wyjazd na obóz w ramach pracy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

MAGOS

wyjazd na obóz w ramach pracy

Postautor: MAGOS » 2013-06-14, 09:48

Co prawo na to ... ???
Jestem zatrudniona w placówce jako wychowawca z KN - etat 26h.
Pracodawca wymusił na mnie zgodę na wyjazd na obóz. Mam za 13 dni obozowych dostać ... 7 dni urlopu...
wyjeżdżam na 13 dni , w tym 3 dni weekendowe. Będę pracować (jeśli ktoś uważa, że wychowawca nie pracuje w nocy to liczę bez nocy) 16h dziennie - bezpośrednio z dziećmi.
przepracuje 13 x 16h = 208h - , a pracując w tym samym czasie w miejscu pracy zobowiązana byłabym do przepracowania 2 x 26h=52h.
Odejmuję te 52 godziny i 208h - 52h= 156h - przepracowanych dodatkowo.(przypominam, że w nocy przecież też jestem odpowiedzialna za dzieci!, a tego nie liczę, czy ktoś miał noce na obozie i nie musiał ani razu interweniować z powodu nieprzestrzegania ciszy nocnej ?).
156h:26h=6 tygodni pracy stacjonarnej !!!
Ok, rozumiem, pracuję 40h tygodniowo, bo inne czynności... (tylko podczas obozu nie będzie innych czynności, a raczej wzmożona czujność z mojej strony i stawanie na głowie by wymyślić różne formy aktywności podopiecznym).
Wobec tego liczę tak, 208h : (2x 40h)= 128h - przepracowanych dodatkowo.
128h: 40 = 3,2 - czyli ponad 3 tygodnie pracy stacjonarnej.
A JA MAM DOSTAĆ 7 DNI ZA MOJA PRACĘ !!!
CZY BARDZO JESTEM DZIWNA I ROSZCZENIOWA, CHCĄC DOCHODZIĆ SPRAWIEDLIWOŚCI, CZY SIĘ CZEPIAM PRACODAWCY???
Czy ktoś zna jakiś przepis regulujący taki przypadek??
Proszę o podpowiedź ! W takiej samej sytuacji jest kilka moich koleżanek.

Art.3.9.UoSO
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: wyjazd na obóz w ramach pracy

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2013-06-14, 14:25

MAGOS pisze:CZY BARDZO JESTEM DZIWNA I ROSZCZENIOWA, CHCĄC DOCHODZIĆ SPRAWIEDLIWOŚCI, CZY SIĘ CZEPIAM PRACODAWCY???
Nie czepiasz się i nie jesteś roszczeniowa.
MAGOS pisze:W takiej samej sytuacji jest kilka moich koleżanek.
Rozumiem, że jedzie was tam kilka osób, więc jakiś grafik obowiązków będzie. Wypracujesz swoje pensum i resztę jako ponadwymiarowe.
MAGOS pisze:Czy ktoś zna jakiś przepis regulujący taki przypadek??
Chyba KN i KP.
Nawiasem, jak to się ma do raportu o warunkach pracy nauczycieli?

MAGOS

Postautor: MAGOS » 2013-06-15, 18:32

grafik... jadąc z 28 dzieciaków w 3 wychowawców... czyli każdy obstawia 8 godzin z całym obozem (bo pozostali też po 8h przecież pracują)... zapomnieć ... a co z wycieczkami całodniowymi? ...
jakie nadgodziny...??? nikt nam nie płaci... dostane swoja normalna pensję... nie ma mowy o płatnych nadgodzinach, jedynie 7 dni (7x8h=56) wolnego... a nadgodzin razem 128....
Z doświadczenia lat poprzednich wiem, że wszędzie będziemy chodzić razem z całą grupą wszyscy wychowawcy.
Czyli nikt nie zna konkretnego przepisu ???
bo przecież moi przełożeni wiedzą, że powinnam pracować 8h a mimo tego "zmuszają" do powyższej sytuacji - bynajmniej nie podpisywałam papieru o wolontariacie! - słyszę, że taka jest potrzeba i więcej wolnego za wyjazd nie dostanę...
jednym słowem wychodzi na to że pracodawca może ze mną zrobić co chce.. niedługo usłyszę że mam pracować za frico... sorry ale dużo we mnie złości na tę sytuację

Janek Wiśniewski
Przedmiot: Inne

Postautor: Janek Wiśniewski » 2013-06-16, 12:14

Wyjazdu raczej nie możesz odmówić.
Możesz zwrócić się o wypłatę przepracowanych udokumentowanych nadgodzin (odejmując godziny "dodatkowego" urlopu - rozumiem, że jest to 5 dni roboczych) - prawdopodobnie skończy się to w sądzie pracy.
Taki wybór doprowadzi prawdopodobnie do konfliktu z dyrekcją.
Możesz wyjechać na warunkach zaproponowanych przez dyrekcję i być w przyszłości w dobrych z nią relacjach (chyba, że planujesz zmianę miejsca pracy)....
Rozumiem, że jedzie 3 wychowawców+kierownik (tak mówią przepisy).

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-06-16, 12:16

MAGOS pisze:Pracodawca wymusił na mnie zgodę na wyjazd na obóz.
W jaki sposób WYMUSIŁ :?: :!:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Janek Wiśniewski
Przedmiot: Inne

Postautor: Janek Wiśniewski » 2013-06-16, 12:55

Faktycznie - jeszcze raz sprawdziłem, nie mówią. Stąd też organizatorzy żeby zaoszczędzić, łączą funkcję kierownika z funkcją wychowawcy. Wychowawcy zajmują się grupą a sprawy organizacyjne powinien załatwiać kierownik (niekiedy jeśli jest taka potrzeba zastępuje wychowawcę, wyjeżdża do lekarza, itp)

MAGOS

Postautor: MAGOS » 2013-06-20, 19:13

iluka pisze:
MAGOS pisze:Pracodawca wymusił na mnie zgodę na wyjazd na obóz.
W jaki sposób WYMUSIŁ :?: :!:

to taka propozycja nie do odrzucenia...

biorąc pod uwagę rynek pracy, raczej muszę być w dobrych relacjach z pracodawcą, tylko ile można znieść propozycji nie do odrzucenia...jestem zła na sama siebie... oddanie sprawy do sądu byłoby dla mnie jednoznaczne z odejściem z pracy...

izis
Przedmiot: Biologia

Postautor: izis » 2013-06-20, 20:52

Podobnie z przemocą bywa. Jeśli nic nie zrobisz kiedy Cię ktoś uderzy, to agresja będzie się nasilać. Ofiara będzie tkwić w chorym układzie, a sprawca będzie wiedział, że może sobie pozwolić na coraz więcej.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-06-20, 20:58

MAGOS pisze:to taka propozycja nie do odrzucenia...
Cierp ciało jakżeś chciało. Przepraszam, ale ciężko mi współczuć nieasertywnym. :oops:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

MAGOS

Postautor: MAGOS » 2013-06-21, 19:28

iluka pisze:
MAGOS pisze:to taka propozycja nie do odrzucenia...
Cierp ciało jakżeś chciało. Przepraszam, ale ciężko mi współczuć nieasertywnym. :oops:

byłam asertywna w minione wakacje ... dlatego w tym roku - to propozycja nie do odrzucenia... ja mam rodzinę i znam realia rynku pracy... nie mogę pozwolić sobie na "taką" asertywność...

Wróć do „Prawo oświatowe”