kierunku, którego zakres określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów w grupie treści podstawowych i kierunkowych obejmuje treści nauczanego przedmiotu, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.

z tego wynika (jeżeli dobrze rozumie)że albo dyrektor mnie nabiera albo nauczane przedmioty nie należą do teoretycznych??? a gdzie znaleźć wykaz tych teoretycznych i innych?
Jeszcze jedno jak/gdzie ja mam to sprawdzić?
"2) studia magisterskie na kierunku, którego zakres określony w standardzie kształcenia dla tego kierunku studiów w grupie treści podstawowych i kierunkowych obejmuje treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć,"
czy to znaczy że jak miałem np ok 150 godzin grafiki komputerowej na magisterce to mogę jej uczyć? czy musze skończyć studia podyplomowe o kierunki "grafika komputerowa" ??? szaleństwo :|

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2012-10-03, 19:51

Jak dla mnie to jesteś jednym z nielicznych nauczycieli informatyki i przedmiotów zawodowych mającym faktycznie odpowiednie wykształcenie. Reszta to jakieś dziwadła typu fizyk z informatyką, technik z informatyką, albo wuefista po podyplomówce.
Bez jaj. Jeżeli Ty nie masz uprawnień, to kto ma?
Złóż zapytanie do dyrektora na piśmie z prośbą o podanie podstawy prawnej. Niech na piśmie Ci się wypowie.
Poda podstawę prawną to będziesz miał konkret. Nie poda, to niech spada na drzewo.

Potop

Postautor: Potop » 2012-10-03, 20:21

Pewnie zrobię tak jak poradził "Basso profondo" :)
poszperałem jeszcze i doszedłem do standardów kształcenia :
http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-07-164-1166
a tam coś takiego:
ZAŁĄCZNIK Nr 45 Standardy kształcenia dla kierunku studiów: Informatyka
A. STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA
I. WYMAGANIA OGÓLNE
....
B. GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH na inżynierskie wymaga się 660h
Treści kształcenia w zakresie:
1. Podstaw programowania
2. Algorytmów i złożoności
3. Architektury systemów komputerowych
4. Systemów operacyjnych
5. Technologii sieciowych
6. Języków i paradygmatów programowania
7. Grafiki i komunikacji człowiek-komputer
8. Sztucznej inteligencji
9. Baz danych
10. Inżynierii oprogramowania
11. Systemów wbudowanych
12. Problemów społecznych i zawodowych informatyki

660 godzin to nie problem, miałem nawet więcej niż potrzeba tylko z różnych dziedzin.
grupę treści: "A. GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH" mój dyplom spełnia bez problemu natomiast grupa B jest nierozpisana z godzinami więc dalej nic nie wiadomo ile tych godzin potrzebnych jest żeby nauczać np baz danych.. 100h a może 1000h ????:shock: a może jak dyrektor sobie postanowi???
a i jeszcze jedno w technikum lekcje baz danych i lekcje grafiki komputerowej to inny przedmiot nauczania??? to to już nie jest wszystko informatyka?? w takim razie czemu niema standardów na te inne kierunki??? :roll:

Wróć do „Prawo oświatowe”