Oświadczenie (rodzica lub opiekuna) - kodeks pracy?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

diquan
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Oświadczenie (rodzica lub opiekuna) - kodeks pracy?

Postautor: diquan » 2013-01-22, 20:45

Oświadczenie ( rodzica lub opiekuna)
Oświadczam, że:
1. W związku ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem do lat 4 wyrażam zgodę/nie wyrażam zgody na pracę ponad 8 godzin na dobę ( art. 148 pkt 3 k.p.).
2. W związku ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem do lat 4 wyrażam zgodę/nie wyrażam zgody na :
- pracę w godzinach nadliczbowych,
- zatrudnianie w porze nocnej,
- zatrudnianie w systemie przerywanego czasu pracy,
- delegowanie poza stałe miejsce pracy( art 178 2 k.p.).
3. W związku z wychowywaniem dziecka/ dzieci do lat 14 zamierzam/nie zamierzam korzystać ze zwolnienia od pracy na dwa dni z zachowaniem prawa do wynagrodzenia (art. 188 k.p.)

Pytanie.
Czy mając dziecko do lat 4 podpisalibyście takie coś?
Jak rozumieć zapisy w punkcie 2? Mam dziecko, które karmie piersią i co? Dyrekcja może mi nakazać wyjechać np. na wycieczkę tygodniową, bo wyraziłam zgodę na dyspozycyjność?
Punkt pierwszy też mi nie pasuje. Rozumiem, że "mamy" 40 godzinny wymiar pracy, ale z tego wynika, że może mi nakazać zasuwać ponad te godziny?
Rozumiem, że karta nauczyciela nie wszystko reguluje ale nie wiem jak się do tego odnieść.

Jak nie podpisze, to wiadomo, że krecha u dyra gruba....

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Oświadczenie (rodzica lub opiekuna) - kodeks pracy?

Postautor: linczerka » 2013-01-23, 07:24

Ja bym proponowała rozwagę. A co z pkt 3? Podkreśl właściwe dla siebie i oddaj. A co z zastępstwami lub nadliczbówkami? Może kiedyś (jeśli nie teraz) będziesz chciała. A wycieczki? A taka 2-dniowa? W sumie nie wiadomo, jak długo to oświadczenie będzie ważne dla dyrekcji, czy tylko ten rok, czy kilka lat. Ty wiesz lepiej. A może masz możliwość dopisania własnych zastrzeżeń?
A w ogóle takie oświadczenie to dla mnie dziwadło jakieś.
Basso profondo pisze:On chce mieć jasną sytuację prawną, chce wiedzieć, jak ma organizować pracę szkoły.

Chyba to, że chce, to zbyt mało, by wymuszać na nauczycielach takie deklaracje. :roll:
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Wróć do „Prawo oświatowe”