Zmuszanie uczniów do pracy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

chaldor
Kto: uczeń

Zmuszanie uczniów do pracy

Postautor: chaldor » 2012-11-13, 19:35

Witam, czy prawnie dozwolone jest zmuszanie uczniów do pracy przed lekcjami? Mianowicie chodzi o to, że u nas w Liceum, klasy drugie mają dyżury w szatni, i codziennie od godziny 7:45 muszą być w szatni i odbierać od innych kurtki i wydawać im numerki. Czy jest to dozwolone? Chciałbym zaznaczyć, że w szkole mamy personel do tego wyznaczony, mianowicie panie szatniarki, które według mnie powinny robić to same, bez pomocy uczniów którzy teoretycznie w tym czasie nie są zobligowani do bycia w szkole, mają jeszcze czas wolny do godziny 8:00.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Zmuszanie uczniów do pracy

Postautor: malgala » 2012-11-13, 19:51

Biedactwo, po kilkanaście lat w każdej klasie (skoro mając ich już 47 jeszcze jest uczniem liceum - [uczeń]chaldor Wiek: 47 Dołączył: Dzisiaj 19:32) i 15 minut dziennie wydawania numerków w szatni na dodatek pozbawia go prawa do swobodnego dysponowania swoim wolnym czasem.
Jak można tak ciężką pracą biednego ucznia obciążać?
To skandal. Jak nic kwalifikuje się do rzecznika praw ucznia.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-11-13, 20:22

chaldor pisze:codziennie od godziny 7:45 muszą być w szatni i odbierać od innych kurtki i wydawać im numerki

:roll: I po takiej pracy macie jeszcze siłę funkcjonować na pierwszej lekcji?
chaldor pisze:teoretycznie w tym czasie nie są zobligowani do bycia w szkole, mają jeszcze czas wolny do godziny 8:00.

Otóż to! Po co przychodzą wcześniej? Niech przychodzą na 8.00 i wtedy wydawać numerki.
chaldor pisze:według mnie

A według mnie powinieneś znać nie tylko prawa uczniów, ale także OBOWIĄZKI.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
creative
Przedmiot: Język angielski

Postautor: creative » 2012-11-13, 23:19

chaldor pisze:Witam, czy prawnie dozwolone jest zmuszanie uczniów do pracy przed lekcjami?

Czy są jakieś konsekwencje za niestawienie się na taki dyżur w szatni?

chaldor
Kto: uczeń

Postautor: chaldor » 2012-11-14, 16:35

Basso profondo pisze:
chaldor pisze:Witam, czy prawnie dozwolone jest zmuszanie uczniów do pracy przed lekcjami? Mianowicie chodzi o to, że u nas w Liceum, klasy drugie mają dyżury w szatni, i codziennie od godziny 7:45 muszą być w szatni i odbierać od innych kurtki i wydawać im numerki. Czy jest to dozwolone?

Wychowanie uczniów mieści się w statutowych zadaniach szkoły, a skoro tak, może sie to stać tzw. prawem zakładowym.

chaldor pisze:Chciałbym zaznaczyć, że w szkole mamy personel do tego wyznaczony, mianowicie panie szatniarki, które według mnie powinny robić to same, bez pomocy uczniów

Wasza pomoc nie jest wymagana dlatego, że panie szatniarki nie poradziłyby sobie same. Wasza pomoc, wasza praca na rzecz dobra wspólnego ma tu służyć temu, abyście stali się lepszymi ludźmi. Lepszymi, czyli m.in. skłonnymi do poświeceń, pracowitymi, obowiązkowymi, sumiennymi, przyzwyczajonymi do wysiłku i służby, mniej egoistycznymi, mniej skupionymi na sobie.

Wychowanie przez pracę jest jak najbardziej legalną metodą formowania waszych charakterów.

Akurat tu się nie zgodzę bo dyrektorka zaznaczyła oficjalnie że codziennie dyżur mają dwie osoby po to żeby szybciej rozładować zator który robi się przed szatnią przy oddawaniu kurtek. A co do kary jak na razie za niestawienie się na dyżur jest opiernicz od dyrektorki. Ogólnie mnie ten problem nie dotyczy, jednak chciałbym tylko wiedzieć czy to jest w 100% legalne.

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2012-11-14, 17:01

Mnie wydaje się to akurat dziwaczne, szczerze mówiąc.

(Znaczy nie sam fakt pracy uczniów, ale to, że mają wydawać kurtki z szatni)

Moim zdaniem można uczniów angażować w sensowniejsze prace i zajęcia w szkole.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-11-15, 08:56

tecumseh pisze:Moim zdaniem można uczniów angażować w sensowniejsze prace i zajęcia w szkole.

A czy rozładowanie kolejki do szatni jest pozbawione sensu?
Jest jak najbardziej sensowne. Usprawnia przepływ uczniów i zapobiega ich spóźnieniu się na zajęcia.

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2012-11-15, 12:41

Malgalo,

bardziej sensowne dla pracujących uczniów.
Chodzi mi o to, by ta praca ich czegoś uczyła, rozwijała ich jakoś.

Bosso profondo, ja nic nie neguję, ja piszę o swoich wrażeniach po prostu.

Wróć do „Prawo oświatowe”