ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

agnieszka965
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Chemia

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: agnieszka965 » 2012-10-27, 23:50

2 lata za mna..

Jestem, a w zasadzie bylam, rehabilitantka w szkole specjalnej, pozatym pracuje na pol etatu (za 3 miesiace wracam) na umowe zlecenie w prywatnym gabinecie rehabilitacyjnym gdzie pracuje rowniez z dziecmi. Dostalam info od dyrekcji, ze od nastepnego wrzesnia dostane pol etatu w tej samej szkole. Czy jest jakas szansa zeby kuratorium zaliczylo mi prace w gabinecie jako staz ? Czy to musi byc tylko i wylacznie praca w szkole ?

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2012-10-28, 19:54

gabinet to nie placówka oświatowa, więc nie zaliczą Ci tego do stażu na stopień nauczyciela mianowanego.

ladybird07
Przedmiot: Matematyka

Postautor: ladybird07 » 2012-11-07, 17:09

Chciałabym się dowiedzieć od Was jak naliczana jest pensja za zaległy urlop wypoczynkowy następujący zaraz po urlopie macierzyńskim? jakie są kryteria i czy jest do tego jakaś podstawa prawna? bardzo proszę o szybką konsultację.

Dave_M

Ciąża i dwie umowy u jednego pracodawcy

Postautor: Dave_M » 2013-02-20, 21:42

Witam, przeczytałam cały wątek, ale nie mogę doszukać się odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Jestem nauczycielem kontraktowym. Pracuję w szkole na podstawie dwóch umów. Pierwsza umowa jest na pół etatu, na czas określony do końca sierpnia 2014 a druga na zastępstwo w świetlicy(za panią która jest na urlopie dla poratowania zdrowia) też na pół etatu, do końca lutego 2013. Zastanawia mnie, czy dochody z umowy o zastępstwo, która niebawem się skończy, będą brane do średniej zasiłku macierzyńskiego, lub ewentualnego L4. Nadmienię, że wypłata nie jest oddzielna dla każdej umowy. Czy jakbym przedstawiła dyrekcji zaświadczenie o ciąży, miałaby obowiązek od marca zapewnić mi dotychczasowe godziny? Nie wiem, czy ten przepis dotyczy też umowy o zastępstwo...

Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Z pozdrowieniami,
Dave_M :)

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-06, 09:21

ZUS weźmie pod uwagę Twoje dochody z ostatnich 12 miesięcy.
Co do umowy na zastępstwo, nie ma żadnych praw ani żadnego obowiązku zapewnienia godzin osobie, która zaszła w ciążę, mając umowę na zastępstwo.

Dave_M

Postautor: Dave_M » 2013-03-14, 20:00

Dziękuję ;-) Czyli jak dobrze rozumiem, pracując teraz na pół etatu, psuję sobie średnią macierzyńskiego...

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-03-14, 21:21

czemu psujesz? Podliczą Ci ostatnie 12 miesięcy z dochodów i taki wysoki otrzymasz zasiłek. Rozumiem też, że mimo ustania umowy o zastępstwo , nadal będzie umowa to do 2014.

Dave_M

Postautor: Dave_M » 2013-03-18, 20:26

Jeśli ZUS bierze pod uwagę dochody z ostatnich 12 przepracowanych miesięcy, to korzystniej byłoby policzyć składkę z miesięcy, które przepracowałam na pełnym etacie. Różnica jest spora, bo o ponad 1000zł. Z miesiąca na miesiąc średnia drastycznie maleje. Jeśli poszłabym od kwietnia na chorobowe to miałabym do średniej chorobowego i macierzyńskiego wzięte pod uwagę 11 miesięcy na pełnym etacie i tylko 1 na połówce.
Jeżeli się mylę, to proszę wyprowadzić mnie z błędu:-)

W odpowiedzi na drugie pytanie, umowę mam do końca sierpnia 2014. Umowa o zastępstwo była na rok i z końcem lutego wygasła.

alma123
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

prawa kobiety w ciąży

Postautor: alma123 » 2013-04-05, 14:34

Witam, jestem nauczycielem dyplomowanym z 15 letnim stażem zatrudnionym na czas nieokreślony. W zeszłym roku szkolnym dyrektor zatrudnił nową nauczycielkę z rocznym stażem i zatrudnił ją na czas nieokreślony( chyba po znajomości). W kwietniu 2012 r nowej nauczycielce Pani X wręczył pismo o ograniczeniu etatu od 1.09 ze względu na mniejszą ilość klas. Pani x przedstawiła zaświadczenie ,że jest w ciąży, więc pismo przeszło na mnie. Nie miałam wyjścia. I tak od 1.09 dostałam 12 h + 8 h zastępstwa za Panią X, a moja koleżanka dostała 12 h za Panią X tak ,żeby razem Pani X miała płacone tyle co w tamtym roku czyli za 20 h. Od września Pani X była na zwolnieniu. Wszystko byłoby ok gdyby nie wczorajsza rozmowa z księgową, która mnie postraszyła, że na wakacje mogę nie dostać całej pensji ( tylko za te 12 h) chociaż w sumie do czerwca przepracuję 20 h, a moja koleżanka w ogóle. Pani X skończył się urlop wychowawczy 31-03 teraz i zaczyna donosić L 4 na dziecko. Tak na marginesie Pani x przeprowadziła się do innego miasta i u nas nie będzie już pracować. Pytanie moje jest takie, jak długo może przynosić L 4, kiedy dyrekcja może ja zwolnić i wrócić do pełnego etatu dla mnie i czy dostanę normalną pensje w wakacje? Jestem rozgoryczona tą sytuacją.

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2013-04-05, 14:40

Takie rzeczy tylko w oświacie.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-05, 18:01

rozumiem, że ta pani to na macierzyńskim, a nie na wychowawczym.
Jeśli ZUS nie sprawdzi jej tego L4 sam z siebie lub pracodawca nie poprosi ZUSu o sprawdzenie zasadnośći jej L4, to zapewne pani będzie je ciągnęła do wakacji, po czym będzie miała urlop wypoczynkowy płatny w wakacje, a Wy zostaniecie bez płacy i pracy - mówię o tej drugiej koleżance, której zastępstwo w czasie wakacji będzie bezzasadne.

Po czym, skoro ta pani się wyprowadziła do innego miasta, to może pójść na wychowawczy, aby mieć lata pracy i ubezpieczenie zdrowotne. Wychowawaczy należy się 3 lata maks. do 4 r.ż. dziecka, więc może jeśli w międzyczasieznajdzie pracę w nowym mieście, to wówczas przerwie wychowawczy i wypowie umowę. Zanim tego nie zrobi, macie jak macie. Ale to tylko wolne rozważania. Może równie dobrze we wrześniu wrócić do pracy.

alma123

Postautor: alma123 » 2013-04-06, 13:58

Tak, pomyliłam się chodzi o urlop macierzyński. Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: czy po wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego za wakacje dyrektor może ją zwolnić? Jeśli nie to jak to jest z tym wychowawczym? Czy znowu będę miała ograniczenie godz. z powodu jej wychowawczego? Czy za wakacje należy mi się jakiś ekwiwalent? Wszystko to jest zbyt skomplikowane. Chcę iść do dyrektora na rozmowę , ale chciałabym najpierw wiedzieć jakie mogą być rozwiązania w takiej sytuacji. Pani x jest znajomą dyrekcji więc może być po jej stronie.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-06, 15:09

ale jak może ją zwolnić we wrześniu? Wypowiedzenia dawane są najczęściej w maju, przecież obowiązuje 3miesięczne wypowiedzenie przed końcem r.szk. zgodnie z KN.

Poza tym kobieta po macierzyńskim i/lub wychowawczym wraca do pracy na zasadach, jakie miała przed porodem.

Tobie umowa nie zniknie, przecież masz 1.09 etatu, więć umowa trwa dalej, a kwestię wyliczeń kwot do wypłaty za okres wakacji, to pytaj u siebie w płacach/kadrach, ile Ci wyjdzie.

A z wychowawawczym jest normalnie, jeśli ta pani złoży o niego wniosek, to dyrekcja nie może odmówić i tyle, a czy Ty w tej sytuacji będziesz mieć godziny za tę panią, to tylko dyrekcja wie, co zrobi, nikt na forum Ci tego nie powie.

Pytaj dyrekcji, myślę, że musi dowiedzieć się w najbliższym czasie,jakie plany ma ta pani, aby sporządzić arkusz na kolejny r.szk.

alma123

Postautor: alma123 » 2013-04-06, 16:11

dzięki

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-06, 19:58

napisz, jak się sprawa potoczy. Może nie będzie tak źle?

Wróć do „Prawo oświatowe”