Zasady współżycia społecznego

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Tańcząca z wilkami
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Zasady współżycia społecznego

Postautor: Tańcząca z wilkami » 2013-02-11, 22:34

Witam
Może ktoś z Państwa wie jaki jest katalog zasad współżycia społecznego-chodzi mi o nazwy tych zasad.
Chcę się powołać na art 411 ust.2 kc tj,:

"Należy mieć jednak na uwadze, iż istnieją sytuacje, które wykluczają możliwość żądania zwrotu nienależnego świadczenia. Dotyczy to sytuacji wymienionych w art. 411 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.):
- jeżeli spełnienie świadczenia czyni zadość zasadom współżycia społecznego; "

Aby skutecznie powołać się na ten przepis, muszę podać nazwy zasad współżycia społecznego, którym zadość uczyniono wypłacając mi odprawę z tytułu rozwiązania stosunku pracy, chociaż pracodawca wiedział , że wypowiedzenie zaskarżyłam.
Jeżeli nie wskażę tych zasad z nazwy to odprawa staje się świadczeniem nienależnym i mimo, że sprawę wygrałam - przywrócono mnie do pracy i nie miałam żadnych środków na życie, muszę te pieniądze oddać.
Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Re: Zasady współżycia społecznego

Postautor: iluka » 2013-02-11, 23:13

Aaaaa, tu się przeniosłaś tanecznico.... :lol:
No, trzeba znowu trochę czasu poświęcić i pogrzebać w necie. Przecież to dla Ciebie ważne jest.
Na przykłąd: Zastosowanie klauzuli zasad współżycia społecznego przez sądy pracy
Klauzula zasad współżycia społecznego umożliwia uniknięcie sytuacji, w których stosowanie prawa doprowadziłoby do skutków niemożliwych do zaakceptowania z uwagi na cel regulacji lub normy moralne. Pojęcie „zasady współżycia społecznego” występuje zarówno w Kodeksie cywilnym (art. 5), jak i w Kodeksie pracy (art. 8) i jest ono klauzulą generalną.
Za klauzulę generalną uważa się zwroty niedookreślone zawarte w przepisach prawa, które odsyłają do norm i ocen pozaprawnych oraz pozwalają organom stosującym prawo na podejmowanie w poszczególnych sytuacjach różnych decyzji w sprawie interpretacji i stosowania określonych norm prawnych, w zależności od potrzeb konkretnej sprawy, a także na indywidualne potraktowanie każdego konkretnego przypadku.
I dalej już sama musisz... http://kadry.infor.pl/kadry/indywidualn ... pracy.html
Pozdrawiam 8)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-02-11, 23:56

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Tańcząca z wilkami
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Tańcząca z wilkami » 2013-02-13, 04:36

Wieeeeelkie dzięki za dobre rady!
Jak sądzisz,mam szansę nie zwracać tej odprawy?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-03-03, 00:46

wyroki ludzkie sa dla mnie nieodgadnione, ale powodzenia!

Wróć do „Prawo oświatowe”