Komentarz ZNP do raportu z „Badania czasu i warunk

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Janek Wiśniewski
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Komentarz ZNP do raportu z „Badania czasu i warunk

Postautor: Janek Wiśniewski » 2013-06-10, 11:56

Ze strony ZNP:
"Raport z „Badania czasu i warunków pracy nauczycieli” stanowi realizację postulatu Związku Nauczycielstwa Polskiego z 2008 roku. Związek od kilku lat stał na stanowisku, że dyskusja na temat tzw. pensum nauczycieli jest bezprzedmiotowa bez zbadania realnego czasu pracy nauczycieli.

Z raportu opracowanego przez Instytut Badań Edukacyjnych wynika, że wymiar pracy nauczycieli jest większy, niż przewidziany ustawowo. Art. 42 pkt. 1 Karty Nauczyciela mówi „Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień”.

Tymczasem w raportu opracowanego przez IBE wynika, że czas pracy nauczyciela przekracza 47 godzin zegarowych.

Wyniki badań pokazują, że rzeczywisty czas pracy nauczycieli jest odległy o lata świetlne od obrazu „leniwych” nauczycieli kreowanego często przez media.

Jednocześnie ZNP wyraża zdziwienie dystansem Ministerstwa Edukacji Narodowej wobec raportu. Symptomatyczna była nieobecność wyższych urzędników resortu na jego ogłoszeniu. Można odnieść wrażenie, że również IBE postanowił zdystansować się od własnego raportu. Cała oprawa jego prezentacji sugerowała, że dla IBE jest to dokument kłopotliwy, dlatego celowo pomniejsza jego rangę.

Raport z „Badania czasu i warunków pracy nauczycieli” nie jest rutynową publikacją. W badaniu brało udział 7,5 tys. nauczycieli. Trwało ono aż 27 tygodni, co najlepiej świadczy o rzetelności uzyskanych wyników.

W powyższej sytuacji Związek Nauczycielstwa Polskiego zadaje Ministerstwu Edukacji Narodowej pytanie, w jaki sposób zamierza wykorzystać wyniki „Badania czasu i warunków pracy nauczycieli”?

Bartosz Machalica
Rzecznik Prasowy ZNP"

p.s. zapraszam do zapoznania się z treścią raportu -

http://eduentuzjasci.pl/pl/publikacje/8 ... cieli.html

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Re: Komentarz ZNP do raportu z „Badania czasu i warunk

Postautor: jinks » 2013-06-12, 08:47

Treść raportu to jest typowa mamałyga i rozmydlanie tematu.
Praktycznie cały raport to informacja na temat samych badanych a nie analiza wyników.
Mamy więc cały wywód na temat podziału badanych na grupy przedmiotowe, na grupy nauczycieli uczących na różnych poziomach, tymczasem.... NIE MA PORÓWNANIA CZASU PRACY TYCH NAUCZYCIELI ZE SOBĄ!
Jestem pewny, że takie porównanie było planowane, ale z jakiegoś powodu (czyt. duża dysproporcja) nie zostało tutaj zamieszczone.
Generalnie jeżeli to jest "naukowe" opracowanie to ja już pytań nie mam.
Paplanie o wszystkim i o niczym. Nic z tego nie wynika.

Janek Wiśniewski
Przedmiot: Inne

Re: Komentarz ZNP do raportu z „Badania czasu i warunk

Postautor: Janek Wiśniewski » 2013-06-12, 10:40

jinks pisze:Treść raportu to jest typowa mamałyga i rozmydlanie tematu.
Praktycznie cały raport to informacja na temat samych badanych a nie analiza wyników.
Mamy więc cały wywód na temat podziału badanych na grupy przedmiotowe, na grupy nauczycieli uczących na różnych poziomach, tymczasem.... NIE MA PORÓWNANIA CZASU PRACY TYCH NAUCZYCIELI ZE SOBĄ!
Jestem pewny, że takie porównanie było planowane, ale z jakiegoś powodu (czyt. duża dysproporcja) nie zostało tutaj zamieszczone.
Generalnie jeżeli to jest "naukowe" opracowanie to ja już pytań nie mam.
Paplanie o wszystkim i o niczym. Nic z tego nie wynika.

takie porównanie znajdziesz na stronach 96 (wykres 4.17) i 101 (wykres 4.21) w raporcie. Dla mnie wyniki są ciekawe, ale trzeba jeszcze umieć je przeanalizować i wyciągnąć wnioski.....
Obecnej władzy nie udało się udowodnić, jakimi to "nierobami" są nauczyciele (gdyby było inaczej, to już dawno bylibyśmy "grillowani" na podstawie "przecieków), stąd też zwrócono uwagę na dysproporcję czasu pracy między polonistami a wuefistami i nauczycielami religii - temat ten podchwyciły media. Widziałem też wywiad z jakimś profesorem "pedagogiem" (chyba były dyrektor CKE).
Dla mnie jest to niesmaczne, bo władza próbuje wbić klin między nauczycieli mówiąc: "popatrzcie wy tak tyracie (do polonistów), a ci wuefiści to tacy lenie - a taką samą pensję dostajecie...." Przecież to nie wina wuefistów czy nauczycieli religii, że nie muszą sprawdzać tylu prac, zeszytów co poloniści!
A jeśli ktoś ktoś z nauczycieli korzysta z tego argumentu to świadczy to o jego głupocie, złym charakterze lub zawiści.....(nie jestem wuefistą, ani katechetą;-))

I taka jeszcze jedna refleksja:
u mnie w szkole też było prowadzone badanie. Koleżanki, które w nim uczestniczyły odnosiły takie wrażenie, że badający przyjechali po to, aby zebrać jak najwięcej materiałów do udowodnienia nauczycielom nieróbstwa (nastawienie badających do badanych).

Wróć do „Prawo oświatowe”